Σε συνεδρίαση σημαντικής διόρθωσης για αρκετές μετοχές του Large Cap που έχασαν έως και 3,43% της αξίας τους εξελίχθηκε η τελευταία του Απριλίου και του πρώτου 4μήνου στο ελληνικό χρηματιστήριο, με την αγορά να επιβεβαιώνει τα σημάδια κόπωσης που έχουν εμφανιστεί σε όλες τις τελευταίες συνεδριάσεις. Το «χτύπημα» στο ΑΕΠ της Αμερικής, με τα απροσδόκητα αρνητικά στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του 2025, διαψεύδοντας τις προβλέψεις των αναλυτών, επιδείνωσε το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές μετά το μεσημέρι, αυξάνοντας και τις πιέσεις στο Χ.Α. που έως τότε κινούνταν flat με εναλλαγές προσήμου και μικρές απώλειες.
- Απώλειες 1,42% για τον τραπεζικό δείκτη τον Απρίλιο, κέρδη 21,61% το 4μηνο
- Με οριακή άνοδο βγήκε ο Απρίλιος στο Χ.Α. κέρδη άνω του 15% το 4μηνο
- Σημαντική διόρθωση για ενεργειακές και βιομηχανικές μετοχές στο φινάλε του 4μήνου
- Το «χτύπημα» στο ΑΕΠ των ΗΠΑ, κοκκίνισε τις αγορές της Ευρώπης
Πιο συγκεκριμένα, το ΑΕΠ των ΗΠΑ υποχώρησε κατά 0,3% από τον Ιανουάριο έως το τέλους Μαρτίου 2025, ενώ είναι η πρώτη φορά από το 2022 που συρρικνώνεται το ΑΕΠ, την ώρα που την προηγούμενη διετία η αμερικανική οικονομία αναπτυσσόταν με ρυθμό περίπου 3% κατά μέσο όρο.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, και οι τρεις δείκτες της Wall Street υποχωρούν σημαντικά με τον Nasdaq στο -1,81%, τον S&P 500 στο -1,40% και τον Dow Jones στο -1,10%. Οι ευρωπαϊκές αγορές υποχωρούν ελεγχόμενα χωρίς όμως κάτι ιδιαίτερο, πλην των δύο αγορών του νότου, της Ισπανίας και της Ιταλίας που καταγράφουν πτώση 1,30% και 1,19% αντόιστοιχα.
Εντός αυτού του περιβάλλοντος, το Χ.Α. στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης «τραβήχτηκε» έως το υψηλό των 1.723,57 μονάδων (+0,82%) όμως αμέσως κύλησε χαμηλότερα κινούμενο επί 4ωρο, από τις 11:40 π.μ. έως τις 15:22 μ.μ. με μικρές εναλλαγές προσήμου και χωρίς κατεύθυνση, όμως μετά τις ανακοινώσεις για το ΑΕΠ των ΗΠΑ κρέμασε χαμηλότερα. Τελικά, το κλείσιμο βρήκε το Γ.Δ. στις 1.698,19 μονάδες με πτώση 0,67%, ενώ στο χαμηλό ημέρας βρέθηκε έως τις 1.690,99 μονάδες με πτώση 1,09%.
Ο FTSE 25 έχοντας παρόμοιο γράφημα με το Γ.Δ. έφτασε να κερδίζει έως 0,92% στο ξεκίνημα, στο χαμηλό ημέρας βούτηξε έως το -1,31%, ενώ τελικώς έκλεισε με πτώση 0,92% στις 4.198,94 μονάδες. Ο Mid Cap έφτασε να υποχωρεί έως 1,43% ενώ τελικώς έκλεισε με πτώση 0,94% στις 2.555,88 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 1,96% στις 1.563,96 μονάδες.
Στατιστικά Απριλίου και 4μήνου
Σε επίπεδο Απριλίου ο Γ.Δ. έκλεισε με άνοδο 0,77%, συμπληρώνοντας τον έκτο διαδοχικό ανοδικό μήνα κάτι που έχει να γίνει από το εκλογικό έτος του 2019, χρονιά που το Χ.Α. ενισχύθηκε κατά 50%, με τις τράπεζες στο +101%. Ο δείκτης μεγάλης κεφαλαιοποίησης FTSE 25 έβγαλε το μήνα με άνοδο 1,22%, ο Mid Cap υποχώρησε κατά 0,66%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε πτώση 1,42%.
Ήταν ένας μήνας τεράστιων κλυδωνισμών, λόγω του πολέμου των δασμών από την πλευρά Τραμπ, που είχε ως αιτία οι αγορές να βυθιστούν τις πρώτες ημέρες σημαντικά, με το Γ.Δ. να πέφτει έως και τις 1.455,08 μονάδες έως τις 7 Απριλίου. Ο Γ.Δ. έφτασε να χάνει έως και 13% μέσα στο μήνα, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχωρούσε άνω του 16%, οπότε η τελική εικόνα του μήνα, είναι μάλλον καλή.
Σε επίπεδο 4μήνου, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 15,55%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 17,60%, ο Mid Cap κέρδισε 9,51%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 21,61%, αποτελώντας τον πρωταγωνιστή.
Ti έγινε σήμερα
Στη σημερινή συνεδρίαση, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 191,6 εκατ. ευρώ, με τα 99,3 εκατ. ευρώ στις τράπεζες. Στον κλάδο καταγράφηκαν πιέσεις, επιβεβαιώνοντας την κόπωση, με την Attica Bank να χάνει 2,91%, την Alpha Bank στο -2,30%, την Πειραιώς στο -2,25%, την Εθνική -2,19% και τη Eurobank -1,66%. Στον αντίποδα, κέρδη 1,27% και 1,06% είχαν οι Optima Bank και Κύπρου αντίστοιχα.
Στον ευρύτερο Large Cap ισχυρές πιέσεις καταγράφηκαν σε ενεργειακά και βιομηχανικά «χαρτιά», με τις Ελλάκτωρ και ElvalHalcor να υποχωρούν άνω του 3%, άνω του 2% έχασαν οι Viohalco, ΔΕΗ, Metlen και Motor Oil και άνω του 1% οι ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα και Aktor.
Στον αντίποδα, στήριγμα στο Γ.Δ. έδωσε η Coca Cola HBC με άνοδο 2,12% και κλείσιμο στα 45,18 ευρώ που είναι νέα ιστορικά υψηλά, στο +1,81% η Σαράντης, ενώ ήπια άνοδο είχαν οι Aegean, Helleniq Energy, Jumbo, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ. Στον Mid Cap πιέσεις ασκήθηκαν στις ΑΔΜΗΕ, AVAX, Alumil, Ideal, Autohellas, Πλαστικά Θράκης, Intracom, Profile κ.α., ενώ στο σύνολο της αγοράς 43 μετοχές είχαν άνοδο έναντι 86 με πτώση.