Κριτική στα όργανα της ΕΕ και συγκεκριμένα στην Κομισιόν άσκησε απότ ο βήμα του συνεδρίου της Global Metals, Mining and Steel Conference 2025, που διοργανώθηκε από τη BofA Securities, κίνηση που ανεβάζει -εκ νέου την ένταση- καθώς ο ίδιος φαίνεται ότι διαπιστώνει ότι δεν υπάρχει συνέχεια στις εξαγγελίες και σύνδεση μεταξύ του ReArm και του ενεργειακού κόστους, που αποτελεί πάγια απαίτηση της βιομηχανίας.
Επισημαίνοντας τις αδυναμίες, τις ελλείψεις και τα blindspots της πολιτικής της Κομισιόν ενώπιον των ηγετών της βιομηχανίας και μεγάλων επενδυτών, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος στοχεύει να “περικυκλώσει” την Κομισιόν και τους ηγέτες της ΕΕ, βάζοντας τα θέματα και σε άλλα τραπέζια συζητήσεων και δημιουργώντας grass roots κίνημα στις αγορές.
Ο επικεφαλής METLEN, Ευάγγελος Μυτιληναίος, συμμετείχε στο Global Metals, Mining and Steel Conference 2025, που διοργανώθηκε από τη BofA Securities, σε πάνελ με θέμα «Metals post tariffs: Business implications of a new regionalism», μαζί με τον Bold Baatar, Chief Commercial Officer της Rio Tinto.
Στην τοποθέτησή του, ο Βαγγέλης Μυτιληναίος άσκησε πολυεπίπεδη κριτική στην ΕΕ, για το ενεργειακό κόστος, τα στατηγικά μέταλλα και την έλλειψη πολιτικών αντιμετώπισης του ενεργειακού κόστους στο πλαίσιο του ReArm EU, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα της ευρωπαϊκής βιονηχανίας μετάλλων για την Άμυνα, καθώς και για την απουσία πολιτικών στην κατεύθυνση επίευξης της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ.
Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ευάγγελος Μυτιληναίος ασκεί κριτική στην εκτελεστική εξουσία της ΕΕ, αυτή τη φορά το πράττει από το κορυφαίο συνέδριο του κλάδου των μετάλλων, στο οποίο συμμετείχαν 70 εταιρίες από ολο τον κόσμο, επενδυτές, πολιτικοί και τη στιγμή που στις Βρυξέλλες κορυφόνονται παράλληλα οι διεργασίες τόσο για το ReArm EU όσο και για τις εμπορικές και γενικότερα τις διμερείς σχέσεις με τις ΗΠΑ. Υπ’ αυτό το πρίσμα, η παρέμβαση του Ευάγγελου Μυτιληναίου τόσο με ως επικεφαλής της Metlen όσο και με το “καπέλο” της Eurometaux, στόχο έχει πολλαπλούς στόχους, μεταξύ των οποίων και να εντείνει την πίεση στις Βρυξέλλες και την αλλαγή του δόγματος και του οδικού χάρτη της ενεργειακής μετάβασης. Επίσης, οι Ευρωπαίοι βιομήχανοι πιέζουν για μείωση του κόστους της γραφειοκρατίας, ιδιαίτερα αυτής που συνδέεται με τα πρότυπα ESG, τα οποία επιδιώκει η Ευρώπη, αλλά το deregulation στις ΗΠΑ και η παντελής αδιαφορία γι αυτά στην Ασία, δημιουργούν άνισο περιβάλλον ανταγωνισμού. Γι αυτό και οι Ευρωπαίοι βιομήχανοι ζητούν στην ουσία κάλυψη μέρους της ενεργειακής μετάδοσης με κίνητρα και επιδοτήσεις, ώστε να αντισταθμιστεί η απώλεια στρατηγικού πλεονεκτήματος τόσο από τη γραφειοκρατία όσο και από την διακοπή εισαγωγών αερίου από τη Ρωσία.
Το ενεργειακό κόστος
Ο κ. Μυτιληναίος τόνισε τη δυσμενή θέση της Ευρώπης στην παγκόσμια παραγωγή μετάλλων και αλουμινίου, όπου πολλά εργοαστάσια έχουν κλείσει εξαιτίας του υψηλού ενεργειακού κόστους, 3 έως 5 φορές μεγαλύτερου σε σχέση με ΗΠΑ και Κίνα.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι η στρατηγική επανεξοπλισμού της Ε.Ε. δεν συνοδεύεται από πολιτικές που να στηρίζουν τη βιωσιμότητα της μεταλλουργίας, καθώς η όποια χρηματοδότηση κατευθύνεται πλέον αλλού.
Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη ενεργειακής αυτάρκειας για βαριές βιομηχανίες όπως η METLEN, δηλώνοντας ότι η στρατηγική της εταιρείας (energy & metals) περιλαμβάνει ένα «shop-in-shop» μοντέλο, με παραγωγή και διαχείριση ενέργειας in-house. Αυτό, όπως σημείωσε, είναι ο μόνος τρόπος να διατηρηθεί η δραστηριότητα σε συνθήκες έντονης αστάθειας.
Lose-lose οι δασμοί
Κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Μυτιληναίος υπογράμμισε ότι οι δασμοί λειτουργούν ως lose-lose πολιτικές, δημιουργώντας στρεβλώσεις και επιβαρύνοντας τις διεθνείς αλυσίδες αξίας. Αν και η METLEN δεν εξάγει άμεσα στις ΗΠΑ, η αμερικανική αγορά επηρεάζει τη ζήτηση στην Ευρώπη.
Ο κ. Μυτιληναίος έχει στο παρελθόν αναφερθεί στην προοπτική διατήρησης και κανονικοποίησης των δασμών, ενώ έχει υποστηρίξει ότι η εμπορική αντιπαράθεση ΗΠΑ – ΕΕ απέχει πολύ από τη διευθέτηση και προέβλεψε ότι οι 90 ημέρες που έχουν δοθεί ως προθεσμία από τον Ντόναλντ Τραμπ πιθανότατα δεν θα είναι αρκετές για να υπάρξει ικανοποιητική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.
Μάλιστα, χθες Τρίτη, ο Γερμανός καγκελάριος Μερτς δήλωσε ότι είπε στον Τραμπ ότι οι συμφωνίες με την ΕΕ δεν μπορεί να γίνουν σε διμερές επίπεδο, παραπέμποντάς τον στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ ξεκαθάρισε ότι το επίπεδο προόδου που εχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις των ΗΠΑ με την ΕΕ υπολείπεται σαφώς αυτού των συμφωνιών των ΗΠΑ με Βρετανία και Κίνα.
Η Metlen σπάει το κινεζικό μονοπώλιο
Στο πλαίσιο των σχεδιαζόμενων επενδύσεων στο circular metallurgy, ο κ. Μυτιληναίος αναφέρθηκε στις επιτυχημένες πρωτοβουλίες ανάκτησης μετάλλων από waste, που πλέον λειτουργούν πιλοτικά με επιτυχία.
Σχολιάζοντας τις προοπτικές για στρατηγικά μέταλλα όπως το γάλλιο, τόνισε τις δυσκολίες που έχουν ιστορικά αποτρέψει επενδύσεις, λόγω του μονοπωλίου της Κίνας στην παραγωγή και στον καθορισμό των τιμών, σημειώνοντας ωστόσο, ότι η METLEN ήταν αυτή που τόλμησε να αναλάβει τη παραγωγή αυτού του τόσο κρίσιμου μετάλλου για ημιαγωγούς και αμυντικές εφαρμογές.
Το deal με τη Rio Tinto
Τέλος, αναφέρθηκε στη συνεργασία με τη Rio Tinto, λέγοντας πως η πρόσφατη απόφαση για επένδυση 300 εκατ. ευρώ στις εγκαταστάσεις στον Άγιο Νικόλαο αποτέλεσε φυσική συνέχεια μιας μακρόχρονης και αποδοτικής σχέσης των δύο εταιρειών.
«Όσο λιγότερο παγκοσμιοποιούμαστε, τόσο περισσότερο περιφερειοποιούμαστε», ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως το νέο τοπίο στις αγορές ενέργειας και μετάλλων δημιουργεί νέα, σύνθετα δεδομένα που απαιτούν ευελιξία, ανθεκτικότητα και στρατηγικό σχεδιασμό.