Πιέσεις δέχονται οι μετοχές των φαρμακοβιομηχανιών, καθώς ο Τραμπ επιχειρεί τώρα να προωθήσει την εσωτερική ατζέντα για την ανάκτηση των κοινωνικού του ερεισμάτων, προαναγγέλοντας δραστικές μειώσεις τιμών στα φάρμακα.
Οι μετοχές φαρμακευτικών εταιριών σημείωσαν πτώση παγκοσμίως, μετά τη δήλωση του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ότι σχεδιάζει να διατάξει τη μείωση των τιμών των συνταγογραφούμενων φαρμάκων στις ΗΠΑ, ώστε να ευθυγραμμιστούν με εκείνες άλλων χωρών, προκαλώντας ανησυχίες για πλήγμα στα κέρδη του κλάδου.
Οι ευρωπαϊκές φαρμακευτικές εταιρίες, όπως οι Novo Nordisk A/S, AstraZeneca Plc και Roche Holding AG, υποχώρησαν και δεν ακολούθησαν το γενικότερο ανοδικό κλίμα, ενώ στην Ασία, ο υποδείκτης φαρμακευτικών του ιαπωνικού Topix κατέγραψε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Αύγουστο. Αδύναμες ήταν και οι μετοχές αμερικανικών φαρμακευτικών εταιριών, με τις Eli Lilly & Co., Pfizer Inc., Bristol-Myers Squibb Co. και Merck & Co. Inc. να υποχωρούν στην προσυνεδριακή διαπραγμάτευση στη Νέα Υόρκη.
Η πτώση αυτή ήρθε αφότου ο Τραμπ δήλωσε μέσω κοινωνικών δικτύων ότι σκοπεύει να υπογράψει εκτελεστικό διάταγμα για τη μείωση των τιμών συνταγογραφούμενων φαρμάκων στις 9 π.μ. τη Δευτέρα στην Ουάσιγκτον, μετά από σχετικά δημοσιεύματα της προηγούμενης εβδομάδας. Η ανάρτησή του δεν περιλάμβανε λεπτομέρειες για τη λειτουργία του διατάγματος ή πιθανούς περιορισμούς.
«Αυτό έχει τη δυνατότητα να έχει πολύ αρνητικές επιπτώσεις για τον κλάδο», ανέφερε σε σημείωμα ο αναλυτής της Bank Vontobel, Stefan Schneider, προσθέτοντας ότι το σχέδιο πιθανότατα θα στοχεύει το Medicare, το Medicaid και ορισμένα νοσοκομεία. «Μια τέτοια κίνηση είναι πιθανό να αντιμετωπιστεί με αγωγές από τον κλάδο», πρόσθεσε.
Οι Αμερικανοί πληρώνουν τα περισσότερα στον κόσμο για φάρμακα, γεγονός που ενισχύει την καινοτομία και την ανάπτυξη του κλάδου. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ήδη διαπραγματεύεται τις τιμές ορισμένων φαρμάκων υψηλού κόστους που καλύπτονται από το Medicare, βάσει του Νόμου για τη Μείωση του Πληθωρισμού (Inflation Reduction Act), που ψηφίστηκε το 2022 υπό την προηγούμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, με περισσότερα φάρμακα να προστίθενται κάθε χρόνο.
Πλήγμα στις ιαπωνικές και ευρωπαϊκές εταιρίες
Εταιρίες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις πωλήσεις στις ΗΠΑ, όπως οι ιαπωνικές Takeda Pharmaceutical Co., Astellas Pharma Inc. και Otsuka Holdings Co., είναι ιδιαίτερα ευάλωτες, σύμφωνα με τον Hidemaru Yamaguchi, αναλυτή υγείας της Citigroup Global Markets Japan Inc.
Για τον ευρωπαϊκό φαρμακευτικό κλάδο, εταιρίες όπως οι Novo Nordisk, AstraZeneca, Roche, Novartis AG, GSK Plc και Sanofi SA αντλούν περίπου το 40% έως 60% των εσόδων τους από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με δεδομένα του Bloomberg.
Η μετοχή της Novo Nordisk, η οποία υποχώρησε έως και 8,6% στην αρχή της συνεδρίασης, επιβαρύνθηκε περαιτέρω από τα αποτελέσματα μελέτης που έδειξε ότι το φάρμακο κατά της παχυσαρκίας Zepbound της Eli Lilly μείωσε κατά μέσο όρο δύο επιπλέον ίντσες από τη μέση των ασθενών σε σύγκριση με το Wegovy της Novo.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τραμπ στοχεύει το υψηλό κόστος φαρμάκων. Το παρόν σχέδιό του φαίνεται παρόμοιο με εκείνο της πρώτης του θητείας για την επιβολή ορίου στις τιμές φαρμάκων του Medicare, αναφέρει ο Stephen Barker, αναλυτής μετοχών της Jefferies Japan Ltd. Η προηγούμενη προσπάθεια ακυρώθηκε από ομοσπονδιακό δικαστήριο, μετά από αγωγές των φαρμακευτικών εταιριών, οι οποίες υποστήριξαν ότι η κυβέρνηση δεν είχε τηρήσει τη σωστή διαδικασία θέσπισης κανόνων.
Παρ’ όλα αυτά, μια νέα ώθηση για μείωση των τιμών θα μπορούσε να έχει τεράστιο αντίκτυπο στα έσοδα του κλάδου, ανέφερε ο Barker, επισημαίνοντας ότι τα προγράμματα Medicare και Medicaid ενδέχεται να αντιστοιχούν συλλογικά στο 40% των συνολικών πωλήσεων φαρμάκων στις ΗΠΑ.
Το ζήτημα είναι η δυνατότητα του Τραμπ να υλοποιήσει τις εξαγγελίες του και η ανθεκτικότητα των φαρμακευτικών εταιριών στις πιέσεις.