Οι πρεσβευτές της ΕΕ συμφώνησαν σε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, στις οποίες περιλαμβάνονται και σχεδόν 200 πλοία, τα οποία αποτελούν μέρος του λεγόμενου «σκοτεινού στόλου».
Η έγκριση του 17ου πακέτου κυρώσεων την Τετάρτη ήρθε καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες εντείνουν την πίεση στον Ρώσο ηγέτη Βλαντίμιρ Πούτιν να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022.
Οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών αναμένονται να δώσουν την τελική τους έγκριση στις 20 Μαΐου. Δύο χώρες της ΕΕ θα χρειαστεί να ζητήσουν έγκριση από τα εθνικά τους κοινοβούλια, δήλωσε διπλωμάτης της ΕΕ.
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χαιρέτισε την έγκριση των Επιτρόπων με ανάρτησή της στο X, λέγοντας «Αυτός ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει. Θα διατηρήσουμε την πίεση ψηλά στο Κρεμλίνο.»
Ενώ το πακέτο δεν ήταν αμφιλεγόμενο, καθώς περιλάμβανε μόνο λίγα οικονομικά μέτρα, αρκετά κράτη μέλη κατάφεραν να πιέσουν για την προσθήκη περισσότερων πλοίων του «σκοτεινού στόλου» από ό,τι προτεινόταν αρχικά.
Η ΕΕ θα απαγορεύσει επίσης στις εταιρείες της να συνεργάζονται με περίπου 30 οντότητες που παρακάμπτουν τις κυρώσεις μέσω τρίτων χωρών. Και 75 άτομα και εταιρείες έχουν καταγραφεί για τη συμμετοχή τους στη ρωσική πολεμική μηχανή.
Τέλος, όπως αναφέρει το Politico, η ΕΕ επεκτείνει τις νομικές δυνατότητές της για στοχοποίηση πλοίων που καταστρέφουν υποθαλάσσια υποδομή, εκδοτικούς οργανισμούς προπαγάνδας και χρηματοδοτικούς διευκολυντές του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία.
Ο νέος καγκελάριος της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς, πρότεινε την προσθήκη πίεσης με κυρώσεις αν το Κρεμλίνο συνεχίσει τις επιθέσεις στην Ουκρανία πέρα από μια εκεχειρία που προτάθηκε από τη Δευτέρα. Πρότεινε την κατάσχεση των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.
«Υπάρχουν πολλές ιδέες από προηγούμενους γύρους», δήλωσε διπλωμάτης της ΕΕ στην POLITICO. «Αν θέλεις να έχεις πραγματική επίδραση, η ενέργεια και οι τράπεζες θα ήταν λογικές, αλλά και δύσκολες λόγω της Ουγγαρίας.»
Παράλληλα, η ΕΕ εργάζεται επίσης σε προτάσεις για τον τερματισμό των εισαγωγών ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία, στο πλαίσιο του Οδικού Χάρτη RePowerEU. Νέοι νόμοι αναμένονται υπό αυτό το πλαίσιο μέχρι τον Ιούνιο.