Την ωριμότητα της ΕΧΑΕ για επανανατοποθέτηση στο διεθνές σκηνικό έτσι ώστε να είναι έτοιμη να εκμεταλλευτεί ευκαιρίες, σηματοδοτεί το rebranding που πραγματοποιήθηκε χθες, σύμφωνα με όσα δήλωσαν τόσο ο πρόεδρος Γιώργος Χατζηνικολάου όσο και ο CEO Γιάννος Κοντόπουλος.
Το νέο beand logo της ΕΧΑΕ στοχεύει να σηματοδοτήσει την καθαρότητα, την ισχύ και να αναδείξει τη δυναμική τόσο της εταιρίας όσο και της ελληνικής αγοράς, εμπεδώνοντας τις αλλαγές που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί την τελευταία 2ετία, με έμφαση στην εξωστρέφεια.
Από τις δηλώσεις του προέδρου της ΕΧΑΕ Γιώργου Χατζηνικολάου προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι η ΕΧΑΕ βρίσκεται σε διαδικασία επαναπροσδιορισμού της θέσης της στο διεθνές γεωοικονομικό σκηνικό. Ειδικότερα, είπε πως “μετά από 150 χρόνια λειτουργίας του ΧΑ, η νέα εταιρική ταυτότητα σηματοδοτεί τον στρατηγικό σχεδιασμό που θα ακολουθηθεί και τις βελτιώσεις που έχουν σημειωθεί κατά τα τελευταία χρόνια, με παραδείγματα την καλύτερη λειτουργία, την εταιρική διακυβέρνηση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τον εξωστρεφή προσανατολισμό και το νέο κανονισμό για την Κύρια Αγορά“.
Ενώ σημείωσε ότι «Πρέπει να εκμεταλλευθούμε τις ευκαιρίες που αναδύονται στο διεθνές περιβάλλον, καθώς βρισκόμαστε κοντά σε μια ιστορική ευκαιρία».
Η τοποθέτηση αυτή, αν μη τι άλλο υπογραμμίζει την ενεργητική εξωστρέφεια με στόχο την αναζήτηση ευκαιριών, η οποία ερμηνεύεται την ενεργοποίηση στον τομέα του M&A…
Αμφότεροι ο πρόεδρος και ο CEO αναφέρθηκαν σε μια σειρά βελτιωτικών κινήσεων και πρωτοβουλιών που υλοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα το ΧΑ βρίσκεται σήμερα στις watch list των Dow Jones και FTSE Russel, με προοπτική την αναβάθμιση στις ανεπτυγμένες αγορές.
Επιτεύγματα
Στην ομιλία του, ο CEO της ΕΧΑΕ αναφέρθηκε στην εσωτερική αναδιάρθρωση και αναβάθμιση της εταιρίας και του Χρηματιστηρίου, υπογραμμίζοντας την ωριμότητα της αγοράς.
Κατά τα τελευταία τρία χρόνια, η μέση ημερήσια αξία των συναλλαγών αυξήθηκε κατά 90% (από τα 74 στα 140 εκατ. ευρώ) και η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ κατά 54% (από τα 66 στα 103 δισ. ευρώ). Μέσα στο 2024 τα placements διαμορφώθηκαν στα 2,5 δισ. ευρώ, ενώ την τελευταία τριετία είχαμε 14 νέες εισαγωγές εταιρειών και δύο μετατάξεις από την Εναλλακτική στην Κύρια Αγορά.
«Η μετάταξή μας στις αναπτυγμένες αγορές αποτελεί βασικό μας στόχο, αλλά όχι αυτοσκοπό. Τις βελτιωτικές κινήσεις θα τις κάναμε έτσι κι αλλιώς. Το φάσμα των αναπτυγμένων αγορών είναι πάνω από δέκα φορές μεγαλύτερο σε σύγκριση με αυτό των αναπτυσσόμενων», σημείωσε ο Γιάννος Κοντόπουλος.
Τα «μαξιλαράκια» του ΧΑ
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Γιάννος Κοντόπουλος σημείωσε πως δεν μπορεί εύκολα να προβλέψει κάποιος το πώς θα εξελιχθούν οι αγορές το 2025, λόγω μιας σειράς αβεβαιοτήτων. Ωστόσο, αναφέρθηκε στα ισχυρά θεμελιώδη δεδομένα της ελληνικής αγοράς (εταιρικά κέρδη στα υψηλά της τελευταίας 15ετίας, καλύτερη πορεία του ΑΕΠ σε σχέση με την Ευρώπη), για να συμπληρώσει πως το ΧΑ διαθέτει επιπλέον κάποια «μαξιλαράκια» σε περίπτωση που οι αγορές σκοντάψουν για ένα διάστημα του 2025.
Σε αυτά περιέλαβε το χαμηλό ποσοστό δανεισμού νοικοκυριών και επιχειρήσεων, το μικρότερο κόστος εργασίας σε σύγκριση με την Ευρώπη και τη συσσωρευμένη ζήτηση που παρατηρείται σε όλες τις εκφάνσεις της οικονομίας.
Πατέλης σχέδιο Ντράγκι και ενοποίηση κεφαλαιαγορών
Στην εκδήλωση για το rebranding της ΕΧΑΕ παραβρέθηκε και συμμετείχε σε πάνελ και ο απερχόμενος διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, ο οποίος επιβεβαίωσε τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.
Μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Πατέλης σημείωσε ότι “Από εδώ και πέρα θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις. Αναφορικά με την κεφαλαιαγορά ανέφερε μεταξύ άλλων:
- Το σχετικό νομοσχέδιο που αναμένεται μέσα στους πρώτους μήνες του 2025
- Την εκτίμησή του πως το εγχείρημα της μετάταξης στις αναπτυγμένες κεφαλαιαγορές είναι προς όφελος του ΧΑ και της οικονομίας μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα
- Η Ελλάδα είναι υπέρ του σχεδίου Ντράγκι στο σύνολό του και υπέρ της ολοκλήρωσης της ενοποίησης των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών.
Τζανετάκης / Motor Oil: Το καταλύτης για τη μεγέθυνση εταιριών
Στο πλαίσιο της χθεσινής εκδήλωσης, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Motor Oil Πέτρος Τζανετάκης τόνισε πως ο θεσμός του χρηματιστηρίου συνέβαλε θετικά στην ανάπτυξη του ομίλου, μέσα από την υιοθέτηση κανόνων διαφάνειας και συστημάτων που ήταν απαραίτητα, αλλά και μέσα από την εξωστρέφεια που ακολουθήθηκε.
Όλα αυτά, εκτός των άλλων, συνέβαλαν στον τρόπο που έβλεπαν τον όμιλο στο εξωτερικό και στην ομαλή χρηματοδότηση των εργασιών του ακόμη και κατά την περίοδο της κρίσης την προηγούμενη δεκαετία.
Τέλος, ο Πέτρος Τζανετάκης τόνισε και τη σημασία της χρηματιστηριακής αγοράς των εταιρικών ομολόγων.