Κίνηση στην κατεύθυνση της οικοδόμησης εμπιστοσύνης της εμπορικής εξομάλυνσης έκανε η Κίνα, επιτρέποντας εκ νέου τις παραδόσεις αεροσκαφών Boeing στις αεροπορικές εταιρίες της χώρας, μετά το μορατόριουμ των 90 ημερών που συμφωνήθηκε με τις ΗΠΑ.
Η Κίνα ήρε την απαγόρευση διάρκειας ενός μήνα στις παραδόσεις αεροσκαφών της Boeing Co. προς κινεζικές αεροπορικές εταιρίες, σύμφωνα με πηγές με γνώση του θέματος, έπειτα από πρόοδο στις εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, οι οποίες οδήγησαν σε προσωρινή μείωση των δασμών και από τις δύο πλευρές.
Αξιωματούχοι στο Πεκίνο άρχισαν αυτή την εβδομάδα να ενημερώνουν εγχώριες αεροπορικές εταιρίες και κρατικούς φορείς ότι μπορούν να συνεχιστούν οι παραλαβές αμερικανικών αεροσκαφών, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, που ζήτησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους λόγω της εμπιστευτικότητας του ζητήματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις δόθηκε διακριτική ευχέρεια στις αεροπορικές εταιρίες να οργανώσουν την παραλαβή σύμφωνα με το δικό τους χρονοδιάγραμμα και όρους, ανέφερε μία από τις πηγές.
Η επανέναρξη των παραδόσεων προς την Κίνα αποτελεί άμεση ενίσχυση για τη Boeing. Η εξέλιξη αυτή έρχεται καθώς οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου συμφώνησαν σε μια προσωρινή εκεχειρία στους δασμούς: οι ΗΠΑ μείωσαν τον συνολικό δασμό 145% που επέβαλλαν στις περισσότερες κινεζικές εισαγωγές στο 30% για διάστημα 90 ημερών, ενώ η Κίνα μείωσε τους δασμούς 125% στα αμερικανικά προϊόντα στο 10% και απέσυρε άλλα αντίμετρα που είχαν τεθεί σε ισχύ από τις 2 Απριλίου. Ωστόσο, η αποκατάσταση των παραδόσεων ενδέχεται να είναι προσωρινή εάν η εμπορική διαμάχη δεν επιλυθεί εντός του τριμήνου.
Η Boeing βρέθηκε στο επίκεντρο της εμπορικής διαμάχης, όταν οι δασμοί που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στους βασικούς εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ προκάλεσαν αντίμετρα από την Κίνα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα αεροσκάφη της Boeing να καταστούν μη ανταγωνιστικά για τις κινεζικές αεροπορικές εταιρίες, ενώ το Πεκίνο διέταξε τις εταιρίες να σταματήσουν τις παραλαβές.
Ενδείξεις αποκλιμάκωσης εμφανίστηκαν στα τέλη Απριλίου, όταν η Κίνα δήλωσε ότι είναι διατεθειμένη να υποστηρίξει την κανονική συνεργασία με τις αμερικανικές εταιρίες. Το Πεκίνο προσφέρθηκε να αναστείλει τους αυξημένους δασμούς σε ορισμένα αμερικανικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου ιατρικού εξοπλισμού, χημικών βιομηχανικής χρήσης και μισθώσεων αεροσκαφών.
Αν και η άρση της απαγόρευσης ανοίγει τον δρόμο για την επανεκκίνηση των παραδόσεων, δεν είναι σαφές πότε οι κινεζικές εταιρίες θα παραλάβουν τελικά τα απαραίτητα αεροσκάφη.
Οι κινήσεις της Boeing
Ορισμένα αεροσκάφη είχαν ήδη επιστραφεί στις ΗΠΑ αφού απορρίφθηκαν από Κινέζους πελάτες. Η Boeing είχε προειδοποιήσει ότι θα αναζητούσε εναλλακτικούς αγοραστές για τα αεροσκάφη που προορίζονταν για την Κίνα και δεν είχαν ακόμα παραδοθεί. Η διαθεσιμότητα νέων 737 Max προκάλεσε ανοιχτό ενδιαφέρον από Ινδία, Μαλαισία και Σαουδική Αραβία, καθώς οι αεροπορικές εταιρίες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση.
Με περίπου 50 αεροσκάφη να προορίζονται για παράδοση στην Κίνα φέτος, η Boeing εξοικονομεί χρόνο και κόστος αναζήτησης νέων αγοραστών, ενώ εξασφαλίζει σημαντικά έσοδα όταν τα αεροσκάφη παραδοθούν στους πελάτες.
Η Κίνα αναμένεται να καλύψει το 20% της παγκόσμιας ζήτησης για αεροσκάφη την επόμενη εικοσαετία. Το 2018, σχεδόν το ένα τέταρτο της παραγωγής της Boeing είχε προορισμό την Κίνα. Ωστόσο, η εταιρία δεν έχει ανακοινώσει μεγάλη παραγγελία από την Κίνα τα τελευταία χρόνια, λόγω των εμπορικών εντάσεων και εσωτερικών προβλημάτων.
Το timeline
Το 2019, η Κίνα ήταν η πρώτη χώρα που καθήλωσε το 737 Max μετά από δύο θανατηφόρα δυστυχήματα. Οι εμπορικές εντάσεις τόσο με την κυβέρνηση Μπάιντεν όσο και με την πρώτη κυβέρνηση Τραμπ ευνόησαν τις παραγγελίες από την Airbus της Ευρώπης. Το 2024, η Boeing υπέστη κρίση ποιότητας όταν το κάλυμμα πόρτας αποκολλήθηκε εν πτήσει τον Ιανουάριο.
Ο ρόλος της Boeing στο εμπόριο γίνεται όλο και πιο πολιτικός. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πρόσφατα εμπορική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο, που περιλαμβάνει συμφωνία αξίας 10 δισ. δολαρίων για την πώληση 32 αεροσκαφών 787-10 Dreamliner στη British Airways.