Σε μια ανάλυση του εργατικού δυναμικού στον ευρωπαϊκό τουρισμό σε σύγκριση με τον κλάδο των υπηρεσιών, αναδεικνύονται ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά του τομέα του τουρισμού και της φιλοξενίας.
Ιδιαίτερα αξιοσημείωτο είναι ότι το ποσοστό των γυναικών που εργάζονται στον τουρισμό και τη φιλοξενία είναι σημαντικά υψηλότερο. Στις υπηρεσίες φιλοξενίας, οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 59% του εργατικού δυναμικού — το ίδιο ποσοστό με αυτό των ανδρών στον κλάδο των υπηρεσιών.
Η ανάλυση δείχνει επίσης ότι ο τουρισμός και η φιλοξενία απασχολούν ελαφρώς υψηλότερο ποσοστό αλλοδαπών εργαζομένων και ατόμων με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο.
You will find more infographics at Statista
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για προηγούμενα χρόνια, η Ελλάδ απασχολεί δυσανάλογα μεγάλο μέρος του πληθυσμού στον Τουρισμό, που συνεπάγεται ότι η οικονομία παραμένει εξαρτώμενη από έναν κλάδο και υποαναπτυγμένη σε πολλούς άλλους, περιορίζοντας την ανθεκτικότητα της χώρας σε εξωτερικά σοκ.
Οι οικονομικές δραστηριότητες που σχετίζονται με τον τουρισμό (αν και δεν βασίζονται αποκλειστικά σε αυτόν. Από αυτούς, 6,8 εκατομμύρια εργάζονταν στον κλάδο της εστίασης και των ποτών, ενώ 1,8 εκατομμύρια απασχολούνταν στις επιβατικές μεταφορές. Ο τομέας της φιλοξενίας (εξαιρουμένων των ακινήτων) αντιστοιχούσε σε περισσότερες από 2,1 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην ΕΕ, ενώ τα ταξιδιωτικά πρακτορεία και οι διοργανωτές εκδρομών σε 0,4 εκατομμύρια. Οι τρεις κλάδοι που βασίζονται σχεδόν εξ ολοκλήρου στον τουρισμό (φιλοξενία, ταξιδιωτικά πρακτορεία/διοργανωτές εκδρομών, αερομεταφορές) απασχολούσαν πάνω από 2,8 εκατομμύρια άτομα στην ΕΕ. Οι τρεις αυτοί κλάδοι θα αναφέρονται στη συνέχεια ως οι «επιλεγμένοι τουριστικοί κλάδοι».
Το 2021, οι τουριστικοί κλάδοι αντιστοιχούσαν σε πάνω από 20% των απασχολούμενων στον τομέα των υπηρεσιών. Αν εξετάσουμε το σύνολο της μη χρηματοοικονομικής επιχειρηματικής οικονομίας, οι τουριστικοί κλάδοι αντιπροσώπευαν σχεδόν το 9% των απασχολούμενων. Ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ, η Ελλάδα κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό (25,7% ή πάνω από έναν στους τέσσερις εργαζομένους), ακολουθούμενη από την Κύπρο και τη Μάλτα με 17,5% και 15,0% αντίστοιχα.
Σε απόλυτους αριθμούς, η Γερμανία είχε τη μεγαλύτερη απασχόληση στους τουριστικούς κλάδους (2,1 εκατομμύρια άτομα, χωρίς να περιλαμβάνονται οι διαπεριφερειακές σιδηροδρομικές επιβατικές μεταφορές), ακολουθούμενη από την Ιταλία, τη Γαλλία (χωρίς τις επιβατικές αερομεταφορές) και την Ισπανία (1,5 εκατομμύριο η καθεμία). Οι τέσσερις αυτές χώρες συγκέντρωναν πάνω από το ήμισυ (60%) της απασχόλησης στους τουριστικούς κλάδους σε επίπεδο ΕΕ.