Ο Ντόναλντ Τραμπ πάτησε το κουμπί επισπεύδοντας την αύξηση των δασμών σε Μεξικό, Καναδά και Κίνα, θέλοντας να δείξει ότι όχι απλά υλοποιεί τις απειλές του, αλλά ότι παραμένει εκρηκτικά απρόβλεπτος και ότι όποιος δεν συμμορφώνεται πληρώνει το τίμημα, ενώ ο ίδιος δεν λογαριάζει τις επιπτώσεις, δεδομένου ότι είναι στην αρχή της τελευταίας θητείας του.
Γεωοικονομικές αναταράξεις προκαλεί η έναρξη νέου κύκλου εμπορικών εχθροπραξιών από τον Ντόναλντ Τραμπ κατά του Μεξικού, του Καναδά και της Κίνας, των τριών βασικών εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ, στους οποίους επέβαλε και διπλασίασε δασμούς. Η απάντηση από τον Καναδά και την Κίνα ήταν άμεση, επιβεβαιώνοντας την εκρηκτική δυναμική των εμπορικών σχέσεων.
Στόχος του Τραμπ ήταν να δείξει ότι αφενός υλοποιεί τις απειλές του και αφετέρου παραμένει εκρηκτικά απρόβλεπτος, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει το playbook που έχουν φτιάξει γι αυτόν. Ωστόσο, αυτή τη φορά, φαίνεται ότι διαμορφώνεται μέτωπο για την απομόνωση των ΗΠΑ και την υπονόμευση των σχεδίων του Τραμπ.
Ο Ντόναλντ Τραμπ επιχειρούσε να επισπεύσει το κλείσιμο του μετώπου στην Ουκρανία, ώστε να επιτύχει συγκλήσεις με τη Ρωσία και να διασφαλίσει την απρόσκοπτη τροφοδοσία της αμερικανικής βιομηχανίας με πρώτες ύλες από την Ουκρανία και τη Ρωσία, ώστε να μπορέσει να πιέσει ακολούθως το Πεκίνο και τον Καναδά. Η στάση του Ζελένσκι, όμως, και η υποστήριξη που έλαβε από τους Ευρωπαίους έδειξαν ότι η προοπτική συμφωνίας με τον Πούτιν δεν είναι ορατή, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των Ευρωπαίων.
Έτσι, ο Τραμπ, φοβούμενος ότι θα παγιδευτεί σε μια ατέρμονη διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους για την Ουκρανία, αποφάσισε να “πατήσει το κουμπί” των κυρώσεων. Το μήνυμα του Τραμπ είναι οικουμενικό: Θα πάρω αυτό που θέλω κι αν χρειαστεί θα ανοίξω όλα τα μέτωπα μαζί. Όμως, σε αυτή τη φάση, κερδισμένοι από τις εξάρσεις του Τραμπ βγαίνουν οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι θα ρίξουν λεφτά στην αμυντική τους βιομηχανία, αναγκάζονται να επανασυσπειρωθούν έστω και σε clusters και παράλληλα καθίστανται η φθηνότερη αγορά και πιο δυναμικά αναπτυσσόμενη.
Το διεθνές γεωοικονομικό σκηνικό καθίσταται ξανά απρόβλεπτο, καθώς ο Τραμπ αναζητά τις κινήσεις εκείνες που θα προκαλέσουν τη μεγαλύτερη αναστάτωση ως διαπραγματευτικό χαρτί. Ωστόσο, καθώς αγορές και πολιτικοί είναι προετοιμασμένοι για τις πρακτικές του, ο ίδιος καθίσταται ακόμη πιο ερειστικός, επίμονος και διερευνά ακόμη πιο επικίνδυνες ατραπούς. Πλέον, το σύστημα συμβούλων που έχει δημιουργήσει γύρω του, φαίνεται ότι δεν αντιδρά σε εξάρσεις, γεγονός που προκαλεί περαιτέρω κλιμάκωση του γεωοικονομικού ρίσκου.
Οι δασμοί των ΗΠΑ
- Καναδάς & Μεξικό: Επιβλήθηκαν δασμοί 25% στις εισαγωγές προϊόντων, με εξαίρεση την ενέργεια από τον Καναδά, όπου ο δασμός ορίστηκε στο 10%. citeturn0search3
- Κίνα: Αυξήθηκαν οι δασμοί σε κινεζικά προϊόντα από 10% σε 20%, με στόχο την αντιμετώπιση της διακίνησης φαιντανύλης και την εξισορρόπηση του εμπορικού ελλείμματος. citeturn0search1
Αντίμετρα
- Καναδάς: Ανακοίνωσε δασμούς 25% σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 155 δισ. καναδικών δολαρίων, με έμφαση σε προϊόντα καθημερινής κατανάλωσης, όπως αλκοολούχα ποτά, ρούχα και οικιακές συσκευές. citeturn0search9
- Κίνα: Επέβαλε πρόσθετους δασμούς 15% σε προϊόντα όπως κοτόπουλο, σιτάρι, καλαμπόκι και βαμβάκι, και 10% σε σόργο, σόγια, χοιρινό, βοδινό, θαλασσινά, φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά προϊόντα. citeturn0search1
- Μεξικό: Αντέδρασε με την επιβολή δασμών σε αμερικανικά προϊόντα, τονίζοντας την ανάγκη για διάλογο αντί αντιπαράθεσης. citeturn0search3
Γεωοικονομική Δυναμική και Επηρεαζόμενοι Τομείς
Η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου αναμένεται να επηρεάσει:
- Γεωργία: Οι δασμοί της Κίνας πλήττουν άμεσα τους Αμερικανούς αγρότες, ιδιαίτερα σε προϊόντα όπως σόγια, καλαμπόκι και κρέας.
- Βιομηχανία: Οι δασμοί σε πρώτες ύλες και εξαρτήματα ενδέχεται να αυξήσουν το κόστος παραγωγής για αμερικανικές εταιρείες, επηρεάζοντας την ανταγωνιστικότητά τους.
- Καταναλωτικά Αγαθά: Η αύξηση των τιμών σε προϊόντα όπως ηλεκτρονικά είδη, ρούχα και τρόφιμα μπορεί να επιβαρύνει τους καταναλωτές.
Προβλέψεις για τα Επόμενα Βήματα και Επιπτώσεις
- Διεθνείς Σχέσεις: Η ένταση μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω εμπορικές διαμάχες και αναζήτηση νέων εμπορικών εταίρων από τις επηρεαζόμενες χώρες.
- Παγκόσμια Οικονομία: Η αβεβαιότητα μπορεί να επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη και να αυξήσει τον πληθωρισμό σε παγκόσμιο επίπεδο.
- Εφοδιαστικές Αλυσίδες: Οι επιχειρήσεις ενδέχεται να αναζητήσουν εναλλακτικούς προμηθευτές ή να επαναπροσδιορίσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους.
- Νομισματική Πολιτική: Η προοπτική αποκλιμάκωσης των επιτοκίων στην Ευρώπη συμβάλλει στην σταθεροποίηση και προσφέρει στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις δυνατότητα να εκμεταλλευτούν τη δυναμική αναπροσαρμογής που δημιουργείται σε παγκόσμια κλίμακα.
- Δημοσιονομική Πολιτική: Την ίδια στιγμή, ο επίμονος πληθωρισμός στις ΗΠΑ περιορίζει την ευελιξία της Fed, ενώ το υψηλό δημόσιο χρέος δένει τα χέρια του Τραμπ στις ΗΠΑ.
Συνολικά, η τρέχουσα κατάσταση υποδεικνύει μια περίοδο αυξημένης εμπορικής έντασης, με πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία και τις διεθνείς σχέσεις.