Πτωτικά κινούνται τα futures του Χρυσού στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας με τις τιμές να οδεύουν για εβδομαιδιαίες ζημιές μεγαλύτερες του 3%, καθώς η γεωοικονομική ένταση καταλαγιάζει και μετά από απανωτά ρεκόρ.
Νέα πτώση σημειώνουν τα futures του χρυσού την Παρασευή με την τιμή να υποχωρεί κοντά στα 3.220 δολάρια ανά ουγγιά, οδεύοντας προς εβδομαδιαίες απώλειες άνω του 3%, καθώς η αποκλιμάκωση των παγκόσμιων εμπορικών εντάσεων αποδυνάμωσε την ελκυστικότητά του ως ασφαλές καταφύγιο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα συμφώνησαν να μειώσουν προσωρινά τους δασμούς για διάστημα 90 ημερών, μετριάζοντας τις ανησυχίες για τις παρατεταμένες επιπτώσεις της εμπορικής τους διένεξης.
Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι επίσης φάνηκαν να αποκλιμακώνονται, με την εκεχειρία μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν να παραμένει σταθερή. Ωστόσο, η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έδειξε σημάδια στασιμότητας.
Εν τω μεταξύ, αν και τα ήπια στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ ενίσχυσαν τις προσδοκίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα προχωρήσει σε τουλάχιστον δύο μειώσεις επιτοκίων εντός του έτους — εξέλιξη που συνήθως ευνοεί το πολύτιμο μέταλλο που δεν αποφέρει απόδοση — ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, προειδοποίησε ότι ο πληθωρισμός ενδέχεται να γίνει πιο ασταθής στο μέλλον λόγω συχνότερων διαταραχών στην προσφορά, περιπλέκοντας τις προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών να διατηρήσουν τη σταθερότητα των τιμών.