• Τελευταία
  • Trending
  • All
Άλμα επί κοντώ

Ρεκόρ ανόδου 27 μηνών στο Χρηματιστήριο

13 Φεβρουαρίου 2025

Καιρός: Έρχονται μπόρες και πτώση της θερμοκρασίας το Σαββατοκύριακο

9 Μαΐου 2025

Qualco: Τεράστια η ζήτηση στο IPO… Καταλύτης το τρίο cornerstone

9 Μαΐου 2025

Νέα υψηλά 15ετίας στο Χρηματιστήριο 

9 Μαΐου 2025
piggy bank in pool, saving money for vacation time. Generative Ai

Ξενοδόχοι: Η Αθήνα χάνει τουρισμό λόγω προβλημάτων σε Μουσεία – Ακρόπολη

9 Μαΐου 2025

Ο Όμιλος Φάις απέκτησε το 100% της Καλογήρου

9 Μαΐου 2025

Σε τροχιά υλοποίησης ο ΒΟΑΚ – Υπογράφηκε η σύμβαση με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

9 Μαΐου 2025

ΗΠΑ και Κίνα σπάνε τον πάγο…

9 Μαΐου 2025

Συνάντηση Παπασταύρου–Chevron με φόντο τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες

9 Μαΐου 2025

ΑΑΔΕ: Λουκέτο σε 5 πρατήρια καυσίμων και άλλα 5 στο μικροσκόπιο

9 Μαΐου 2025
Ο Βασίλης Ψάλτης

Ο Ψάλτης άλλαξε mode… Η Alpha Bank έτοιμη για εξαγορές

9 Μαΐου 2025

Εικονική η μείωση του πληθωρισμού – Ράλι στα ενοίκια στραγγαλίζει τα νοικοκυριά

9 Μαΐου 2025

Ποιους ενοχλεί ο νέος Πάπας – Τράβηξε αυτιά με το καλημέρα

9 Μαΐου 2025

Η Snappi είναι έτοιμη να βγει στην Ελλάδα – Τα πρώτα βήματα και η επόμενη μέρα

9 Μαΐου 2025

Ουκρανία: Ανακάλυψε ουγγρικό δίκτυο κατασκόπων

9 Μαΐου 2025

Eurobank: Ανεβάζει τον πήχυ στα €3,20 η Citi

9 Μαΐου 2025

Οι αλουμινάδες δεν τρέχουν στις ΗΠΑ… παρά τους δασμούς

9 Μαΐου 2025

Ο Σι θέλει καρέκλα στο τραπέζι για Ουκρανία – Ζήτησε δίκαιο deal από Πούτιν

9 Μαΐου 2025
Ψάλτης: Το deal Alpha - Unicredit ανοίγει το δρόμο για τη διεθνοποίηση των ελληνικών εταιριών

Τρίμηνο ρεκόρ το Q1 για την Alpha Bank – Ανεβάζει τον πήχη ο Ψάλτης

9 Μαΐου 2025

Πάνω από τις προβλέψεις οι εξαγωγές της Κίνας

9 Μαΐου 2025

Επικοινωνία Τραμπ – Μερτς και δηλώσεις χωρίς… περιεχόμενο

9 Μαΐου 2025

Αντώνης Πετρόπουλος και Γιώργος Αλεξόπουλος στο pre-game show του Πάμε Στοίχημα Football Party by Gazzetta

9 Μαΐου 2025

Κινεζικό J10 του Πακιστάν κατέρριψε ινδικό Rafale – Ενδεχόμενη εμπλοκή Τουρκίας

9 Μαΐου 2025
  • CM’s Asia Power Index by Lowy Institute
  • Live εικόνα του Covid 19 στην Ελλάδα και τον κόσμο
Παρασκευή, 9 Μαΐου, 2025
Crisismonitor.gr
  • Είσοδος
  • Crisis Zone
  • Sparks of Crisis
  • ΑΜΥΝΑ & ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
  • Πολιτική & Οικονομία
  • On the Radar
    • Analytics
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • Crisis Zone
  • Sparks of Crisis
  • ΑΜΥΝΑ & ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
  • Πολιτική & Οικονομία
  • On the Radar
    • Analytics
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Crisismonitor.gr
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Αρχική On the Radar

Ρεκόρ ανόδου 27 μηνών στο Χρηματιστήριο

Απόστολος ΣκουμπούρηςΑπόΑπόστολος Σκουμπούρης
13 Φεβρουαρίου 2025
Στις On the Radar, The Wire, Αγορές
Χρόνος ανάγνωσης1 mins read
18 1
0
Άλμα επί κοντώ
51
SHARES
Share on FacebookShare on TwitterShare on LinkedInEmail this article

Η καλλιέργεια προσδοκιών ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μπαίνει σε μια ρότα μεγάλων πιέσεων που ενδέχεται να φέρει τη λήξη του, μετά από τρία χρόνια αιματοχυσίας, καταστροφής, ξεριζωμού και τεκτονικών αλλαγών σε όλο το οικονομικό και ενεργειακό οικοδόμημα της ευρωπαϊκής – και όχι μόνο – ηπείρου, έφερε νέο ανοδικό ράλι και καινούρια ιστορικά υψηλά στις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ εκτόξευσε και το ελληνικό χρηματιστήριο.

  • Η μεγαλύτερη άνοδος από τις 10 Οκτωβρίου του 2023 στο Χ.Α.
  • Οι προσδοκίες λήξης του πολέμου στην Ουκρανία, εκτόξευσαν τις αγορές της Ευρώπης
  • «Τρελό» ράλι +7,90% στην Coca Cola HBC, τράβηξε όλη την αγορά
  • Κούρσα έως +3,90% στις τράπεζες, με νέα υψηλά 111 μηνών

Μολονότι οι σκόπελοι για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία είναι τεράστιοι και σύνθετοι, φαίνεται πως η κινητικότητα και η «διαφήμιση» της λύσης από την πλευρά του Ντόναλντ Τραμπ, φέρνει τεκτονικές αλλαγές και στη μετατόπιση των επενδυτικών κεφαλαίων, που συνεχίζουν να ποντάρουν σε λύση.

Σχετικάθέματα

Qualco: Τεράστια η ζήτηση στο IPO… Καταλύτης το τρίο cornerstone

9 Μαΐου 2025

Νέα υψηλά 15ετίας στο Χρηματιστήριο 

9 Μαΐου 2025

Κόπωση και πτώση στις 1.721 μονάδες στο Χρηματιστήριο 

8 Μαΐου 2025

Εδώ και καιρό, οι (ευρωπαϊκές κυρίως) αγορές δεν εστιάζουν στους δασμούς, αλλά δείχνουν να ποντάρουν στη de facto λύση του ουκρανικού ζητήματος, κινούμενες σε διαρκή ιστορικά υψηλά, πιθανότατα διαβλέποντας και κάποια αποσυμφόρηση της ενεργειακής κρίσης, που έχει τινάξει στον αέρα χώρες, οικονομίες και βιομηχανίες.

Το εγγύς μέλλον θα δείξει και θα μαρτυρήσει, το αν οι αγορές προεξοφλούν σωστά και αν ποντάρουν σε πολλά περισσότερα που σήμερα δεν είναι εύκολα στην ανάγνωσή τους, δεδομένου ότι τα χρηματιστήρια γνωρίζουν να προεξοφλούν πράγματα και καταστάσεις έξι, οκτώ ή και δέκα μήνες μπροστά.

Πάρτι με νέα ρεκόρ στην Ευρώπη

Σύσσωμοι οι ευρωπαϊκοί δείκτες κινούνται σε αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά, «τρελαίνοντας» αναλυτές, χρηματιστές και… τερματικά, καθώς εν μέσω πολύ μεγάλης κρίσης ευρύτερα, κατοχυρώνουν επίπεδα που έως πριν έξι ή οκτώ μήνες, φάνταζαν απίθανα. Ο γερμανικός DAX που προ δύο ημέρες ξεπέρασε τις 22.000 μονάδες, σήμερα ξεπέρασε και τις 22.600 μονάδες με ράλι άνω του +2%, ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε πάνω από τις 8.164 μονάδες με ράλι +1,52% και νέα ιστορικά υψηλά, ανοδικά κινήθηκαν και οι αγορές Ιταλίας (νέα ιστορικά υψηλά στις 37.908 μονάδες) και Ισπανίας, ενώ ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε σε νέο ρεκόρ όλων των εποχών, πάνω από τις 553,75 μονάδες με άνοδο 1,09%.

Στις 1.600 μονάδες το Χ.Α. με πολύ μεγάλο τζίρο

Μέσα σε αυτό το άκρως αβανταδόρικο σκηνικό, το ελληνικό χρηματιστήριο έδωσε μια συνεδρίαση με στοιχεία ξεσπάσματος, με κυρίαρχο ποιοτικό στοιχείο την εκτόξευση των συναλλαγών στα 213,71 εκατ. ευρώ, που – χωρίς placements και rebalancing – είναι μια επίδοση που δεν έχει ξαναγίνει τα τελευταία χρόνια στο Χ.Α. Πριν 15 συνεδριάσεις είχε γίνει και μεγαλύτερος τζίρος στο Χ.Α., όμως τότε οφείλονταν στο placement της Eurobank.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.600,97 μονάδες με άνοδο 2,49%, πραγματοποιώντας την πιο ανοδική συνεδρίαση από τις 10 Οκτωβρίου 2023, ήτοι 27 μήνες πίσω! Συνάμα, οι συναλλαγές εκτοξεύτηκαν στα 213,71 εκατ. ευρώ, με μόνο 22,8 εκατ. ευρώ να είναι πακέτα, που σημαίνει ότι σχεδόν 191 εκατ. ευρώ ήταν «καθαρές» συναλλαγές, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει τα τελευταία πολλά χρόνια στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Τα 194 εκατ. ευρώ του τζίρου διακινήθηκαν στις 25 μετοχές του Large Cap, κάτι που ασφαλώς μαρτυρά μια τεράστια παθογένεια της αγοράς που παρουσιάζει (ακραίας στρεβλότητας) υπερσυγκέντρωση των συναλλαγών στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, με δεκάδες μετοχές της μικρότερης αποτίμησης να μένουν στο περιθώριο, ασχέτως ποιοτικών χαρακτηριστικών.

Από αυτά, τα 116,6 εκατ. ευρώ διακινήθηκαν στις τράπεζες και κυρίως στις τέσσερις συστημικές, με την Εθνική να διακινεί 32,27 εκατ. ευρώ (με πολλά πακέτα), την Alpha Bank να κάνει τζίρο 30,07 εκατ., την Πειραιώς 26 εκατ. και τη Eurobank 24,74 εκατ. ευρώ. Μεγάλες συναλλαγές έκαναν και οι Metlen με 15,5 εκατ. ευρώ, ΔΕΗ με 7,19 εκατ., Τιτάν με 6,97 εκατ. και Motor Oil με 5,60 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με ράλι +2,82% στις 3.922,27 μονάδες που αποτελούν νέο υψηλό 14 περίπου ετών, ο Mid Cap του μεσαίου χώρου έκλεισε στις 2.527,26 μονάδες με άνοδο 0,83%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκανε εντυπωσιακό ράλι +3,20% με κλείσιμο στις 1.458,91 μονάδες, επίπεδο που είναι ρεκόρ 111 μηνών ή εννέα και πλέον ετών.

Με Coca Cola HBC, τράπεζες και blue chips

Απόλυτη κυρίαρχος της συνεδρίασης στο Χ.Α. ήταν η leader Coca Cola HBC που δεσπόζει σε στάθμιση στους κύριους δείκτες, η οποία εξ αρχής της συνεδρίασης έκανε ράλι, έφτασε έως τα 39 ευρώ (+9,30%), ενώ τελικώς έκλεισε στα 38,5 ευρώ με ράλι +7,90%. Πρόκειται φυσικά για νέα ιστορικά υψηλά, με την κεφαλαιοποίηση να εκτοξεύεται στα 14,4 δισ. ευρώ, αποτίμηση που έχει να δει πολλά χρόνια το ελληνικό χρηματιστήριο. To ράλι της Coca Cola HBC οφείλεται στα εξαιρετικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε, με αύξηση 13,8% στα έσοδα από πωλήσεις και ενίσχυση 12,2% στα λειτουργικά κέρδη, σε οργανική βάση.

Στις τράπεζες, ράλι +3,90% έκανε η Πειραιώς με νέα πολυετή υψηλά, η Εθνική έκλεισε στο +3,61%, η Alpha Bank ενισχύθηκε κατά 3,21% και η Eurobank +2,5%.

Στις μετοχές της πραγματικής οικονομίας του Large Cap, ράλι άνω του +3% έκαναν οι Aegean Airlines και ElvalHalcor, στο +2,91% η Σαράντης, +2,58% η Jumbo, +2,14% η Cenergy Holdings, +2,08% o OTE, ενώ άνω του 1% κέρδισαν οι ΔΕΗ (νέα υψηλά 15 ετών), Motor Oil, Metlen, Lamda Development και Τιτάν.

Στο μεσαίο χώρο ράλι +4,46% έκανε η Πλαστικά Θράκης, στο +3,66% η AVAX με νέα πολυετή υψηλά, ενώ κέρδη είχαν οι Intralot, Autohellas, Trade Estate, Intracom Holdings, Dimand και EXAE. Στο σύνολο της αγοράς, 86 μετοχές είχαν άνοδο έναντι 26 με πτώση.

Σχετικά

Tags: Γενικός ΔείκτηςΧρηματιστήριο
Share20Tweet13Share4Send
Απόστολος Σκουμπούρης

Απόστολος Σκουμπούρης

ΣχετικάΆρθρα

On the Radar

Qualco: Τεράστια η ζήτηση στο IPO… Καταλύτης το τρίο cornerstone

9 Μαΐου 2025
On the Radar

Νέα υψηλά 15ετίας στο Χρηματιστήριο 

9 Μαΐου 2025
The Wire

Κόπωση και πτώση στις 1.721 μονάδες στο Χρηματιστήριο 

8 Μαΐου 2025
Επόμενο άρθρο

Οι αγορές δεν φοβούνται τον Τραμπ. Οι κεντρικοί τραπεζίτες ξέρουν γιατί...

Οι κοινωνίες δεν έχουν ψυχροπολεμικά κόμπλεξ

MostPopular

  • Habemus Papam: Ο καρδινάλιος Ρόμπερτ Πρέβοστ είναι ο νέος πάπας Λέων ΙΔʼ

    128 shares
    Share 51 Tweet 32
  • Underdog DEFEA 2025 Edition: Η Qualco μπαίνει και στα αμυντικά έργα

    92 shares
    Share 37 Tweet 23
  • Η Snappi είναι έτοιμη να βγει στην Ελλάδα – Τα πρώτα βήματα και η επόμενη μέρα

    62 shares
    Share 25 Tweet 16
  • Realme 14 5G: Οι Gamers της Gen-Z βρήκαν κινητό

    261 shares
    Share 104 Tweet 65
  • Ημιτελή εμπορική συμφωνία με τη Μεγάλη Βρετανία ανακοίνωσε ο Τραμπ

    63 shares
    Share 25 Tweet 16

Find Us on Facebook

Διαφήμιση
Crisis Monitor logo

Αποκωδικοποιούμε τις Ειδήσεις | Συλλέγουμε Πληροφορίες | Παράγουμε Πληροφόρηση

Το Crisis Monitor είναι το μοναδικό ελληνικό portal Στρατηγικής Πληροφόρησης και Εκτίμησης Κινδύνου. Σκοπός είναι παρέχουμε το φακό ανάλυσης των γεγονότων και τα εργαλεία για τη λήψη αποφάσεων

Information
  • Ποιοί είμαστε
  • Διαφήμιση
  • Όροι χρήσης και Πολιτική απορρήτου
  • Επικοινωνία
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση Απορρήτου
Road Map
  • The Wire
  • Crisis Zone
  • Πολιτική & Οικονομία
  • Αναδυόμενες Κρίσεις
  • Αμυνα & Διπλωματία
  • On the Radar
  • Spotlight

© 2018 Crisis Monitor- All rights Reserved-Designed by Crisis Labs, a Crises Zone Unit

Καλωσήλθατε ξανα!

Εισέλθετε στον λογαριασμό σας

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Ανακτήστε τον κωδικό σας

Συμπληρώστε τις πληροφορίες για να ανακτήσετε τον κωδικό σας

Είσοδος

Add New Playlist

Διαχείριση Συγκατάθεσης Cookies

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν λόγω τεχνολογίες θα επιτρέψει σε εμάς και στους συνεργάτες μας να επεξεργαστούμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, όπως συμπεριφορά περιήγησης ή μοναδικά αναγνωριστικά σε αυτόν τον ιστότοπο και να προβάλλουμε (μη) εξατομικευμένες διαφημίσεις. Η μη συγκατάθεση ή η ανάκληση της συγκατάθεσης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ορισμένες λειτουργίες και δυνατότητες.

Κάντε κλικ παρακάτω για να δώσετε τη συγκατάθεση ως προς τα ανωτέρω ή για να κάνετε επιμέρους επιλογές. Οι επιλογές σας θα εφαρμοστούν μόνο σε αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις σας οποιαδήποτε στιγμή, συμπεριλαμβανομένης της ανάκλησης της συγκατάθεσής σας, χρησιμοποιώντας τις εναλλαγές στην Πολιτική Cookies ή κάνοντας κλικ στο κουμπί διαχείρισης συγκατάθεσης στο κάτω μέρος της οθόνης.

Λειτουργικά Πάντα ενεργό
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απολύτως απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της δυνατότητας χρήσης συγκεκριμένης υπηρεσίας που ζητείται ρητά από τον συνδρομητή ή τον χρήστη ή με αποκλειστικό σκοπό τη μετάδοση επικοινωνίας μέσω δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Προτιμήσεις
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της αποθήκευσης προτιμήσεων που δεν ζητούνται από τον συνδρομητή ή τον χρήστη.
Στατιστικά
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς. Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ανώνυμους στατιστικούς σκοπούς. Χωρίς κλήτευση, η εθελοντική συμμόρφωση εκ μέρους του Παρόχου Υπηρεσιών Διαδικτύου ή πρόσθετες καταγραφές από τρίτο μέρος, οι πληροφορίες που αποθηκεύονται ή ανακτώνται για το σκοπό αυτό από μόνες τους δεν μπορούν συνήθως να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώρισή σας.
Εμπορικής Προώθησης
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση απαιτείται για τη δημιουργία προφίλ χρηστών για την αποστολή διαφημίσεων ή για την καταγραφή του χρήστη σε έναν ιστότοπο ή σε διάφορους ιστότοπους για παρόμοιους σκοπούς εμπορικής προώθησης.
Στατιστικά

Εμπορικής Προώθησης

Λειτουργίες
Πάντα ενεργό

Πάντα ενεργό
Διαχείριση επιλογών Διαχείριση υπηρεσιών Manage {vendor_count} vendors Διαβάστε περισσότερα για αυτούς τους σκοπούς
Διαχείριση επιλογών
{title} {title} {title}
Διαχείριση Συγκατάθεσης Cookies
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιστοποιούμε τον ιστότοπό μας και τις υπηρεσίες μας.
Λειτουργικά Πάντα ενεργό
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απολύτως απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της δυνατότητας χρήσης συγκεκριμένης υπηρεσίας που ζητείται ρητά από τον συνδρομητή ή τον χρήστη ή με αποκλειστικό σκοπό τη μετάδοση επικοινωνίας μέσω δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Προτιμήσεις
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της αποθήκευσης προτιμήσεων που δεν ζητούνται από τον συνδρομητή ή τον χρήστη.
Στατιστικά
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς. Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ανώνυμους στατιστικούς σκοπούς. Χωρίς κλήτευση, η εθελοντική συμμόρφωση εκ μέρους του Παρόχου Υπηρεσιών Διαδικτύου ή πρόσθετες καταγραφές από τρίτο μέρος, οι πληροφορίες που αποθηκεύονται ή ανακτώνται για το σκοπό αυτό από μόνες τους δεν μπορούν συνήθως να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώρισή σας.
Εμπορικής Προώθησης
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση απαιτείται για τη δημιουργία προφίλ χρηστών για την αποστολή διαφημίσεων ή για την καταγραφή του χρήστη σε έναν ιστότοπο ή σε διάφορους ιστότοπους για παρόμοιους σκοπούς εμπορικής προώθησης.
Στατιστικά

Εμπορικής Προώθησης

Λειτουργίες
Πάντα ενεργό

Πάντα ενεργό
Διαχείριση επιλογών Διαχείριση υπηρεσιών Manage {vendor_count} vendors Διαβάστε περισσότερα για αυτούς τους σκοπούς
Διαχείριση επιλογών
{title} {title} {title}
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • The Wire
  • Crisis Zone
    • Ελληνική κρίση
    • Trump-effect
    • Τρομοκρατία
  • Πολιτική & Οικονομία
  • Αναδυόμενες Κρίσεις
    • Ελληνοτουρκικά
    • Κυπριακό
    • Κρίση ΗΠΑ-Ρωσίας
  • Αμυνα & Διπλωματία
  • On the Radar
    • Αγορές
    • Τράπεζες
    • Επιχειρήσεις
  • Spotlight
  • Βαλκάνια

Copyright © 2016-2021 Crisis Monitor | A Crises Zone Unit

Για να συνεχίσετε να διαβάζετε δωρεάν το περιεχόμενο στο Crisismonitor.gr απενεργοποιήστε το πρόσθετό που εμποδίζει την προβολή διαφημίσεων.
Please disable the ad blocker in order to continue viewing free content on Crisismonitor.gr