Το μήνυμα ότι η Ευρώπη εξετάζει τη μείωση της γραφειοκρατίας ως αντίδοτο στους δασμούς των ΗΠΑ και την επιχείρηση “γοητείας” του Τραμπ για την προσέλκυση επενδύσεων, έστειλε με δηλώσεις του ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν Στεφάν Σεζουρνέ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να αντιμετωπίσει τις προσπάθειες του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να προσελκύσει επιχειρήσεις στις ΗΠΑ, μειώνοντας το ρυθμιστικό βάρος της Ένωσης σε τομείς όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, η χημική βιομηχανία και η αεροναυπηγική.
«Ο καλύτερος τρόπος να υπερασπιστούμε το ευρωπαϊκό μοντέλο είναι να το κάνουμε και επιθετικά», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Στεφάν Σεζουρνέ. «Η επιλογή της Ευρώπης δεν ήταν στο DNA της ΕΕ ούτε στο λεξιλόγιο της Επιτροπής, αλλά ο κόσμος γίνεται ολοένα και πιο προστατευτικός, και πρέπει να προωθήσουμε το ευρωπαϊκό μας μοντέλο με όρους ανταγωνιστικότητας».
Η θέση αυτή έρχεται μετά από χρόνια αυξανόμενης γραφειοκρατίας σε όλα τα επίπεδα και ιδιαίτερα στο πλαίσιο του ESG, ενώ την ίδια στιγμή στις ΗΠΑ η αντίστοιχη διαδικασία συμμόρφωσης είναι πολύ ευκολότερη.
Για να αντέξει τη θύελλα του εμπορικού πολέμου που προκαλεί ο Τραμπ, η Επιτροπή προωθεί πρωτοβουλίες για τη μείωση των εμποδίων εντός της εσωτερικής αγοράς των περίπου 450 εκατομμυρίων κατοίκων. Καταβάλλονται εσπευσμένες προσπάθειες για τη μείωση της γραφειοκρατίας, με στόχο την ενίσχυση της φθίνουσας ανταγωνιστικότητας της περιοχής.
Ωστόσο, η επιτυχία της προσπάθειας αυτής δεν εδράζεται στις προθέσεις των Επιτρόπων, αλλά στις διαθέσεις του προσωπικού της Κομισιόν, το οποίο αισθάνεται ότι η μείωση της γραφειοκρατίας υπονομεύει τη συνοχή και την προώθηση της ενεργειακής μετάβασης. Όπερ σημαίνει ότι εκτός από τις προθέσεις, στο πλαίσιο της διαδικασάις νομοθέτησης από την Κομισιόν στήνεται μια διελκυστίνδα η οποία μπορεί να αλλάξει άρδην τις προβλέψεις του εκάστοτε νόμου.
Σε κάθε περίπτωση, οι δηλώσεις Σεζουρνέ στόχο έχουν να δείξουν ότι η νέα Κομισιόν ακούει τις ανησυχίες των βιομηχάνων και είνα διατεθειμένη να κάνει κινήσεις για να τις αντιμετωπίσει.
Να σημειωθεί ότι το ζήτημα της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας είχε θίξει παρουσία του Στεφάν Σεζουρνέ, ο CEO της Metlen Ευάγγελος Μυτιληναίος στην τελετή για την ένταξη της μονάδας γαλλίου στο πρόγραμμα χρηματοδότησης της Κομισιόν. Επίσης, για τα εσωτερικά εμπόδια που υπονομεύουν την ανταγωνιστικότητα της Ένωσης κάνει λόγο στην έκθεσή του και σε άρθρα του ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.
Που θα μειωθεί η γραφειοκρατία
Ορισμένοι από τους τομείς που θα επωφεληθούν άμεσα είναι ο χάλυβας, η αυτοκινητοβιομηχανία και τα χημικά. Παράλληλα, εξετάζονται παρεμβάσεις και στη ναυπηγική και στην αεροναυπηγική βιομηχανία.
Επιπλέον, οι Βρυξέλλες εργάζονται πάνω σε προτάσεις για να δοθεί προτεραιότητα στις ευρωπαϊκές εταιρίες στις δημόσιες προμήθειες κρίσιμων τομέων.
Μιλώντας σε συνέντευξη την Παρασκευή, ο Σεζουρνέ — ο οποίος είναι επικεφαλής του χαρτοφυλακίου βιομηχανίας της Επιτροπής — δήλωσε ότι η ΕΕ θα μπορεί «να απαντήσει στις επιχειρήσεις με πολύ συγκεκριμένα μέτρα που αφορούν άδειες, ταχύτητα διοικητικών διαδικασιών και απλοποίηση», ως αντίβαρο στις κινήσεις της Ουάσινγκτον.
Όπως είπε, ηγείται ομάδας εργασίας που έχει ως στόχο την προσέγγιση επιχειρήσεων που εξετάζουν τη μετεγκατάστασή τους στις ΗΠΑ, καθώς εντείνεται ο ανταγωνισμός μεταξύ Ευρώπης, ΗΠΑ και Κίνας για την πρωτοκαθεδρία στη βιομηχανία ψηφιακής τεχνολογίας και καθαρής ενέργειας.
Διαβάστε περισσότερα για τις εντάσεις ΕΕ-ΗΠΑ:
- Η ΕΕ στοχεύει αμερικανικά αυτοκίνητα, αεροσκάφη και bourbon αν ο Τραμπ δεν συμφωνήσει
- Ο Ιρλανδός Ντόνοχι παρακολουθεί την επαναπατριζόμενη δραστηριότητα αμερικανικών εταιριών
- Η ΕΕ προς Τραμπ: Καμία πλαγιοκόπηση ή συντομεύσεις στις εμπορικές διαπραγματεύσεις
Ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ υπό τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν προσέλκυε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις με επιδοτήσεις, ο Τραμπ χρησιμοποιεί υψηλούς δασμούς για να εξαναγκάσει τις εταιρίες να μεταφέρουν την παραγωγή στις ΗΠΑ, ως μέσο αποφυγής των δασμών.
«Αν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να αλλάξουν το οικονομικό μοντέλο, πρέπει να προσαρμοστούμε για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας», δήλωσε ο Σεζουρνέ.