Θετικός στην εκεχειρία δηλώνει ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν στην πρώτη του τοποθέτηση, παίζοντας έτσι το παιχνίδι της δημόσιας εικόνα του Τραμπ, παράλληλα όμως ζητά εκτενή συζήτηση για τους όρους και τις προοπτικές μιας τέτοιας κίνησης.
Την πρώτη του δημόσια τοποθέτηση για την πρόταση εκεχειρίας στην Ουκρανία πραγματοποίησε ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Ρώσος πρόεδρος επεσήμανε ότι ναι μεν είναι θετικός στο σχέδιο που υπάρχει, όμως πρέπει αυτό να οδηγεί σε μακροπρόθεσμη ειρήνη στην περιοχή.
Παράλληλα, εξέφρασε ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν και επεσήμανε πως θα επικοινωνήσει με τον πρόεδρο Τραμπ τον οποίο ευχαρίστησε για το ενδιαφέρον του. «Πρώτα απ’ όλα θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο Τραμπ για τις ενέργειές του. Ελπίζουμε ότι οι ενέργειες που γίνονται θα φέρουν ειρήνη. Συμφωνούμε με την πρόταση εκεχειρίας, αλλά μόνο εάν αποτελέσει τη βάση για μόνιμη κατάπαυση του πυρός.
Η τοποθέτηση του Βλάντιμιρ Πούτιν “υπακούει” στον κανόνα της κολακείας του Τραμπ, θέτοντας τα ζητήματα ακολούθως και αποδεχόμενος την πρόταση για… διαπραγματεύσεις. Έτσι, στην πραγματικότητα, ο Πούτιν δεν συζητά για εκεχειρία, αλλά για οδικό χάρτη ειρήνευσης, με προϋπόθεση την αναγνώριση των δεδομένων στο πεδίο. Αυτό σημαίνει ότι στην πραγματικότητα δεν κάνει κανένα βήμα πίσω, ούτε αποδέχεται την πρόταση του Τραμπ, αλλά ζητά από τον Τραμπ να φέρει την Ουκρανία στο τραπέζι με τους όρους που ο ίδιος θέτει.
Η εκτίμηση του Πούτιν για το σχέδιο
Φαίνεται ότι οι αποφάσεις που πάρθηκαν από την ουκρανική πλευρά κάτω από την πίεση των ΗΠΑ. Η Ουκρανία θα έπρεπε να είχε ικετεύσει τις ΗΠΑ για συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός νωρίτερα, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση στο έδαφος. Κάποιοι από εσάς έχουν προσέξει τι γίνεται στο Κουρσκ. Η κατάσταση είναι κάτω από τον έλεγχό μας στο Κουρσκ. Οι ουκρανικές μονάδες που έχουν απομείνει είναι περικυκλωμένες.
Ο διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή έχει σκοτωθεί. Οι ουκρανικές δυνάμεις προσπάθησαν να αποδράσουν αλλά δεν τα κατάφεραν. Τώρα προσπαθούν να το κάνουν μεμονωμένα. Υπάρχουν μόνο δύο τρόποι για να αποχωρήσουν, είτε νεκροί είτε να παραδοθούν».
«Ποιος θα μας δώσει εγγυήσεις;»
Στη συνέχεια ο πρόεδρος Πούτιν συνέχισε λέγοντας: «Κάτω από αυτές τις συνθήκες, αλλά και από όλα τα δεδομένα που υπάρχουν στο μέτωπο των 2000 χιλιομέτρων. Πρώτα από όλα τι θα γίνει με το Κουρσκ; Αν σταματήσουμε για 30 μέρες τι θα γίνει; Αυτό είναι κάτι που δεν έχει ξεκαθαρίσει.
Αυτή τη στιγμή, θα ήταν ευτυχές για την Ουκρανία να πετύχει την κατάπαυση του πυρός, αλλά αν σταματήσουμε στο Κουρσκ για 30 ημέρες, θα σημαίνει ότι οι Ουκρανοί θα μπορούν να φύγουν χωρίς να πολεμήσουν ή θα παραδοθούν; Αυτό είναι ασαφές. Επίσης, ασαφές είναι το τι θα γίνει στη γραμμή του μετώπου.
Επίσης πώς θα χρησιμοποιήσουν αυτές τις 30 ημέρες; Θα τις χρησιμοποιήσουν για να ενισχύσουν τις δυνάμεις τους; Θα ενισχύσουν τα πυρομαχικά τους; Ποιος θα μας εγγυηθεί ότι αυτό δε θα συμβεί στο μέλλον; Ποιος θα δώσει οδηγίες για την εκεχειρία; Μπορείτε να φανταστείτε μια περιοχή 2.000 χιλιομέτρων και ποιος θα την ελέγξει; Όλα αυτά είναι ερωτήματα που πρέπει να μελετηθούν από τις δύο πλευρές.
Η ιδέα… και η πραγματικότητα
Ενδεικτικό της απόστασης που υπάρχει είναι ότι ο Πούτιν χαρακτηρίζει το σχέδιο του Τραμπ… ιδέα.
Εμείς υποστηρίζουμε την ιδέα, αλλά υπάρχουν πράγματα που πρέπει να συζητηθούν. Θα τα συζητήσουμε με τον πρόεδρο Τραμπ; Μπορεί να έχουμε μια τηλεφωνική επαφή».
Κοινή επίθεση Ρωσίας και Λευκορωσίας στο ΝΑΤΟ
Την ώρα που ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Αλεξάντερ Λουκασένκο μιλούσαν στη Μόσχα, εκδόθηκε κοινή δήλωση μετά τις συνομιλίες τους.
Η δήλωση αναφέρει ότι οι δύο χώρες θεωρούν τις ενέργειες του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία ως εχθρικές και αποσταθεροποιητικές, γεμάτες με πυρηνική σύγκρουση. Οι δύο ηγέτες καταδικάζουν επίσης τη φύση της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, την οποία χαρακτηρίζουν επιθετική και συγκρουσιακή.
Λένε επίσης ότι οι δύο χώρες είναι έτοιμες να λάβουν στρατιωτικά και διπλωματικά μέτρα ως απάντηση στις ενέργειες του ΝΑΤΟ.