H IQAir δημοσίευσε την ετήσια πλέπν έρευνα ποιότητας αέρα, κατατάσσοντας 138 χώρες και περιοχές με βάση τις συγκεντρώσεις επιβλαβών σωματιδίων.
Ανάμεσα στις πρωτεύουσες 138 χωρών και περιοχών που αναλύθηκαν στην Παγκόσμια Έκθεση Ποιότητας Αέρα του 2024, η οποία δημοσιεύθηκε από τον κατασκευαστή εξοπλισμού IQAir, η πρωτεύουσα του Τσαντ, Ντζαμένα, κατέλαβε την πρώτη θέση, ξεπερνώντας το Νέο Δελχί, την πρωτεύουσα της Ινδίας. Και οι δύο πόλεις παρουσίασαν μέση ετήσια συγκέντρωση PM2,5 πάνω από 90 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα.
Ο αριθμός αυτός υπερβαίνει κατά 18 φορές τον τελευταίο στόχο που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Στην 3η θέση βρίσκεται η Ντάκα, πρωτεύουσα του Μπανγκλαντές, με μέση ετήσια συγκέντρωση PM2,5 στα 78 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, ακολουθούμενη από την Κινσάσα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό και το Ισλαμαμπάντ στο Πακιστάν, με συγκεντρώσεις 58,2 και 52,4 μικρογραμμάρια αντίστοιχα. Η πρώτη πρωτεύουσα που δεν βρίσκεται στην Ασία ή την Αφρική στη λίστα είναι το Σαράγεβο, με 30,8 μικρογραμμάρια. Η έκθεση της IQAir ανέλυσε δεδομένα από 8.954 πόλεις, προσθέτοντας στην κάλυψή της τέσσερις νέες αφρικανικές χώρες, μία ασιατική και δύο νέες χώρες από την Αμερική, σε σύγκριση με την έκδοση του 2024.
Το μεγαλύτερο μέρος του PM2,5 (αιωρούμενα σωματίδια με διάμετρο μικρότερη από 2,5 μικρόμετρα) προέρχεται από ανθρώπινη δραστηριότητα, σύμφωνα με δημοσίευση του 2021 στο περιοδικό Nature Communications. Οι εκπομπές από τις οδικές μεταφορές και τον ενεργειακό τομέα συμβάλλουν περισσότερο στην υψηλή συγκέντρωση PM2,5, ενώ μικρότερης κλίμακας πηγές, όπως η καύση γεωργικών υπολειμμάτων καθώς και το μαγείρεμα και η θέρμανση στα νοικοκυριά, μπορούν επίσης να αποτελέσουν παράγοντες, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες.
You will find more infographics at Statista