Η Αίγυπτος εξετάζει το ενδεχόμενο να μειώσει τα τέλη διέλευσης στη Διώρυγα του Σουέζ έως και κατά 15%, σε μια προσπάθεια να ανακόψει τη δραματική πτώση της ναυσιπλοΐας που έχει προκαλέσει η αστάθεια στην Ερυθρά Θάλασσα.
Ο επικεφαλής της Αρχής της Διώρυγας, Osama Rabie, δήλωσε σε αιγυπτιακό τηλεοπτικό δίκτυο πως οι εκπτώσεις αυτές θα μπορούσαν να τεθούν σε εφαρμογή άμεσα, μόλις εγκριθούν από τον πρόεδρο Abdel Fattah al-Sisi. Το μέτρο έρχεται ως απάντηση στη γεωπολιτική κρίση που έχει προκαλέσει η σειρά επιθέσεων των Χούθι κατά εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, με στόχο –όπως οι ίδιοι δηλώνουν– τη διακοπή της ροής φορτίων προς το Ισραήλ, στο πλαίσιο της στήριξης των Παλαιστινίων στη Γάζα.
Στην πράξη, όμως, οι επιθέσεις πλήττουν τη διεθνή ναυσιπλοΐα στο σύνολό της και απομακρύνουν τον ναυτιλιακό κόσμο από έναν από τους σημαντικότερους διαύλους διεθνούς εμπορίου. Τα πλοία αποφεύγουν τον δίαυλο της Διώρυγας, επιλέγοντας –με υψηλότερο κόστος και μεγαλύτερη διάρκεια– να πλεύσουν γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας.
Τεράστια οικονομική ζημιά
Η οικονομική ζημιά για την Αίγυπτο είναι ήδη τεράστια. Τα έσοδα από τη Διώρυγα κατέρρευσαν στα 880,9 εκατομμύρια δολάρια το τελευταίο τρίμηνο του 2024, από 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας. Η διώρυγα αποτελεί μία από τις βασικότερες πηγές σκληρού νομίσματος για την αιγυπτιακή οικονομία, η οποία ήδη αντιμετωπίζει υψηλό πληθωρισμό και πίεση στο ισοζύγιο πληρωμών.
Την περασμένη εβδομάδα, η Αρχή της Διώρυγας συναντήθηκε με εκπροσώπους της ναυτιλιακής βιομηχανίας, οι οποίοι πρότειναν την παροχή προσωρινών κινήτρων, ώστε να εξισορροπηθούν οι υψηλοί ασφαλιστικοί κίνδυνοι που επιβαρύνουν τη ναυσιπλοΐα στην περιοχή. Μετά τη μεσολάβηση του Ομάν, ΗΠΑ και Χούθι κατέληξαν σε συμφωνία για παύση των αμερικανικών επιθέσεων στην Υεμένη με αντάλλαγμα την αποφυγή επιθέσεων σε αμερικανικά πλοία. Η συμφωνία αυτή όμως δεν περιλαμβάνει το Ισραήλ, αφήνοντας την κατάσταση εύθραυστη και αβέβαιη.
Η γεωπολιτική ένταση στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας απειλεί όχι μόνο τις εμπορικές ροές, αλλά και τη στρατηγική σταθερότητα μιας χώρας όπως η Αίγυπτος, που στηρίζεται στη Διώρυγα ως πυλώνα της εθνικής της οικονομίας. Οι επόμενες εβδομάδες θα κρίνουν εάν τα προτεινόμενα μέτρα μπορούν να συγκρατήσουν τις απώλειες ή αν η κρίση θα οδηγήσει σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση του ναυτιλιακού χάρτη.