Τα νέα σχέδια της ΕΕ για την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας της Ευρώπης και την αύξηση των στρατιωτικών δυνατοτήτων θα μπορούσαν να κινητοποιήσουν σχεδόν 800 δισεκατομμύρια ευρώ, δήλωσε την Τρίτη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen.
Η ΕΕ θα προτείνει να δοθεί στα κράτη μέλη περισσότερος δημοσιονομικός χώρος για αμυντικές επενδύσεις, καθώς και δάνεια ύψους 150 δισεκατομμυρίων ευρώ για τις επενδύσεις αυτές, και θα επιδιώξει να κινητοποιήσει και ιδιωτικά κεφάλαια, δήλωσε η von der Leyen.
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προτείνει τη στρατηγική «ReArm Europe», που αποτελείται από πέντε μέρη και στοχεύει στην κινητοποίηση σχεδόν €800 δισεκατομμυρίων για την άμυνα μέσα στην επόμενη δεκαετία.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ertnews.gr το σχέδιο περιλαμβάνει:
- Ενεργοποίηση δημοσιονομικής ευελιξίας στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ώστε τα κράτη μέλη να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες χωρίς να παραβιάζουν τους κανόνες για το έλλειμμα.
- Δημιουργία χρηματοδοτικού εργαλείου ύψους €150 δισεκατομμυρίων για κοινές αμυντικές επενδύσεις, με έμφαση σε τομείς όπως η αντιαεροπορική άμυνα, τα συστήματα πυροβολικού, τα drones και οι κυβερνοδυνατότητες.
- Αξιοποίηση του προϋπολογισμού της ΕΕ για την παροχή κινήτρων στα κράτη μέλη να επενδύσουν σε αμυντικά έργα μέσω των προγραμμάτων πολιτικής συνοχής.
- 4Κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων μέσω της Ένωσης Αποταμίευσης και Επενδύσεων.
- 5. Επέκταση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στη χρηματοδότηση στρατιωτικών έργων.
Ursula von der Leyen: η Ευρώπη είναι έτοιμη να αυξήσει ραγδαία τις αμυντικές της δαπάνες
Στη δήλωσή της σχετικά με τη δέσμη μέτρων για την άμυνα η πρόεδρος της ΕΕ σημείωσε:
Ζούμε μια εποχή κοσμοϊστορική και επικίνδυνη. Δεν χρειάζεται να περιγράψω τη σοβαρότητα των απειλών που αντιμετωπίζουμε, ούτε τις καταστροφικές συνέπειες που θα υποστούμε αν πραγματοποιηθούν αυτές οι απειλές. Διότι πλέον το ερώτημα δεν είναι αν η ασφάλεια της Ευρώπης αντιμετωπίζει μια εντελώς πραγματική απειλή. Ούτε αν η Ευρώπη θα πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για τη δική της ασφάλεια. Στην πραγματικότητα, γνωρίζουμε εδώ και καιρό τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα. Το πραγματικό ερώτημα που καλούμαστε να απαντήσουμε είναι αν η Ευρώπη είναι διατεθειμένη να ενεργήσει όσο αποφασιστικά υπαγορεύει η κατάσταση, και κατά πόσον η Ευρώπη είναι έτοιμη και ικανή να ενεργήσει με την ταχύτητα και το όραμα που απαιτείται. Στις διάφορες συναντήσεις των τελευταίων εβδομάδων (η πιο πρόσφατη πριν από δύο ημέρες στο Λονδίνο) η απάντηση από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ήταν και ηχηρή και σαφής. Διανύουμε μια εποχή επανεξοπλισμών. Και η Ευρώπη είναι έτοιμη να αυξήσει ραγδαία τις αμυντικές της δαπάνες για να καλύψει τόσο τη βραχυπρόθεσμη επείγουσα ανάγκη για δράση και στήριξη της Ουκρανίας, όσο και τη μακροπρόθεσμη ανάγκη να αναλάβουμε πολύ μεγαλύτερη ευθύνη για τη δική μας ευρωπαϊκή ασφάλεια.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συνέταξα σήμερα μια επιστολή προς τους ηγέτες, πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Πέμπτης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είμαστε εδώ μαζί σήμερα. Σε αυτή την επιστολή περιέγραψα στους ηγέτες το ReArm Europe, το σχέδιο επανεξοπλισμού της Ευρώπης. Αυτή η δέσμη προτάσεων εστιάζει στο πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά μέσα προκειμένου να βοηθήσουμε τα κράτη μέλη να αυξήσουν γρήγορα και σημαντικά τις δαπάνες τους για αμυντικές ικανότητες — τόσο τώρα, επειγόντως, αλλά και πιο μακροπρόθεσμα εντός της δεκαετίας. Το σχέδιο χωρίζεται σε πέντε μέρη.
Το πρώτο μέρος του ReArm Europe είναι να ελευθερώσει τη χρήση της δημόσιας χρηματοδότησης στον τομέα της άμυνας σε εθνικό επίπεδο. Τα κράτη μέλη είναι έτοιμα να επενδύσουν περισσότερο στην ασφάλειά τους, εάν διαθέτουν τα δημοσιονομικά περιθώρια — και πρέπει να τους δώσουμε τη δυνατότητα να το κάνουν. Έτσι, θα προτείνουμε σύντομα την ενεργοποίηση της εθνικής ρήτρας διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να αυξήσουν σημαντικά τις αμυντικές τους δαπάνες χωρίς να ενεργοποιείται η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Για παράδειγμα: Εάν τα κράτη μέλη αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες κατά 1,5% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο, θα δημιουργηθεί δημοσιονομικό περιθώριο περίπου 650 δισ. ευρώ σε περίοδο τετραετίας.
Η δεύτερη πρόταση θα αφορά τη δημιουργία ενός νέου μέσου το οποίο θα χορηγήσει στα κράτη μέλη δάνεια ύψους 150 δισ. ευρώ για επενδύσεις στον τομέα της άμυνας. Αυτό βασικά αποσκοπεί στο να κάνουμε τις δαπάνες καλύτερες — και να τις κάνουμε μαζί. Μιλάμε για τομείς πανευρωπαϊκών ικανοτήτων. Για παράδειγμα: αντιαεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα, συστήματα πυροβολικού, πύραυλοι και πυρομαχικά, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και συστήματα κατά μη επανδρωμένων αεροσκαφών, αλλά και για την αντιμετώπιση άλλων αναγκών, από τον κυβερνοχώρο έως τη στρατιωτική κινητικότητα, για παράδειγμα. Το μέσο θα βοηθήσει τα κράτη μέλη να συγκεντρώσουν τη ζήτηση και να προβαίνουν σε αγορές από κοινού. Φυσικά, με αυτόν τον εξοπλισμό, τα κράτη μέλη θα μπορούν να εντείνουν σημαντικά τη στήριξή τους προς την Ουκρανία. Άμεσα διαθέσιμος στρατιωτικός εξοπλισμός για την Ουκρανία. Αυτή η προσέγγιση για κοινές προμήθειες θα μειώσει επίσης το κόστος, θα περιορίσει τον κατακερματισμό, θα αυξήσει τη διαλειτουργικότητα και θα ενισχύσει τη βιομηχανική μας βάση στον τομέα της άμυνας. Και μπορεί να είναι προς όφελος της Ουκρανίας, όπως μόλις περιέγραψα. Είναι λοιπόν η στιγμή της Ευρώπης και πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.
Τρίτο σημείο είναι η χρησιμοποίηση της δύναμης του προϋπολογισμού της ΕΕ. Βραχυπρόθεσμα υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε σε αυτόν τον τομέα ώστε να διοχετεύσουμε περισσότερα κεφάλαια σε επενδύσεις που σχετίζονται με την άμυνα. Έτσι, μπορώ να ανακοινώσω ότι θα προτείνουμε πρόσθετες δυνατότητες και κίνητρα για τα κράτη μέλη που θα αποφασίσουν, εάν επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τα προγράμματα της πολιτικής συνοχής, να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες.
Οι δύο τελευταίοι τομείς δράσης αποσκοπούν στην κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων μέσω της επιτάχυνσης της Ένωσης Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων και μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Συμπερασματικά: Η Ευρώπη είναι έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες της. Το σχέδιο ReArm Europe μπορεί να κινητοποιήσει περίπου 800 δισ. ευρώ για μια ασφαλή και ανθεκτική Ευρώπη. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τους εταίρους μας στο ΝΑΤΟ. Είναι μια ιστορική στιγμή για την Ευρώπη. Και είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε δράση.
Την Πέμπτη η συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών
Ειδικότερα, όπως αναμεταδίδει το Reuters, η Κομισιόν πρότεινε την Τρίτη νέο κοινό δανεισμό 150 δισ. ευρώ προς τις κυβερνήσεις της ΕΕ για την ενίσχυση της άμυνας, στο πλαίσιο μιας συνολικής προσπάθειας χρηματοδότησης ύψους 800 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ευρώπης.
Ο νέος κοινός δανεισμός ύψους 150 δισ. ευρώ πρόκειται να κατευθυνθεί προς την οικοδόμηση πανευρωπαϊκών τομέων δυνατοτήτων, όπως η αεράμυνα και η πυραυλική άμυνα, τα συστήματα πυροβολικού, οι πύραυλοι και τα πυρομαχικά, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τα συστήματα κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών ή για την αντιμετώπιση άλλων αναγκών, από τον κυβερνοχώρο έως τη στρατιωτική κινητικότητα, δήλωσε η Επιτροπή.
«Θα βοηθήσει τα κράτη μέλη να συγκεντρώσουν τη ζήτηση και να αγοράσουν από κοινού. Αυτό θα μειώσει το κόστος, θα μειώσει τον κατακερματισμό θα αυξήσει τη διαλειτουργικότητα και θα ενισχύσει την αμυντική βιομηχανική μας βάση», δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Ursula von der Leyen.
Οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν την πρόταση σε ειδική σύνοδο κορυφής αφιερωμένη στις αμυντικές δαπάνες την Πέμπτη.
Η Επιτροπή πρότεινε επίσης να αρθούν τα όρια που επιβάλλονται από τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές δαπάνες σε περίπτωση αμυντικών επενδύσεων.
«Εάν τα κράτη μέλη αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες κατά 1,5% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο, αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο κοντά στα 650 δισεκατομμύρια ευρώ», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν.
Η Κομισιόν πρότεινε επίσης να μπορούν οι χώρες της ΕΕ να χρησιμοποιούν για αμυντικούς σκοπούς χρήματα που λαμβάνουν από τον προϋπολογισμό της ΕΕ σε κονδύλια για την εξίσωση του βιοτικού επιπέδου σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Όλα αυτά τα στοιχεία θα μπορούσαν να παράσχουν έως και 800 δισεκατομμύρια ευρώ στις κυβερνήσεις της ΕΕ για να δαπανήσουν για αμυντικά έργα.
«Η Ευρώπη είναι έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες της. Η Ευρώπη θα μπορούσε να κινητοποιήσει σχεδόν 800 δισεκατομμύρια ευρώ για μια ασφαλή και ανθεκτική Ευρώπη. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τους εταίρους μας στο ΝΑΤΟ. Αυτή είναι μια στιγμή για την Ευρώπη. Και είμαστε έτοιμοι να εντείνουμε τις προσπάθειές μας», δήλωσε η ίδια.
Ο δείκτης Stoxx Europe Aerospace and Defence αυξήθηκε με αφορμή την είδηση στις 2284,88 μονάδες από 2265,36 μονάδες.