Σε τεχνικού επιπέδου συνομιλίες στο Λονδίνο συμμετέχουν σήμερα Ουκρανοί, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, με στόχο να αναζητηθούν τρόποι για την επίτευξη πλήρους εκεχειρίας στον πόλεμο στην Ουκρανία. Όμως, οι πιθανότητες ουσιαστικής προόδου θεωρούνται περιορισμένες, καθώς οι περισσότεροι ΥΠΕΞ ακύρωσαν την παρουσία τους – μεταξύ αυτών και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Marco Rubio.
Ο επικεφαλής της ουκρανικής προεδρίας Andriy Yermak ανέφερε πως βρίσκεται ήδη στο Λονδίνο, μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών Andrii Sybiha και τον Υπουργό Άμυνας Rustem Umerov, επισημαίνοντας ότι ο βασικός στόχος της συνάντησης είναι η επίτευξη «πλήρους και άνευ όρων εκεχειρίας» ως πρώτο βήμα για την ειρήνη.
Η συνάντηση αποτελεί συνέχεια των συζητήσεων της περασμένης εβδομάδας στο Παρίσι. Ωστόσο, οι διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως παραμένουν σοβαρές διαφωνίες, κυρίως γύρω από την τύχη της Κριμαίας, καθώς και το ενδεχόμενο άρσης των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας – θέματα στα οποία η Ουκρανία και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν εμφανίζονται διατεθειμένες να υποχωρήσουν.
Στις συνομιλίες θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ουκρανίας. Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τάμι Μπρους είπε ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δεν θα ταξιδέψει στο Λονδίνο, αλλά η Ουάσινγκτον θα εκπροσωπηθεί από τον ειδικό απεσταλμένο Κιθ Κέλογκ. Η αμερικανική πλευρά επιδιώκει σύγκλιση θέσεων πριν τον Μάιο, στόχο που έχει θέσει ο Αμερικανός πρόεδρος ως προθεσμία για επίτευξη εκεχειρίας.
Η βρετανική πλευρά υπογραμμίζει ότι η ευθύνη για την πρόοδο των συνομιλιών βαραίνει τη Μόσχα, ενώ Ευρωπαίοι διπλωμάτες σημειώνουν πως κάποια από τα αμερικανικά σενάρια –όπως η αναγνώριση της προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία– δεν γίνονται αποδεκτά.
Η Κριμαία
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post, η οποία επικαλείται πολλά πρόσωπα που εμπλέκονται στις διαβουλεύσεις, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρότειναν να αναγνωριστεί η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και να «παγώσουν» οι γραμμές του μετώπου με την Ουκρανία, στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας.
Οι αμερικανικές προτάσεις παρουσιάστηκαν στους Ουκρανούς την περασμένη εβδομάδα στο Παρίσι, σύμφωνα με την ίδια πηγή, επισημαίνει η ΕΡΤ.
Η πρόταση της Ουάσινγκτον περιλαμβάνει επίσης την άρση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, στο πλαίσιο μιας μελλοντικής συμφωνίας.
Παράλληλα όπως γράφει η εφημερίδα Financial Times, επικαλούμενη πρόσωπα που έχουν γνώση του θέματος, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν πρότεινε να σταματήσει την εισβολή του στην Ουκρανία κατά μήκος των γραμμών του μετώπου όπως έχουν διαμορφωθεί, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την επίτευξη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Πούτιν είπε στον Στιβ Γουίτκοφ, τον ειδικό απεσταλμένο του Τραμπ, στη συνάντηση που είχαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα στην Αγία Πετρούπολη, ότι η Ρωσία θα μπορούσε να παραιτηθεί από τις διεκδικήσεις της σε εκείνες τις περιοχές των τεσσάρων εν μέρει κατεχόμενων ουκρανικών επαρχιών που παραμένουν υπό τον έλεγχο του Κιέβου, πρόσθεσε η εφημερίδα που επικαλείται τρεις πηγές.
Στη Ρωσία ο Γουίτκοφ
Ο Γουίτκοφ πρόκειται να ταξιδέψει στη Ρωσία για συνομιλίες με τον Πούτιν αργότερα αυτήν την εβδομάδα, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κάρολαϊν Λέβιτ.
«Ελπίζουμε ότι κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση» στο θέμα της Ουκρανίας, είπε η εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι ο πρόεδρος Τραμπ έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά του, τόσο απέναντι στην Ουκρανία όσο και στη Ρωσία, επειδή δεν προχωρά η προσπάθειά του να τερματίσει τον πόλεμο.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει δηλώσει ότι η χώρα του είναι έτοιμη για απευθείας διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, υπό οποιαδήποτε μορφή, από τη στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός.
«Δεν θα είναι δυνατόν να συμφωνηθούν τα πάντα πολύ γρήγορα», προειδοποίησε, σημειώνοντας ότι υπάρχουν πολλά περίπλοκα θέματα, όπως το εδαφικό, οι εγγυήσεις ασφαλείας και η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Σημείωσε ότι η Ουκρανία δεν θα αναγνωρίσει ντε γιούρε τη ρωσική κατοχή της Κριμαίας γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν αντισυνταγματικό.
Αναφορικά με τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, που είναι υπό την κατοχή της Ρωσίας, ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι δεν υπάρχει κάποια επίσημη αμερικανική πρόταση για το μελλοντικό καθεστώς του.
Νωρίτερα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να εξετάσει πρόταση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι για παύση των επιθέσεων και από τις δύο πλευρές σε μη στρατιωτικές υποδομές της άλλης.
Ο εκπρόσωπός του Ντμίτρι Πεσκόφ, όπως αναμεταδίδει η ΕΡΤ, σημείωσε ότι είναι ένα περίπλοκο θέμα, το οποίο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι έτοιμος να συζητήσει. Ωστόσο δήλωσε επίσης στους δημοσιογράφους ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια προς το παρόν για συνομιλίες ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία.
Πιέσεις για εκεχειρία
Και οι δύο πλευρές δέχονται πιέσεις για να σημειώσουν πρόοδο προς τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος βρίσκεται πλέον στον τέταρτο χρόνο του, μετά την απειλή του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη εβδομάδα να εγκαταλείψει τις προσπάθειες για να οδηγηθούν σε συμφωνία.
Ερωτηθείς ποια είναι η απάντηση του Κρεμλίνου, ο Πεσκόφ δήλωσε ότι το θέμα αυτό χρειάζεται να συζητηθεί λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία της 30ωρης πασχαλινής εκεχειρίας που κήρυξε ο πρόεδρος Πούτιν το σαββατοκύριακο.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δεν διευκρίνισε πώς συνδέονται αυτά τα δύο θέματα. Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορήθηκαν για παραβίαση της πασχαλινής κατάπαυσης του πυρός πάρα πολλές φορές και για επανειλημμένες παραβιάσεις του μορατόριουμ που συμφωνήθηκε με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ τον περασμένο μήνα στις επιθέσεις σε ενεργειακούς στόχους, όπως δίκτυα ηλεκτρικού ρεύματος και διυλιστήρια πετρελαίου.
«Πράγματι, ο πρόεδρος εξήγησε την περιπλοκότητα αυτού του θέματος τη Δευτέρα, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Δηλαδή, αν μιλάμε για εγκαταστάσεις μη στρατιωτικής υποδομής, χρειάζεται να διαφοροποιηθεί με σαφήνεια σε ποιες περιστάσεις αυτές οι εγκαταστάσεις μπορεί να αποτελούν στρατιωτικό στόχο και σε ποιες περιστάσεις δεν μπορεί», συνέχισε ο Πεσκόφ.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επικαλέστηκε δήλωση του Πούτιν, σύμφωνα με τον οποίο μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν στρατιωτικό στόχο αν πολεμιστές του εχθρού συναντώνται εκεί. «Ως εκ τούτου υπάρχουν εδώ λεπτές διακρίσεις που έχει νόημα να συζητηθούν», σύμφωνα με τον Πεσκόφ.