Καθώς οι αμφιβολίες σχετικά με τη μελλοντική αμερικανική υποστήριξη προς την Ουκρανία και η δέσμευση της διοίκησης Τραμπ στο ΝΑΤΟ εντείνονται, οι Ευρωπαίοι ηγέτες κινητοποιήθηκαν για να διαβεβαιώσουν την Ουκρανία για την αμετακίνητη υποστήριξή τους και να καταστούν πιο ανεξάρτητοι από τον διατλαντικό τους εταίρο.
Την Πέμπτη, οι ηγέτες συγκεντρώθηκαν για μια ειδική συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου συζητήθηκε το μέλλον της ευρωπαϊκής ασφάλειας και ο ρόλος της Ένωσης στην άμυνα της Ουκρανίας έναντι της ρωσικής επιθετικότητας.
«Αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη. Και είναι επίσης μια κρίσιμη στιγμή για την Ουκρανία, ως μέρος της ευρωπαϊκής μας οικογένειας», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Η Ευρώπη αντιμετωπίζει έναν άμεσο και σαφή κίνδυνο. Και ως εκ τούτου, η Ευρώπη πρέπει να είναι σε θέση να προστατεύσει τον εαυτό της, να αμυνθεί, όπως επίσης πρέπει να θέσουμε την Ουκρανία σε θέση να προστατεύσει τον εαυτό της και να προωθήσουμε μια διαρκή και δίκαιη ειρήνη».
Για να μπορέσει να διαπραγματευτεί μια «ειρήνη μέσω ισχύος», όπως το έθεσε η φον ντερ Λάιεν, η ΕΕ πρέπει να αυξήσει άμεσα τη στρατιωτική της βοήθεια προς την Ουκρανία, μετά την αναστολή της στρατιωτικής υποστήριξης των ΗΠΑ από τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Σύμφωνα με τον Δείκτη Στήριξης της Ουκρανίας του IfW Kiel, τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν διαθέσει συνολικά 53,8 δισ. δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία μεταξύ 24 Ιανουαρίου 2022 και 31 Δεκεμβρίου 2024. Αυτό αντιστοιχεί στο 39% της συνολικής στρατιωτικής βοήθειας που έχει παρασχεθεί στην Ουκρανία κατά τη συγκεκριμένη περίοδο και υπολείπεται περίπου 15 δισ. δολαρίων από την αντίστοιχη βοήθεια των ΗΠΑ.
Εάν προστεθούν οι συνεισφορές από τις ευρωπαϊκές χώρες εκτός ΕΕ, όπως η Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο, η στρατιωτική βοήθεια της Ευρώπης προς την Ουκρανία βρίσκεται περίπου στο ίδιο επίπεδο με εκείνη των ΗΠΑ μέχρι στιγμής, γεγονός που σημαίνει ότι η Ευρώπη θα έπρεπε να διπλασιάσει την επένδυσή της εάν οι ΗΠΑ αποσύρουν μόνιμα την υποστήριξή τους.
Σε κοινή δήλωση, την οποία υπέγραψαν 26 από τους 27 αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων – με την Ουγγαρία να αρνείται να δώσει τη στήριξή της – το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επανέλαβε ορισμένες προϋποθέσεις για τις επικείμενες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, απαιτώντας η Ουκρανία και η Ευρώπη να συμμετέχουν στις συνομιλίες και ότι οποιαδήποτε μελλοντική ειρηνευτική συμφωνία «πρέπει να σέβεται την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας». Το τελευταίο ενδέχεται να αποτελέσει σημείο τριβής σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις, καθώς ο Πρόεδρος Τραμπ έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι η Ουκρανία πιθανώς θα χρειαστεί να εκχωρήσει κάποιο έδαφος στη Ρωσία.
You will find more infographics at Statista