Τα παραθυράκια στους εποπτικούς κανονισμούς που ανάβουν το πράσινο φως στις εξαγορές ασφαλιστικών από τις τράπεζες και τα ρεκόρ πωλήσεων ασφαλιστικών προϊόντων μέσω του bancassurance ανοίγουν τον δρόμο της επιστροφής των τραπεζών στα παλαιά τους λημέρια –τις ασφαλιστικές.
Οι τράπεζες στοιχηματίζουν υψηλούς τζίρους από τις προμήθειες των ασφαλιστικών προϊόντων.
Με το εν εξελίξει deal Πειραιώς – CVC για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής να λειαίνεται, όλες οι μεγάλες και μικρές τράπεζες έχουν τα μάτια τους ανοιχτά για νέες συνεργασίες αλλά και οι ασφαλιστικές. Η νέα αυτή τάση παρατηρείται και στην Ευρώπη με την Unicredit, για παράδειγμα να αποκτά τελευταία περίπου το 5% των μετοχών της Assicurazioni Generali, αλλά και το 51% της Alpha Life, της Alpha Bank η οποία έχει αποκλειστική συνεργασία με την Generali Ελλάδος.
Το deal της Πειραιώς για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής θα μπορούσε να αποτελέσει πιλότο για την εντατικοποίηση του M&A Activity μεταξύ τραπεζών και ασφαλιστικών, ιδιαίτερα αν ενεργοποιήσει το εργαλείου του danish compromize, περιορίζοντας την επίπτωση στα ίδια κεφάλαια. Πρόκειται για αίτημα που θα υποβάλλει η Πειραιώς στον επόπτη. Δεν είναι όμως σαφές αν θα επιτραπεί η χρήση του μηχανισμού ή αν η ολοκλήρωση του deal εξαρτάται από την ενεργοποίησή του.
Η επέλαση των τραπεζών
Το 2024 τα τραπεζικά δίκτυα πήραν μερίδια από τις ασφαλιστικές μέσω του bancassurance κατακτώντας την 1η θέση
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΑΕΕ από τις συνολικές πωλήσεις ασφαλιστήριών ατομικών ασφαλίσεων ζωής ύψους 1.849.708 δισεκ, το πρώτο εννεάμηνο του 2024, οι τράπεζες κατέχουν την μερίδα του λέοντος, συγκεκριμένα το 49,3% το 2024 από 47% στο σύνολο του 2023 (911.376.097 εκατ. ευρω, α’ 9μηνο 2024).
Στην 2η θέση των πωλήσεων των ατομικών συμβολαίων ζωής έρχονται τα δίκτυα και οι πράκτορες αποκλειστικής συνεργασίας με ποσοστό 33,9% από 36% το 2023 και 36,5% το 2022 (626.956.318 ευρώ, 2024), ενώ στην 3η θέση τα δίκτυα και οι πράκτορες μη αποκλειστικής συνεργασίας με ποσοστό 14,7% από 15% το 2023 (271.442.629 ευρώ, 202). Ελάχιστο μερίδιο κατέχουν οι μεσίτες ασφαλίσεων με μόλις 0,4% (7.097.870 ευρώ.
Οι ασφαλίσεις περιουσίας ανέβηκαν λόγω… νέων δανείων και… νομοθετικού πλαισίου
Ομοίως το ίδιο συμβαίνει με τις τράπεζες και στις ασφαλίσεις περιουσίας έναντι φυσικών καταστροφών που παρουσίασαν αύξηση. Η αύξηση οφείλεται στην υποχρεωτικότητα του νόμου και τα ενυπόθηκα δάνεια. Οι τράπεζες από τα ενυπόθηκα δάνεια κατέχουν την πρωτιά στις πωλήσεις. Συγκεκριμένα το 59% των ασφαλισμένων κατοικιών έναντι φυσικών καταστροφών προέρχεται από ενυπόθηκα δάνεια και το υπόλοιπο 41% από κατοικίες χωρίς υποθήκη. Το 2024 το 59% του μεριδίου ή οι 626.407 ασφαλισμένες κατοικίες από τις 1.065.308 κατοικίες με κάλυψη κτιρίου προέρχεται από τις τράπεζες ενώ για μία ακόμα χρονιά στην πλειοψηφία τους οι ασφαλισμένες κατοικίες βρίσκονται στο νομό Αττικής, αυξάνοντας το ποσοστό ασφαλιστικής κάλυψης στην Ελλάδα στο 18%
Τράπεζες vs Ασφαλιστικές
Ένα άλλο σημείο που πλήττει τις ασφαλιστικές είναι οι αποδόσεις άνω του 3% των επενδυτικών προϊόντων λιανικής που, αποδόσεις που ξεπερνούν τις αποδόσεις των επενδυτικών λιανικής των ασφαλιστικών (unit linked). Οι ασφαλιστικές δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τις τράπεζες καθώς έχουν υψηλά διαχειριστικά κόστη και λόγω των εποπτικών κανονισμών δεν μπορούν να προσφέρουν εγγυημένες αποδόσεις όπως στο παρελθόν.