Η εκεχειρία μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν που ανακοινώθηκε το προηγούμενο Σάββατο διατηρείται, παρά τους ισχυρισμούς και από τις δύο πλευρές ότι έχει παραβιαστεί.
Η ένταση έχει κλιμακωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, μετά από επίθεση πέντε ένοπλων στην περιοχή του Κασμίρ που ελέγχεται από την Ινδία, η οποία άφησε τουλάχιστον 26 αμάχους νεκρούς. Η Ομάδα Αντίστασης (Resistance Front), παρακλάδι της εξτρεμιστικής οργάνωσης Lashkar-e-Taiba, ανέλαβε αργότερα την ευθύνη για την επίθεση. Η Ινδία κατηγορεί το Πακιστάν για το περιστατικό, ενώ η Ισλαμαμπάντ αρνείται κάθε εμπλοκή, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να κατηγορήσει την ινδική κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί τις επιθέσεις ως πρόσχημα για να αναστείλει τη Συνθήκη των Υδάτων του Ινδού.
Τις επόμενες ημέρες, ο ινδικός στρατός εξαπέλυσε επιθέσεις στο Πακιστάν και στο τμήμα του Κασμίρ που ελέγχεται από το Πακιστάν, δηλώνοντας ότι στόχευσε «υποδομές τρομοκρατών», ενώ ο Υπουργός Άμυνας του Πακιστάν, Khawaja Asif, δήλωσε στο GeoTV ότι οι επιθέσεις έπληξαν περιοχές αμάχων. Συγκρούσεις σημειώθηκαν σε διάφορα σημεία της Γραμμής Ελέγχου (Line of Control), της άτυπης στρατιωτικοποιημένης μεθορίου που χωρίζει την αμφισβητούμενη περιοχή, και αναφέρθηκαν επιθέσεις με drones και από τις δύο πλευρές.
Η περιοχή βρίσκεται εδώ και καιρό στο επίκεντρο συγκρούσεων, με το Πακιστάν επίσης να έχει υποστεί τρομοκρατικές επιθέσεις στο εσωτερικό του, τις οποίες αποδίδει σε αυτονομιστικές ομάδες. Η βία χρονολογείται από τη διαίρεση της Ινδικής υποηπείρου το 1947 από τη Βρετανία, στο τέλος της αποικιοκρατικής της κυριαρχίας, όταν δημιουργήθηκαν η Ινδία με πλειοψηφία Ινδουιστών και το Πακιστάν με πλειοψηφία Μουσουλμάνων. Υπολογίζεται ότι κατά την περίοδο αυτή σκοτώθηκαν από 200.000 έως και 2 εκατομμύρια άνθρωποι. Αν και το Πριγκιπικό Κράτος του Κασμίρ αρχικά διατηρούσε αυτονομία, ο Ινδουιστής μαχαραγιάς αποφάσισε αργότερα την ένταξή του στην Ινδία, παρά την κυρίως μουσουλμανική σύνθεση του πληθυσμού του.
Η Πύλη Τρομοκρατίας της Νότιας Ασίας (South Asia Terrorism Portal – SATP) παρέχει δεδομένα για την πιο πρόσφατη περίοδο της ιστορίας στην περιοχή του Κασμίρ που διοικείται από την Ινδία, γνωστή ως Τζαμού και Κασμίρ. Το παρακάτω διάγραμμα εστιάζει συγκεκριμένα στον αριθμό των αναφερόμενων «τρομοκρατικών περιστατικών» από το 2000 και μετά, περιλαμβάνοντας θανάτους, επιθέσεις αυτοκτονίας, συλλήψεις, κατασχέσεις όπλων και εκρήξεις. Αν και η πηγή αυτή διαχειρίζεται από ινδικό οργανισμό (Institute for Conflict Management – ICM), τα δημοσιευμένα δεδομένα περιλαμβάνουν σημαντικά περιστατικά που ξεκίνησαν όχι μόνο από εξτρεμιστές, αλλά και από τις ινδικές δυνάμεις ασφαλείας.
Όπως φαίνεται στο διάγραμμα, ο αριθμός των αναφερόμενων περιστατικών στην Τζαμού και Κασμίρ έχει μειωθεί τα τελευταία 25 χρόνια. Στο διάστημα αυτό, κορυφώθηκε το 2001 με 391 περιστατικά, όταν αναφέρθηκαν 303 νεκροί άμαχοι, 351 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και 1.248 εξτρεμιστές, ενώ ακόμη 659 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Το 2025, μέχρι τις 10 Μαΐου, είχαν αναφερθεί 67 τρομοκρατικά περιστατικά στο τμήμα της περιοχής που διοικείται από την Ινδία. Περιλαμβάνεται και το περιστατικό της 22ας Απριλίου, όταν σκοτώθηκαν δύο ντόπιοι και 24 τουρίστες.
Έτος-ορόσημο για την Τζαμού και το Κασμίρ είναι και το 2019, όταν οι ινδικές αρχές αφαίρεσαν το ειδικό αυτόνομο καθεστώς της περιοχής. Σύμφωνα με τα δεδομένα του SATP, το 2018 αναφέρθηκαν 25 περιστατικά που ξεκίνησαν από τις δυνάμεις ασφαλείας και 23 από εξτρεμιστές. Το 2019, τα περιστατικά ήταν 10 από τις δυνάμεις ασφαλείας και 12 από εξτρεμιστές. Τα στοιχεία που παρουσιάζονται έχουν συγκεντρωθεί από δημοσιογραφικές πηγές και είναι προκαταρκτικά.
You will find more infographics at Statista