Δυναμική αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα καταγράφει δημοσκόπηση της Real Poll για το Protagon, καθώς αποτυπώνει ανάκαμψη της Νέας Δημοκρατίας, ισχυροποίηση της Πλεύσης Ελευθερίας σε επίπεδα που δεν έφτασε ούτε το ΠΑΣΟΚ στη μεταμνημονιακή περίοδο και παγίωση του ΣΥΡΙΖΑ σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.
Το δίπολο ΝΔ – Πλεύσης Ελευθερίας αναδεικνύει και η δημοσκόπηση της Real Poll για το Protagon, με βασική διαφορά την ενίσχυση της Νέας Δημοκρατίας που υπερβαίνει ξανά το 30% και της Πλεύσης Ελευθερίας στο 18,9%(!), επίπεδο που δεν έχει μετρηθεί κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης για καιρό.
Υπ αυτό το πρίσμα η δημοσκόπηση καταγράφει την ανάδειξη της Ζωής Κωνσταντοπούλου ως μείζονα πόλο στην αντιπολίτευση, εμπεδώνοντας την αδυναμία Ανδρουλάκη και την παγίωση του ΣΥΡΙΖΑ σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Η δαιφορά της ΝΔ με την Πλεύση Ελευθερίας καταγράφεται στις 13 ποσοστιαίες μονάδες.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης, το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει 31,9%, με την Πλεύση Ελευθερίας να ακολουθεί στη δεύτερη θέση με υψηλό ποσοστό, στο 18,9%. Το ΠαΣοΚ βρίσκεται στη τρίτη θέση με 12,9%. Ακολουθούν ΚΚΕ με 7,3%, Ελληνική Λύση με 7,1%.
Αντιθέτως ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 5% στην εκτίμηση αποτελέσματος. Εκτός βουλής φαίνεται να μένουν η Φωνή Λογικής καθώς και η Νίκη, αφού δεν καταφέρνουν αν ξεπεράσουν το 3%.
Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ είναι στο 27,7%, η Πλεύση με 14,1% ενώ το ΠΑΣΟΚ τρίτο με 9,2%. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 6,4%, η Ελληνική Λύση με 5,3% και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 3,7%. Οι αναποφάσιστοι τοποθετούνται στο 14,8% των ερωτηθέντων.
Τι θα ψήφιζαν οι πολίτες αν τα κόμματα είχαν διαφορετικούς αρχηγούς
Σε αυτό το σενάριο, η ΝΔ παραμένει παραμένει πρώτη αλλά με 24%. Το ΠΑΣΟΚ χωρίς τον Νίκο Ανδρουλάκη θα βρισκόταν στο 17,1%. Η Πλεύση Ελευθερίας χωρίς την Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν θα έμπαινε καν στη Βουλή καθώς συγκεντρώνει μόλις 2,8%.
Ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τον Σωκράτη Φάμελλο θα ανέβαινε στην τρίτη θέση με 8,4%.
Στο ερώτημα πού οφείλεται η αδυναμία της αντιπολίτευσης να απειλήσει δημοσκοπικά την κυβέρνηση, η πλειοψηφία (63,5%) καταλήγει στο συμπέρασμα ότι λείπουν ηγετικές προσωπικότητες, το 44,2% το αποδίδει στην έλλειψη προτάσεων.
Μάλιστα, στην ερώτηση που αφορούσε το κατά πόσο θα ψήφιζε κανείς έναν νέο κομματικό φορέα, το 36% θεωρεί πως είναι πολύ ή αρκετά πιθανό να ψήφιζει ένα νέο κόμμα στον κεντροαριστερό-αριστερό χώρο ενώ το 33% θα ψήφιζε ένα νέο κόμμα στα δεξιά και κεντροδεξιά του πολιτικού φάσματος.