Τη δικαστική οδό ακολουθεί η Ελλάδα για την επιβολή ρήτρας buyback σε warrants ώστε να αποφύγει να πληρώσει ρήτρα υπεραπόδοσης της οικονομίας.
Σε δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου προσέφυγε η Ελλάδα, προκειμένου να αντιμετωπίσει μία διαφωνία με κατόχους «warrants» που είναι συνδεδεμένα με το ΑΕΠ της, σημειώνει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.
Η θέλει να εξαγοράσει τα warrants στο πλαίσιο του προγράμματος πρόωρης υλοποίηση της διαδικασίας μείωσης του χρέους, ώστε να μπορέσει να περάσει τον πήχη που θα θέσει η Κομισιόν για την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής του ελλείμματος για τις αμυντικές δαπάνες. Παράλληλα, όμως, επιδιώκει να προλάβει αγωγές για τον επανυπολογισμό της τιμής των warrants, ενώ η προσφορά για την επαναγορά γίνεται στα 25 σεντς ανά ευρώ, όταν διαπραγματεύονται στα 38 σεντς ανά ευρώ. Παράλληλα, θέλει να αποφύγει να πληρώσει τόκους περίπου 375 εκατ. ευρώ το 2027, εφόσον το ΑΕΠ ξεπεράσει τα 267 δισ. ευρώ και η ανάπτυξη υπερβεί το 2%. Σε σημερινές τιμές οι τόκοι που θα πληρώσει είναι λιγότεροι από τα μισά, δηλαδή 156 εκατ.
Η προσφυγή ακολουθεί την αμφισβήτηση της εγκυρότητας της ειδοποίησης που εξέδωσε η Ελλάδα τον προηγούμενο μήνα για την άσκηση δικαιώματος εξαγοράς (call option), το οποίο λήγει στις 14 Μαΐου — δηλαδή πολύ πριν από τη λήξη των τίτλων. Οι κάτοχοι επίσης αμφισβήτησαν τον τρόπο υπολογισμού της τιμής εξαγοράς, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.
Αυτό που ζητά από το δικαστήριο είναι να επικυρώσει τη νομιμότητα της πρότασής της για εξαγορά όλων των εκκρεμών warrants ΑΕΠ που λήγουν το 2042 και να επιβεβαιώσει ότι η τιμή υπολογίστηκε σωστά.
Η κίνηση αυτή έρχεται μετά την αμφισβήτηση της εγκυρότητας της ειδοποίησης που εξέδωσε η Ελλάδα τον προηγούμενο μήνα για την άσκηση δικαιώματος εξαγοράς (call option), το οποίο λήγει στις 14 Μαΐου, δηλαδή πολύ πριν από τη λήξη των τίτλων.
Οι κάτοχοι επίσης αμφισβήτησαν τον τρόπο υπολογισμού της τιμής εξαγοράς, αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.
Η ταυτότητα των κατόχων των warrants που αμφισβητούν την άσκηση του δικαιώματος εξαγοράς δεν έχει αποκαλυφθεί.
Τα warrants είναι συχνά πεδίο αντιπαράθεσης καθώς εξαιτίας της περιορισμένης ρευστότητας είναι δύσκολο να αποτιμηθούν. Σύμφωνα με δεδομένα του Bloomberg, τα ελληνικά warrants διαπραγματεύονται αυτή τη στιγμή περίπου στις 30 σεντς ανά ευρώ ονομαστικής αξίας.