Στη Γαλλία θα βρεθεί αυτή την εβδομάδα ο πρόεδρος της Συρίας, Ahmed al-Sharaa στη Γαλλία στην πρώτη του επίσκεψη σε ευρωπαϊκό κράτος ως ηγέτης της χώρας του, μετά την πτώση του Bashar al-Assad τον περασμένο Δεκέμβριο. Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή στην οποία η Συρία επιχειρεί να επαναπροσεγγίσει τη Δύση, με τον Sharaa να επιδιώκει την άρση των δυτικών κυρώσεων και τη διεθνή στήριξη για την ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης από τον πόλεμο χώρα του. Παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν υπηρέτησε ως ηγέτης της ισλαμιστικής HTS, κατάφερε να εξασφαλίσει εξαίρεση από τον ΟΗΕ για να συναντήσει τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron. Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρίσκονται ζητήματα όπως η καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, η μεταχείριση των μειονοτήτων, η αποτροπή νέων εμφυλίων εντάσεων και η ανοικοδόμηση της οικονομίας της Συρίας.
Η Γαλλία εξετάζει επίσης την αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων με τη Συρία, έχοντας ήδη στείλει ομάδα στη Δαμασκό και αναλαμβάνοντας ρόλο μεσολαβητή μεταξύ της Δαμασκού και των Κούρδων, καθώς η αμερικανική παρουσία στην περιοχή μειώνεται. Ωστόσο, η επίσκεψη του Sharaa έχει προκαλέσει αντιδράσεις, με οργανώσεις Αλαουιτών να διαδηλώνουν στο Παρίσι και εκκρεμούσα μήνυση εις βάρος του για εγκλήματα πολέμου. Το Παρίσι ξεκαθαρίζει ότι δεν παρέχει “λευκή επιταγή” και θα κρίνει τον Σύρο ηγέτη από τις πράξεις του, υπογραμμίζοντας ότι η σχέση με τη Συρία δεν θα εξαρτηθεί από λόγια, αλλά από συγκεκριμένα αποτελέσματα.
Με το κόστος ανασυγκρότησης να ξεπερνά τα 250 δισ. δολάρια, η Δαμασκός προσβλέπει στην άρση των κυρώσεων που λήγουν την 1η Ιουνίου, και το αν η Ευρώπη ανταποκριθεί ή όχι στις προσδοκίες θα κρίνει αν η Συρία επιστρέψει στη διεθνή σκηνή ή παραμείνει απομονωμένη, παρά τις αλλαγές στην ηγεσία της.