Κατά το περασμένο έτος, η Berkshire Hathaway απασχόλησε επανειλημμένως τα πρωτοσέλιδα, κυρίως λόγω των εκτεταμένων πωλήσεων μετοχών – ιδιαίτερα με τη μείωση της συμμετοχής της στην Apple – και της συσσώρευσης ενός τεράστιου ταμειακού αποθέματος. Πολλοί επενδυτές ερμήνευσαν αυτή την κίνηση ως ένδειξη επερχόμενων δεινών.
Εξάλλου, αν ο Γουόρεν Μπάφετ, ο ιδιοφυής επενδυτής, μαζεύει ρευστό, κάτι δεν πάει καλά. Μήπως περιμένει ύφεση; Μεγάλη κατάρρευση του χρηματιστηρίου; Αύξηση του φόρου υπεραξίας; Τα μέσα ενημέρωσης, ο οικονομικός Τύπος και τα κοινωνικά δίκτυα κατακλύστηκαν από εικασίες. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, η μεγάλη κατάρρευση δεν έχει έρθει.
Όπως δείχνει και το γράφημά μας, η Berkshire Hathaway έχει στην πραγματικότητα υπερδιπλασιάσει τη ρευστότητά της από τα τέλη του 2023. Μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2025, η εταιρία κατείχε σχεδόν 350 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά, ισοδύναμα μετρητών και βραχυπρόθεσμα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου. Ταυτόχρονα, η εταιρία μείωσε τις συμμετοχές της σε μετοχικούς τίτλους, π.χ. κοινές μετοχές, από 354 δισεκατομμύρια σε 264 δισεκατομμύρια δολάρια.
Στην ετήσια επιστολή του προς τους μετόχους, ο Μπάφετ αναφέρθηκε στο αυξανόμενο ταμειακό απόθεμα της εταιρίας, απορρίπτοντας τους φόβους ότι αυτό αποτελεί δυσοίωνο σημάδι. «Παρά το γεγονός ότι ορισμένοι σχολιαστές θεωρούν σήμερα τη θέση ρευστότητας της Berkshire ως εξαιρετική, η μεγάλη πλειοψηφία των χρημάτων σας παραμένει επενδεδυμένη σε μετοχές», έγραψε ο Μπάφετ, προσθέτοντας ότι η αξία των εταιριών που ελέγχει η Berkshire – δηλαδή των πολλών εταιριών που κατέχει εξ ολοκλήρου ή ελέγχει – έχει αυξηθεί. «Οι μέτοχοι της Berkshire μπορούν να είναι βέβαιοι ότι θα επενδύουμε για πάντα τη συντριπτική πλειονότητα των χρημάτων τους σε μετοχές», πρόσθεσε, δηλώνοντας ότι η εταιρία θα προτιμά πάντοτε την ιδιοκτησία καλών εταιριών, είτε τις ελέγχει είτε κατέχει μερικώς, έναντι περιουσιακών στοιχείων ισοδύναμων με μετρητά.
You will find more infographics at Statista