Διαρροές περί ετοιμότητας για εκεχειρία με την Ουκρανία κάνει το Κρεμλίνο, λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση Ζελένσκι με Αμερικανούς αξιωματούχους στη Σαουδική Αραβία και καθώς η κινητικότητα για την υπογραφή deal για τα ορυκτά εντείνεται και ο Τραμπ πιέζει, καθώς θέλει προετοιμάζεται για stand-off με την Κίνα.
Η Ρωσία είναι διατεθειμένη να συζητήσει μια προσωρινή εκεχειρία στην Ουκρανία, υπό την προϋπόθεση ότι θα σημειωθεί πρόοδος προς μια τελική ειρηνευτική συμφωνία, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το ζήτημα στη Μόσχα.
Στο πρώτο θετικό σήμα από τον Βλαντιμίρ Πούτιν προς τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κάλεσε σε κατάπαυση του πυρός, η πρόταση μεταφέρθηκε στις συνομιλίες του περασμένου μήνα στη Σαουδική Αραβία μεταξύ υψηλόβαθμων Ρώσων και Αμερικανών αξιωματούχων, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, ζητώντας να μην κατονομαστούν λόγω της ευαισθησίας του θέματος.
Για να συμφωνήσει η Ρωσία σε μια παύση των εχθροπραξιών, θα πρέπει να υπάρχει σαφής κατανόηση των βασικών αρχών του τελικού ειρηνευτικού συμφώνου, ανέφεραν δύο άτομα με γνώση του θέματος. Η Ρωσία θα επιμείνει ιδιαίτερα στον καθορισμό των παραμέτρων μιας μελλοντικής ειρηνευτικής αποστολής, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας για τις χώρες που θα συμμετάσχουν, δήλωσε άλλη πηγή που γνωρίζει την υπόθεση.
Οι λεπτομέρειες αποκαλύφθηκαν καθώς οι ΗΠΑ και η Ουκρανία σχεδιάζουν να συναντηθούν στη Σαουδική Αραβία την επόμενη εβδομάδα για τις πρώτες άμεσες συνομιλίες τους μετά την αντιπαράθεση του Τραμπ με τον Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Οβάλ Γραφείο την περασμένη εβδομάδα. Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ, δήλωσε ότι η συνάντηση στοχεύει στην επίτευξη «ενός πλαισίου για μια ειρηνευτική συμφωνία και μιας αρχικής εκεχειρίας».
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.
Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι δεν θα αποδεχθεί την παρουσία στρατευμάτων του ΝΑΤΟ σε ουκρανικό έδαφος, απορρίπτοντας μια πρόταση ευρωπαϊκών χωρών για τη δημιουργία μιας «συμμαχίας των προθύμων» που θα βοηθήσει στην επιτήρηση οποιασδήποτε ειρηνευτικής συμφωνίας. Ωστόσο, δεν αντιτίθεται στην ανάπτυξη δυνάμεων από χώρες όπως η Κίνα, που έχουν διατηρήσει ουδέτερη στάση στη σύγκρουση, ανέφεραν οι δύο πηγές.
Από την ορκωμοσία του στις 20 Ιανουαρίου, ο Τραμπ έχει ανατρέψει την πολιτική των ΗΠΑ σχετικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, επιχειρώντας να τερματίσει γρήγορα τον τριετή πόλεμο, ο οποίος αποτελεί τη σοβαρότερη σύγκρουση στην Ευρώπη εδώ και 80 χρόνια.
Πραγματοποίησε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Πούτιν τον περασμένο μήνα και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να διεξαγάγουν μια σύνοδο κορυφής, αν και δεν έχει καθοριστεί ημερομηνία. Ο Τραμπ εγκατέλειψε την υποστήριξη των ΗΠΑ στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και οι κορυφαίοι αξιωματούχοι του δήλωσαν ότι είναι μη ρεαλιστικό να αναμένεται η πλήρης επιστροφή όλων των ουκρανικών εδαφών που κατέλαβε η Ρωσία από το 2014.
Μετά την αντιπαράθεση με τον Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ ανέστειλε τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία και διέκοψε ορισμένες μορφές ανταλλαγής πληροφοριών με το Κίεβο, προκαλώντας σοκ στους Ευρωπαίους συμμάχους, οι οποίοι προειδοποιούν ότι οι ΗΠΑ διακινδυνεύουν να επιβραβεύσουν τη ρωσική επιθετικότητα που ξεκίνησε με την εισβολή του Φεβρουαρίου 2022.
Ο Πούτιν έχει απορρίψει επανειλημμένα τις προσπάθειες του Τραμπ για μια γρήγορη κατάπαυση του πυρός. Κατά την ετήσια συνέντευξη Τύπου του τον Δεκέμβριο, δήλωσε: «Δεν χρειαζόμαστε μια εκεχειρία — χρειαζόμαστε ειρήνη: μακροπρόθεσμη, διαρκή, με εγγυήσεις για τη Ρωσική Ομοσπονδία και τους πολίτες της».
Την Πέμπτη, η Ρωσία απέρριψε ένα γαλλο-βρετανικό σχέδιο για μερική εκεχειρία ενός μήνα, που θα κάλυπτε τις αεροπορικές και ναυτικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της παύσης των επιθέσεων σε ενεργειακές υποδομές.