Το ράλι αποδόσεων στα ομόλογα διεθνώς ανέβασε και τα ελληνικά με αποτέλεσμα την εκρηκτική ζήτηση για την επανέκδοση του 15ετούς και 30ετούς ομολόγου που πραγματοποίησε ο ΟΔΔΗΧ.
Ξεπέρασαν τα 55,5 δισ. οι προσφορές για την επανέκδοση του 15ετούς και 30ετούς ομολόγου της Ελλάδας, με το Δημόσιο να αντλεί τελικά περί τα 3 δισ.
Να σημειωθεί ότι με την έκδοση ομολόγων η Ελλάδα επανέρχεται στις αγορές, αλλά σε μια περίοδο με εντάσεις που το κόστος δανεισμού ανεβαίνει. Επίσης, να σημειωθεί ότι το νέο χρέος έχει σαφώς υψηλότερο κόστος εξυπηρέτησης από τα δάνεια του ESM που λήγουν και αποπληρώνονται ακόμη και πρόωρα.
Η δυναμική του ελληνικού είναι πτωτική, κυρίως λόγω του πληθωρισμού και δευτερευόντως λόγω των πρωτογενών πλεονασμάτων και εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις.
Η επανέκδοση προηγήθηκε της ανακοίνωση της αξιολόγησης της Moody’s που είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή και αναμένεται να οδηγήσει σε αναβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας και μετά από την αναβάθμιση από την DBRS.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, στα δύο βιβλία προσφορών που άνοιξαν σήμερα κατά τη διαδικασία του επανανοίγματος (reopening) των δύο εκδόσεων, κατατέθηκαν προσφορές 56,5 δισ. ευρώ. Το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε τελικά από τα δύο αυτά ομόλογα 3 δισ. ευρώ. Με τις δύο αυτές εκδόσεις, αλλά και με την έκδοση του 10ετούς ομολόγου που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο, από την οποία αντλήθηκαν 4 δισ. ευρώ, καλύφθηκε περίπου το 90% του δανειακού προγράμματος για το 2025.
Όπως προκύπτει από τα οριστικά στοιχεία, η απόδοση για το 15ετές ομόλογο (λήξεως 18 Ιουλίου 2038) διαμορφώνεται στο Mid Swaps + 126 μονάδες βάσης ή περίπου στο 4,1% (έναντι αρχικής καθοδήγησης για MS + 134 μονάδες βάσης). Οι προσφορές ξεπέρασαν τα 35 δισ. ευρώ.
Αντίστοιχα, για τον 30ετή τίτλο (λήξεως 15 Ιουνίου 2054) η απόδοση του διαμορφώθηκε στο Mid Swaps + 175 ή στο 4,42% (από ΜS + 182 μονάδες βάσης). Οι προσφορές υπερέβησαν τα 21,5 δισ. ευρώ.
Ανάδοχοι της συναλλαγής είναι οι Barclays, BNP Paribas, Commerzbank, Eurobank, JP Morgan και Τράπεζα Πειpαιώς.
Με την στρατηγική του ΟΔΔΗΧ στο μέτωπο των νέων εκδόσεων, διασφαλίζεται το Ελληνικό Δημόσιο από ανεπιθύμητες εξελίξεις στην αγορά των ομολόγων, όπου ήδη μετά την ανάληψη της διακυβέρνηση των ΗΠΑ από τον Ντ. Τράμπ καταγράφεται διεθνώς αύξηση των αποδόσεων. Παρά την μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έχει αυξηθεί κατά περίπου 0,55%. Ενδεικτικά, στις αρχές Ιανουαρίου, η απόδοση κυμαίνονταν στο 3,10%, ενώ χθες στο κλείσιμο του ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στο 3,74%. Ωστόσο το περιθώριο έναντι των γερμανικών ομολόγων παραμένει σχεδόν αμετάβλητο στα επίπεδα του 0,8% -0,9% (με μικρές διακυμάνσεις) καθώς σε ανάλογη αυξητική πορεία βρίσκονται και οι αποδόσεις των γερμανικών τίτλων.
Στο μέτωπο της ενεργητικής διαχείρισης του Δημοσίου Χρέους, ο ΟΔΔΗΧ, με επιτυχημένες συμβάσεις swap που έχει συνάψει μετά την πρόωρη αποπληρωμή των υποκείμενων ομολόγων, έχει κατορθώσει να διασφαλίσει κέρδη άνω των 500 εκατ. ευρώ σε βάθος 10ετίας. Ωστόσο επιλογή της διοίκησης του Οργανισμού είναι η μη ρευστοποίηση των κερδών αυτών και η “επανεπένδυσή” τους, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η συγκράτηση του κονδυλίου των τόκων με τους οποίους επιβαρύνεται ο Προϋπολογισμός για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους. Κατ΄επέκταση, συγκρατούνται οι χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου σε επίπεδα χαμηλά, γεγονός που ενισχύει τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.