Δύο κρίσεις μπήκαν σε τροχιά διευθέτησης κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και δεν εμφανίστηκε καμία καινούργια. Ανεξαρτήτως πιθανοτήτων τελικής έκβασης τους, οι αγορές αγοράζουν παραδοασιακά την προσδοκία.
Το Σάββατο Πακιστάν και Ινδία κατέληξαν σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μετά από Μαραθώνιες διαρπαγματεύσεις με τη διαμεσολάβηση των ΗΠΑ, ενώ την Κυριακή Ουάσιγκον και Πεκίνο συμφώνησαν στους όρους και τις προϋποθέσεις ώστε να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις. Πρόκειται για τις δύο πιο σημαντικές και επείγουσες κρίσεις με τις οποίες τελείωσε η προηγούμενη εβδομάδα, ενώ μπαίνοντας στη νέα δεν θα υπάρχουν.
Αν και στην πραγματικότητα αμφότερες οι κρίσεις δεν έχουν αποσωβηθεί αλλά έχει αλλάξει ο βαθμός κρισιμότητάς τους έχει υποχωρήσει, οι προοπτικές δεν είναι πολύ διαφορετικές από αυτές της Παρασκευής. Έτσι, ενώ τα futures δείχνουν ανοδικό άνοιγμα, η διατήρηση της δυναμικότητας αυτής θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες και κυρίως από την ερμηνία των εξελίξεων.
Η κλιμακούμενη ένταση Ινδίας – Πακιστάν ήταν παράγοντας ανησυχίας, δεν είχε όμως επηρεάσει ουσιαστικά το κλίμα στις αγορές καθώς κυριαρχούσε η πεποίθηση του βραχύβιο ξεσπάσματος, λόγω της ιστορικότητας. Από την άλλη πλευρά, ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας φαίνεται να εισέρχεται σε φάση σταθεροποίησης, με την αποκλιμάκωση να μην ορατή στον ορίζοντα.
Παρά τις ισχυρές δηλώσεις κυρίως από τον Λευκό Οίκο και το θετικό κλίμα από την κινεζική πλευρά, η συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Γενεύη δεν αφορά την ουσία των διαφορών, αλλά τον σχηματισμό ομάδων εργασίας και την εδραίωση κανόνων ώστε να καταστούν δυνατές οι συνομιλίες. Δηλαδή, οι Κινέζοι επέβαλαν στον Τραμπ σιωπή,…”προσευχή” και σεβασμό για να ανοίξουν διάλογο. Ο Λευκός Οίκος το πανηγύρισε δεόντος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν δημιουργηθεί συνθήκες ευοδωσης του διαλόγου που -σημειωτέον- δεν έχει ακόμη ξεκινήσει.
Ανοιχτά μέτωπα
Επίσης, διεθνώς τα μέτωπα είναι πολλά: Οι σχέσεις ΗΠΑ – Ευρώπης δεν είναι καλές. Μπορεί ο Τραμπ να συμφώνησε στην στρατηγική των Ευρωπαίων για κλιμάκωση της πίεσης στον Πούτιν, ταυτόχρονα όμως πιέζει αφόρητα τον Ζελένσκι να δεχθεί τους όρους Πούτιν και να προσέλθει σε διμερείς διαπραγματεύσεις. Οι Ευρωπαίοι, παίρνουν μεν τη στήριξη Τραμπ στο τελεσίγραφο στον Πούτιν, ξέρουν όμως ότι αυτό είαι θεωρητικό και όχι πρακτικό…
Σε αυτά έρχονται να προστεθούν τα βαριά μάκρο και το τελευταίο burst αποτελεσμάτων τριμήνου, τα οποία μπορεί υπό συνθήκες να είναι καταλυτικά.
Οι αγορές, καλούνται τώρα να σταθμίσουν ρίσκα και προσδοκίες και να διαμορφώσουν την εικόνα τους για την επόμενη μέρα. Για την ώρα πάντως, μπορεί να χειρότερα να αποφεύχθηκαν σε δύο περιστάσεις, η επόμενη όμως δεν πρσφέρει κανέναν βαθμο βεβαιότητας. Η πλεονάζουσα ρευστότητα όμως που έχουν χορηγήσει και διατηρού στο σύστημα οι κεντρικές τράπεζες ευνοεί την ανάληψη ρίσκων ακόμα και σε συνθήκες αυξημένης αβεβαιότητας. Αυτό που δείχνει να έχει αλλάξει είναι ακριβώς η μεταβλητότητα και η ταχύτητα μετακύλισης θέσεων.
Τα +5 της ατζεντας
Αν και οι εν εξελίξει κρίσεις, τα μάκρο και τα επιχειρηματικά νέα είναι ήδη πολλά, ενδιαφέρον θα έχει και η παρακολούθηση πέντα ακόμη ζητημάτων… τα οποία, σύμφωνα με το Bloomberg, μπορεί να καθορίσουν το επενδυτικό μικροκλίμα:
Αν η Shell Plc και η BP Plc ενώσουν τις δυνάμεις τους, η συγχώνευση θα δημιουργούσε για πρώτη φορά έναν ευρωπαϊκό πετρελαϊκό κολοσσό ικανό να ανταγωνιστεί τους ηγέτες του κλάδου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η άνθηση των data centers ενισχύει την πυρηνική ενέργεια, ωστόσο η αυξημένη ζήτηση για νερό που τη συνοδεύει προκαλεί ανησυχίες παγκοσμίως. Παράλληλα, αρχίζουν να διαφαίνονται ενδείξεις για την κατεύθυνση που θα πάρει φέτος η γεωργία — και κυρίως το σιτάρι.
Ακολουθούν πέντε ενδεικτικά διαγράμματα που αξίζει να ληφθούν υπόψη στις παγκόσμιες αγορές εμπορευμάτων, καθώς ξεκινά η εβδομάδα.
Η Shell θέλει να εξαγοράσει τη BP
Η Shell Plc φέρεται να συνεργάζεται με συμβούλους για την αξιολόγηση ενδεχόμενης εξαγοράς της BP Plc, χωρίς ωστόσο να έχει ακόμη λάβει οριστική απόφαση για την υποβολή πρότασης. Η Shell, σύμφωνα με το Bloomberg, έχει εντείνει τις τελευταίες εβδομάδες τις διεργασίες με τους συμβούλους της ως προς τη βιωσιμότητα και τα οφέλη μιας εξαγοράς της BP. Η μεγασυγχώνευση των δύο πετρελαϊκών γιγάντων με έδρα το Λονδίνο θα συνιστούσε μία από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές συμφωνίες στην ιστορία της Ευρώπης. Η ένωση των εταιριών θα δημιουργούσε τον μεγαλύτερο εισηγμένο στον χρηματιστήριο παραγωγό πετρελαίου και φυσικού αερίου παγκοσμίως. Πρόκειται για βήμα στην υπεργιγάντωση, το οποίο θα συναντούσε αντιδράσεις για την ανησυχία περαιτέρω καρτελοποίησης της αγοράς…
Το AI γυρεύει στην ασφάλτο νερό…
Τα data centers που τροφοδοτούν την τεχνητή νοημοσύνη καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες νερού για την ψύξη των θερμών servers και, έμμεσα, μέσω της ενέργειας που απαιτείται για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων. Ωστόσο, περίπου τα δύο τρίτα των νέων ή υπό ανάπτυξη data centers από το 2022 βρίσκονται σε περιοχές που πλήττονται από έλλειψη νερού. Ξηρές περιοχές όπως ο νότος των ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επιδίδονται σε έναν αγώνα δρόμου για την κατασκευή τέτοιων υποδομών ώστε να κερδίσουν μερίδιο από την άνθηση της ΤΝ. Σε Κίνα και Ινδία, ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό των κέντρων αυτών βρίσκονται σε περιοχές πιο ξηρές από ό,τι στις ΗΠΑ, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg. Η κατάσταση θέτει αντιμέτωπη τη «δίψα» για δεδομένα με τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών για καθαρό νερό.
Επανακάμπτει η πυρηνική ενέργεια
Το ενδιαφέρον για την πυρηνική ενέργεια αυξάνεται κατακόρυφα παγκοσμίως, καθώς τεχνολογικές εταιρίες και κυβερνήσεις αναζητούν καθαρή και σταθερή ενέργεια για να καλύψουν την αυξανόμενη κατανάλωση ηλεκτρισμού. Η πολυπληθέστερη επαρχία του Καναδά ενέκρινε πρόσφατα σχέδιο ύψους 20,9 δισ. καναδικών δολαρίων (15 δισ. δολ. ΗΠΑ) για την κατασκευή ενός νέου, μικρότερου τύπου πυρηνικού αντιδραστήρα. Ορισμένοι βλέπουν τους μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες (SMRs) ως τη λύση, καθώς μπορούν να κατασκευαστούν εργοστασιακά και να συναρμολογηθούν επί τόπου — διαδικασία φθηνότερη και ταχύτερη από τους συμβατικούς αντιδραστήρες. Ωστόσο, παραμένουν σημαντικά εμπόδια: οι SMRs έχουν υψηλό κόστος, χαμηλότερη ισχύ και ελάχιστη εφαρμογή σε μεγάλη κλίμακα μέχρι σήμερα.
Γεωργικά μηχανήματα
Η Deere & Co., ο μεγαλύτερος κατασκευαστής γεωργικών μηχανημάτων παγκοσμίως, πρόκειται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου την Πέμπτη. Αν και η αισιοδοξία στους αγρότες έχει πρόσφατα ενισχυθεί, η αβεβαιότητα σχετικά με τη ζήτηση λόγω των δασμών του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχει ωθήσει πολλούς παραγωγούς να αναβάλουν αγορές μηχανημάτων για σπορά, συγκομιδή και φροντίδα των καλλιεργειών. Παρ’ όλα αυτά, οι μετοχές εταιρειών μηχανημάτων έχουν σημειώσει άνοδο, με το 2025 να θεωρείται πιθανότατα το κατώτατο σημείο του γεωργικού κύκλου.
Σιτάρι
Το παγκόσμιο ισοζύγιο προσφοράς σιταριού θα βρεθεί στο επίκεντρο της σημαντικής αγροτικής έκθεσης του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ τη Δευτέρα και της έναρξης του συνεδρίου GrainCom στη Γενεύη στις 13 Μαΐου. Η προσφορά αναμένεται να παραμείνει περιορισμένη τη νέα σεζόν, καθιστώντας την αγορά ευάλωτη σε αυξήσεις τιμών αν επιδεινωθούν οι καιρικές συνθήκες στις βασικές παραγωγές πριν από την επικείμενη συγκομιδή. Αν και το αμερικανικό χειμερινό σιτάρι βρίσκεται στη βέλτιστη κατάσταση για την εποχή από το 2020, αγρότες σε περιοχές της Ευρώπης και της Κίνας έχουν αντιμετωπίσει ξηρασία, ενώ οι Ρώσοι παραγωγοί αναμένουν να δουν εάν ο πρόσφατος παγετός μειώσει περαιτέρω τη σοδειά.