Μετά από δεκαετίες σφιχτής λιτότητας, η Γερμανία αποφάσισε να αλλάξει πορεία, θέτοντας σε εφαρμογή ένα φιλόδοξο σχέδιο αύξησης των δαπανών. Η κίνηση αυτή, αν και αιφνιδιαστική για τους περισσότερους, έχει προκαλέσει ενθουσιασμό στις αγορές. Επενδυτές σε όλη την Ευρώπη βλέπουν αυτή την αλλαγή ως την αρχή μιας νέας εποχής, με την Ευρώπη να αναδεικνύεται ξανά ως ελκυστικός προορισμός για τα κεφάλαια και τις επενδύσεις.
Η απόφαση της Γερμανίας να αυξήσει τις δαπάνες μετά από δεκαετίες λιτότητας προκάλεσε μεγάλες κινήσεις σε σχεδόν όλα τα χρηματοπιστωτικά προϊόντα στην Ευρώπη. Το ευρώ κατέγραψε την καλύτερη εβδομάδα του από το 2009, ενώ ο δείκτης DAX σημείωσε ιστορικό υψηλό. Αντίθετα, οι αγορές ομολόγων υπέστησαν μεγάλες απώλειες, με τα γερμανικά 10ετή ομόλογα να καταγράφουν τη χειρότερη εβδομάδα τους από το 1990.
Η απόφαση της Γερμανίας να αυξήσει τις δαπάνες έχει ανατρέψει τις εκτιμήσεις για την οικονομική ανάπτυξη, τα εταιρικά κέρδη και τα επιτόκια, ενώ οι προηγούμενοι φόβοι για την πτώση του ευρώ έχουν περιοριστεί. Επενδυτές και στρατηγικοί αναλυτές αναθεωρούν τις προβλέψεις τους, με πολλούς να βλέπουν τη Γερμανία να μετατρέπεται από μια χώρα της λιτότητας σε κινητήριο μοχλό οικονομικής τόνωσης στην περιοχή.
Το ενδιαφέρον των επενδυτών για την Ευρώπη έχει ενισχυθεί, με τον δείκτη DAX να αυξάνεται κατά 18% φέτος, ενώ ο S&P 500 είναι σε αρνητικό έδαφος. Ειδικότερα, η αμυντική βιομηχανία, η οποία είναι η αγαπημένη των επενδυτών, σημειώνει άνοδο 69%, με τη Rheinmetall AG να έχει διπλασιάσει την αξία της.
Η Γερμανία, που παραδοσιακά προωθούσε την πολιτική της λιτότητας, τώρα επενδύει δισεκατομμύρια για την ενίσχυση της οικονομίας. Οι στρατηγικοί αναλυτές εκτιμούν ότι αν οι δαπάνες αυτές προχωρήσουν, οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα σημειώσουν μέσο ρυθμό κερδοφορίας 11% ετησίως μέχρι το 2029, κάτι που ξεπερνά την αρχική εκτίμηση του 9% από άλλους αναλυτές.
Ωστόσο, η κατάσταση παραμένει ασταθής, με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις πολιτικές διεργασίες στη Γερμανία να αποτελούν αβεβαιότητες για την πορεία των αγορών. Η Γερμανία απαιτεί μεγαλύτερη ευελιξία στο δημοσιονομικό της πλαίσιο και υποστηρίζει τις προσπάθειες ενίσχυσης των αμυντικών ικανοτήτων στην Ευρώπη. Αυτή η πολιτική αλλαγή έχει ενισχύσει την ελκυστικότητα της Ευρώπης για τους επενδυτές, αλλά οι κινήσεις αυτές μπορεί να οδηγήσουν και σε αυξημένες πιέσεις στις αγορές και τους δανειστές της.
Παρά τις αβεβαιότητες, οι επενδυτές εξακολουθούν να στοιχηματίζουν σε ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη, με πολλές μεγάλες χρηματοπιστωτικές εταιρείες να αναθεωρούν τις προβλέψεις τους για το ευρώ και τα επιτόκια.