Δεν υπάρχει απλός τρόπος να το πούμε αυτό: Κάτι ύποπτο συμβαίνει με τον χρυσό! Όχι όπως όταν ο γείτονας αγοράζει ξαφνικά μια Ferrari. Μιλάμε για ύποπτο τύπου: κάποιος με μαύρα γυαλιά ξεφορτώνει κιβώτια στις 2 τα ξημερώματα.
Ξέρω, διαχρονικά ο χρυσός και οι θεωρίες συνωμοσίας πάνε μαζί. Ακόμα ο μισός πλανήτης δεν ξέρει ότι ο κανόνας του Bretton Woods αντικαταστάθηκε με τα Jamaica Accords το 1976, κι αυτό σε συνδυασμό με την ιλιγγιώδη άνοδο του πολυτιμου μετάλλου, τον Τραμπ, τον Πούτιν και τους πανταχού παρόν -στις θεωρίες συνωμοσίας- Ρότσιλντ, δημιουργούν ένα ιδιαίτερα ιντργκαδόρικο κοκτέιλ. Σας βεβαιώ, ότι στη δική μας ιστορία δεν υπάρχει Ρότσιλντ και ότι δεν θα αναφερθούμε στους Τραμπ και Πούτιν. Από κει και πέρα όμως… όλα είναι πιθανά (η ατάκα από άλλη συνωμοσιολογική σειρά, τα X-files).
Lets talk facts: Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού (World Gold Council), οι Ηνωμένες Πολιτείες εισήγαγαν αθόρυβα πάνω από 600 τόνους χρυσού από το Λονδίνο και την Ελβετία μέσα στους πρώτους δύο μήνες του 2025 — ποσότητα που θα έκανε ακόμα και τον βασιλιά Μίδα να κοκκινίσει. Επισήμως, οι οικονομολόγοι μεγάλων τραπεζών το χαρακτήρισαν «στατιστική ανωμαλία». «Χαλαρώστε», είπαν. «Απλώς οι bullion banks αποθηκεύουν χρυσό ενόψει δασμών». Σίγουρα. Και ένας στόλος μαύρων ελικοπτέρων στο μπάρμπεκιου του γείτονα είναι απλώς ο τοπικός μετεωρολόγος που δοκιμάζει τον εξοπλισμό του.
Ίσως δεν είναι τίποτα — εμείς όμως θα το αναλύσουμε.
Οι κεντρικές τράπεζες αγοράζουν χρυσό σαν να είμαστε στον Ψυχρό Πόλεμο
Οι κεντρικές τράπεζες — που αποτελούν τους μεγαλύτερους κουμπαράδες του πλανήτη — αγόρασαν 1.062 τόνους χρυσού πέρσι, συνεχίζοντας για τρίτη χρονιά την έντονη αγοραστική τους δραστηριότητα. Τέτοια κίνηση δεν είχε παρατηρηθεί από τη δεκαετία του 1950, τότε που ο Έλβις ήταν βασιλιάς και οι τηλεοράσεις έπιπλα. Τι γνωρίζουν οι κεντρικοί τραπεζίτες που εμείς αγνοούμε;
Ρωσία και Κίνα — οι δύο μεγαλύτεροι γεωπολιτικοί «πονοκέφαλοι» της Αμερικής — συγκεντρώνουν χρυσό με ρυθμό-ρεκόρ εδώ και δεκαετίες. Και η Τουρκία έπαιζε για χρόνια αυτό το παιχνίδι αλλά η κατάρρευση της τουρκικής λίρας ανάγκαασε την κεντρική τράπεζα να πουλήσει για… τη σώσει. Με δεδομένο ότι ο χρυσός αποτελεί σκληρό asset, η παραγωγή του περιορίζεται και η τιμή του ανεβαίνει ασταμάτητα από το 2001, οι κεντρικοί τραπεζιτες είτε προετοιμάζονται για πρόβλημα, είτε σκοπεύουν να το προκαλέσουν;
Τα επίσημα αποθεματικά χρυσού της των ΗΠΑ παραμένουν στις 8.133 τόνους, σύμφωνα με το World Gold Council, εκ των οποίων 4.603 τόνοι βρίσκονται στο Fort Knox.
Η Κίνα ανοίγει τα χαρτιά της
Πρόσφατα, η Κίνα επέτρεψε σε εταιρίες της να αγοράζουν χρυσό με δολάρια. Κι αυτό ενώ διακρατούσε 784 δισ. δολάρια σε αμερικανικά ομόλογα. Ακόμα και η μετατροπή του 10% αυτών σε χρυσό ισοδυναμεί με το 8% των αποθεμάτων του Fort Knox. Σύμπτωση; Μόνο αν πιστεύετε πως ο Έλβις και ο Τζίμι Χόφα συγκατοικούν στη Μπόκα Ρατόν.
Η Κίνα δεν θα σταματήσει εκεί — θα αγοράσει και μετοχές ορυχείων, όπου βρίσκονται οι πραγματικές ευκαιρίες. Το ETF VanEck Gold Miners είχε πρόσφατα λόγο τιμής/κέρδους 20, έναντι 28 του δείκτη S&P 500.
Η επιστροφή Τραμπ και το κύμα χρυσού στις ΗΠΑ
Από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, χιλιάδες τόνοι φυσικού χρυσού ρέουν στις ΗΠΑ — με προέλευση κυρίως από Λονδίνο και Ελβετία. Μόνο σε ένα τρίμηνο, εισήχθησαν περίπου 19 εκατομμύρια ουγγιές (σχεδόν 600 τόνοι). Πρόκειται για το 13% του χρυσού που βρίσκεται στο Fort Knox.
Παραδοσιακά, η αγορά χρυσού βασίζεται σε συμβόλαια και ψηφιακές συναλλαγές. Όχι πια — τώρα οι ράβδοι μεταφέρονται φυσικά. Κάποιος με ισχύ επιπέδου Amazon κινεί αυτές τις ποσότητες.
Ο Τραμπ, μάλιστα, πρότεινε ακόμα και έλεγχο των αποθεμάτων του Fort Knox, ενισχύοντας θεωρίες συνωμοσίας — χωρίς στοιχεία — ότι τα θησαυροφυλάκια μπορεί να είναι άδεια. Ωστόσο, το 2017 έγινε επίσημη επιθεώρηση και επιβεβαιώθηκε η ύπαρξή τους.
Γιατί χρυσός;
Επειδή όταν σταματάει το τύπωμα χρήματος — και πάντα σταματάει — ο χρυσός μένει όρθιος. Τα χαρτονομίσματα είναι συλλογική ψευδαίσθηση — η αγορά προσποιείται σταθερότητα ενώ οι τράπεζες έχουν ανάψει ήδη τις κουρτίνες.
Όταν το κράτος πνίγεται στο χρέος, κάνει reset. Όπως λέει ο Ray Dalio, ιδρυτής της Bridgewater, αυτό είναι το τέλος ενός «κύκλου χρέους».
Το σύστημα του Bretton Woods διαρκεί ήδη 81 χρόνια — ενώ τέτοιοι κύκλοι διαρκούν 50-75. Όταν καταρρέει το νόμισμα, όσοι κρατούν χρυσό γράφουν τους νέους κανόνες.
Ιστορία, όχι θεωρία
Από τη Ρώμη μέχρι το Bretton Woods, ο χρυσός όριζε τι είναι το χρήμα. Η Κίνα και η Ρωσία συγκέντρωναν χρυσό, ενώ οι ΗΠΑ τον υποτιμούσαν — μέχρι που κάποιος στην Ουάσινγκτον έψαξε «νομισματική κατάρρευση» στο Google και φώναξε για περονοφόρο.
Δεν μετακινείς ράβδους μετάλλου επειδή γυαλίζουν. Τις μετακινείς επειδή το χαρτονόμισμα αρχίζει να μυρίζει… 2008 στον φούρνο μικροκυμάτων.
Μήνυμα προς τους επενδυτές
Οι επενδυτές καλούνται να επανεξετάσουν τα χαρτοφυλάκιά τους: γεμάτα μετοχές τεχνολογίας, ομόλογα και υποσχέσεις — αλλά ίσως σύντομα να θυμίζουν προεκλογικά συνθήματα το πρωί της επόμενης μέρας.
Αν οι κεντρικές τράπεζες συγκεντρώνουν χρυσό σαν επιβιωτιστές, οι ιδιώτες επενδυτές ίσως πρέπει να γεμίσουν τα δικά τους «χρηματοκιβώτια».
Ο Τραμπ, επίσης, δεν το κρύβει. Δημοσίευσε τη «ΧΡΥΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΗ» στο Truth Social με κεφαλαία — σαν να ήρθε από το «Βιβλίο των Συμφωνιών».
Ο χρυσός γράφει κανόνες – αλλά το μετρητό κλείνει τις συμφωνίες
Ίσως ο Τραμπ και οι κεντρικές τράπεζες έχουν δίκιο: Όποιος έχει τον χρυσό, γράφει τους κανόνες. Αλλά μην αγνοείτε τον Warren Buffett.
Κατά την κρίση του 1973, έχασε την ευκαιρία να αγοράσει τις μετοχές των Coca-Cola και Disney σε τιμές ξεπουλήματος. Τώρα, στα 94 του, με 350 δισ. δολάρια σε ρευστά στην Berkshire Hathaway, δεν θα επαναλάβει το ίδιο λάθος.
Το δίδαγμα; Να έχεις διαθέσιμα. Όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, τίποτα δεν χτυπάει πιο δυνατά από το μετρητό. Προσθέστε λίγο χρυσό, ασήμι — ακόμα και bitcoin.
Αλλά να θυμάστε: όταν οι αγορές παραδοθούν, ο χρυσός ίσως γράψει τους κανόνες — αλλά το μετρητό θα παραμείνει ο βασικός παίκτης.