Η παγκόσμια γεωοικονομική κρίση είναι γεγονός. Οι δασμοί Τραμπ αμφισβητούν την παγκόσμια οικονομική τάξη, με αποτέλεσμα οι αγορές να πανικοβάλλονται καθώς δεν έχουν playbook για να ανταποκριθούν στις κινήσεις του προέδρου των ΗΠΑ.
Αγριεύει το sell-off στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, με τις τράπεζες να δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις, ενώ ιδιαίτερα αρνητική είναι η εκτόξευση του τζίρου με λίγα πακέτα, ένδειξη ότι παρά την διάθεση απορρόφησης, η προσφορά αυξάνεται, καθώς η αγορά παρασύρρεται στη δίνη διεθνούς χρηματιστηριακού ντόμινο που ξεκίνησε από τη Wall Street μετά την ανακοίνωση των δασμών από τον Ντόναλντ Τραμπ.
Πρώτα η Wall Street έγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες από τον Covid και ακολούθησαν ασιατικές και ευρωπαϊκές αγορές. Στις αγορές προεξοφλούν τώρα ότι οι κυρώσεις ήρθαν για να μείνουν, ενώ το εύρος του μετώπου καθιστα δύσκολη και πιθανώς αναποτελεσματική μια συντονισμένη παρέμβαση από τις κεντρικές τράπεζες.
Τα περιθώρια για μειώσεις επιτοκίων είναι περιορισμένα, ο αντίκτυπος ασαφής και η αμφισβήτηση της παγκόσμιας οικονομικής τάξης παράγει ενεργά αποτελέσματα. Ο Τραμπ κήρυξε παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο, ο οποίος υπερβαίνει σε αντίκτυπο την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή. Οι ενέργειες του προέδρου των ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα έχουν τόσο ευρείες και βαθιές επιπτώσεις όσο ο covid.
Με τον Γενικό Δείκτη στο -4,4%, τον Large Cap στο -4,67, τις τράπεζες να πλησιάζουν στο -7% και τον Mid Cap στο -4%, αν η προσφορά δεν περιοριστεί άμεσα τόσο η πτώση δεν αποκλείεται να επιταχυνθεί καθώς νέα short θα προστεθούν στην αγορά και η ζήτηση θα περιοριστεί αναμένοντας νέα σημεία ισορροπίας αισθητά χαμηλότερα.
Αν και τόσο ο πρωθυπυοργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας μίλησαν για περιορισμένο αντίκτυπο των κυρώσεων στην ελληνική οικονομία, ο πανικός που προκάλεσαν οι δασμοί Τραμπ σε διεθνές επίπεδο προκαλεί πλημμύρα ρευστοποιήσεων και αποστροφή των επενδυτών από το ρίσκο. Οι αγορές βρίσκονταν καιρό σε υπεραγορασμένες ζώνες με τους επενδυτές να ποντάρουν στο δίχτυ ασφαλείας των κεντρικών τραπεζών. Το εύρος όμως του εμπορικού μετώπου που άνοιξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ καθιστά εξαιρετικά δύσκολη μια αποτελεσματική και συντονισμένη αντίδραση των κεντρικών τραπεζών.
Τα χρηματιστήρια καίνε πλέον τρισεκατομμύρια καθημερινά, ο πανικός δεν έχει ακόμη εδραιωθεί, αλλά η απάντηση από τις χώρες στους δασμούς Τραμπ αναμένεται να κλιμακώσει την ένταση και να προκαλέσει πραγματική στάση εμπορίου, προκαλώτας έμφραγμα στις εφοδιαστικές αλυσίδες και επιβάλλοντας διαδικασία επαναξιολόγησης εταίρων. Το σκηνικό που δημιουργείται διαφέρει από αυτό του Covid και έτσι οι αγορές δεν διαθέτουν λειτοτυργικό playbook για να αντιμετωπίσουν παραγωγικά το ρίσκο.
Άγιο ξύλο στο Χρηματιστήριο της Αθήνας
Μπορεί οι δηλώσεις του πρωθυπουργού και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος να εκπέμπουν ψυχραιμία, στα Χρηματιστήρια όμως τώρα επικρατεί η θεωρία του ντόμινο. Σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα η επίπτωση των δασμών στην οικονομία της Ευρωζώνης αναμένεται στο επίπεδο του 0,3-0,4%, ενώ η Ελλάδα θα έχει μικρότερο άμεσο πρόβλημα, θα επηρεαστεί όμως έμμεσα από την Ευρώπη.
Όπως σημείωσε ήδη από χθες το Criris Monitor στην ανάλυσή του ο κεντρικός τραπεζίτης δεν περιλαμβάνει τον τουρισμό, τον οποίο πλήττει η αναπόδραση επιδείνωση των διμερών πολιτικών σχέσεων.
O Γενικός Δείκτης διευρύνει τις απώλειές του έχοντας «βυθισθεί» περισσότερο από 4,50%, ενώ ο δείκτης των τραπεζών προσεγγίζει το -7%.
Η αξία των συναλλαγών προσεγγίζει τα 200 εκατ. ένδειξη ιδιαίτερα αρνητική, καθώς δείχνει ότι η προσφορά είναι αστήρευτη.
Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι ο πανικός και η βιαιότητα της πτώσης δημιουργούν προϋποθέσεις τεχνικής αντίδρασης, οι οποίες θα μπορούσαν να πραγματωθούν εφόσον αλλάξει το πολιτικό κλίμαη ή αν εκδηλωθούν παρεμβάσεις από τις κεντρικές τράπεζες.
Wall Street
-
S&P 500: ↓ 4,8% — Χειρότερη ημέρα από τον Ιούνιο του 2020
-
Nasdaq 100: ↓ 5,4% — με οδηγό την πτώση της Apple (-9%)
-
Dow Jones (futures): ↓ 1,1%
-
Russell 2000: ↓ 6,6% — σε «bear market», >20% κάτω από το υψηλό του 2021
Ευρωαγορές
Απώλειες που υπερβαίνουν το 4% καταγράφει ο Dax στη Φρανγκούρτη, με τη γερμανική κυβέρνηση να πιέζει για σκληρή απάντηση στον Ταμπ, ενώ στο 3,9% βρίσκεται ο CAC-40 στο Παρίσι, με τον Μακρόν να συντάσσεται με τη γερμανική θέση. Στο -3,66% ο FTSE-100 στο Λονδίνο παρά την πιο συγκρατημένη αντίδραση των Βρετανών στους δασμούς Τραμπ.
Πολύ χειρότερη η εικόνα στο Μιλάνο με τον FTSE MIB να χάνει 7%, υποδεικνύοντας την έντονη ανησυχία των επενδυτών για τις επιπτώσεις των δασμών στην ιταλική οικονομία.
-
Stoxx Europe 600: ↓ 2% — χειρότερη εβδομάδα 3ετίας
-
MSCI Asia Pacific: ↓ 2%
-
MSCI Αναδυόμενων Αγορών: ↓ 0,6%
Ασιατικές αγορές
Πιο συγκρατημένη ήταν η αντίδραση στις ασιατικές αγορές, όπου οι σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι λιγότερο κρίσιμες, η περιφερειακή αγορά ισχυρή και η Κίνα έχει δείξει ότι είναι σε θέση να απορροφήσει κραδασμούς.
Ο δείκτης Hang Seng υποχώρησε κατά 1,5% ως αντίδραση στους νέους δασμούς και τις ανησυχίες για έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο.
Ο δείκτης ASX 200 σημείωσε πτώση 2,3%, φτάνοντας σε χαμηλό οκτώ μηνών, με τον ενεργειακό υποδείκτη να υποχωρεί κατά 7,6% λόγω ανησυχιών για την πτώση των τιμών του πετρελαίου.
Ισοτιμίες
-
Δείκτης δολαρίου (Bloomberg Dollar Spot): ↑ 0,4% (μετά από πτώση 1,5%)
-
Ευρώ: ↓ 0,7% στο $1,0977
-
Στερλίνα: ↓ 0,9% στο $1,2977
-
Γεν: ↓ 0,3% στα 146,46
-
Offshore γιουάν: ↑ 0,3% στα 7,2613
Εμπορεύματα
-
Brent crude: ↓ 6,5% στα $65,56 — καθώς OPEC+ αύξησε απρόσμενα την παραγωγή και οι δασμοί Τραμπ δημιουργούν υφεσιακή δυναμική διεθνώς
-
Χρυσός: ↓ 0,5% στα $3.131,23/ουγγιά, αν και άνοιξε με απώλειες, καθώς το άγριο sell-off στις μετοχές δημιουργεί τάση προς ασφαλή καταφύγια