Κινήσεις με στόχο την αντιστάθμιση των πιέσεων που δημιουργεί η δυναμική ραγδαίας αποκλιμάκωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ σκιαγράφησαν ο CEO της Εθνικής Τράπεζας και η διοικητική ομάδα στο πλαίσιο ενημέρωσης των δημοσιογράφων.
Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας επιχειρεί μέσω της αξιοποίησης του πλεονάζοντος κεφαλαίου και της εισόδου σε νέες αγορές να διαφοροποιήσει τις πηγές των εσόδων. Με δεδομένο ότι κάθε μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης ισοδυναμεί με πλήγμα στα κέρδη 12 εκατ., τότε μεσοσταθμικά η απώλεια κερδών προσδιορίζεται στα 100-150 εκατ. με την ολοκλήρωση του κύκλου μείωσης των επιτοκίων.
Οι τραπεζίτες, αντιμετωπίζουν πιέσεις από τους επενδυτές οι οποίοι ζητούν αξιόπιστο σχέδιο για βιωσιμότητα των κερδών, έτσι ώστε να διασφαλίζονται οι αποδώσεις στα ίδια κεφάλαια. Πρόκειται για μια σύνθετη αύξηση καθώς -όσο και αν διαδίδεται- δεν αρκεί η αύξηση των δανείων για να καλύψει το κενό, καθώς τα δάνεια επιβαρύνονται από το ρίσκο, αναγκάζοντας την τράπεζα να διατηρεί υψηλότερα εποπτικά κεφάλαια και ρευστότητα, διαταράσσοντας έτσι την ισορροπία. Εσχάτως μάλιστα, οι επόπτες ζήτησαν από τις τράπεζες να υπολογίζουν στα risk weighted assets ακόμα και ποσά δανείων που δεν έχουν αναλωθεί και παραμένουν σε ρευστή μορφή σε καταθέσεις…
Σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά, το τέταρτο τρίμηνο, παρά την πτώση των επιτοκίων, τα έσοδα από τόκους δεν παρουσιάζουν κάμψη, διαψεύδοντας εκτιμήσεις για μείωση στο ΝΙΙ κατά 5% στο Q3. Για το 2025 οι εκτιμήσεις μιλούν για έσοδα χαμηλότερα κατά 9%, τα οποία ο CEO της Εθνικής επιμένει ότι θα υπερκαλυφθούν στο πλαίσιο της πιστωτικής επέκτασης.
Στις προκλήσεις περιλαμβάνονται και οι γεωπολιτικές εντάσεις, καθώς παράγουν σαφείς και ευρείες γεωοικονομικές επιπτώσεις, στην ενέργεια τα logistics και στο εμπόριο, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται οριζόντια και κάθετα πολλοί κλάδοι της οικονομικής δραστηριότητας. Επίσης, σημαντικός παράγοντας είναι και το πολιτικό ρίσκο, καθώς οδηγεί πολλές φορές σε αντιπαραθέσεις και αποφάσεις με άμεσο αντίκτυπο στα μεγέθη των τραπεζών, ενώ πλήττει την προβλεψιμότητα και υπονομεύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στη χώρα και κατ επέκταση στις τράπεζες.
Ειδικότερα, όσον αφορά την κριτική για τις χρεώσεις των τραπεζών, αναφέρθηκε ότι η Εθνική εισήγαγε τον Σεπτέμβριο τον Λογαριασμό Προνομίων, για πακέτο συναλλαγών με μηνιαία χρέωση 1 ευρώ. Το προϊόν έχει προσελκύσει 100.000 πελάτες και στόχος είναι μέσα στο επόμενο 18μηνο να μεταπέσουν στον Λογαριασμό Προνομίων οι μισοί λογαριασμοί πελατών της ΕΤΕ, από τα 5 εκατομμύρια λογαριασμούς που διαθέτει.
Το σχέδιο για “αλεξίσφαιρα” κέρδη
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Παύλος Μυλωνάς μαζί με τους Βασίλη Καραμούζη (γενικό διευθυντή corporate) και τον Στράτο Μολυβιάτη (COO) επιχείρησαν να σκιαγραφήσουν το ολοκληρωμένο πλάνο αντιμετώπισης των προκλήσεων, μέσω ενίσχυσης της αντικυκλικότητας των εσόδων.
Η Εθνική εξερευνά νέες αγορές, μέσω της χρηματοδότησης μεγάλων διακρατικών έργων, όπως το East To Med Data Corridor, το οποίο εντάχθηκε σε σχήμα islamic financing. Πρόκειται για project που πέρα απλό τον διακρατικό χαρακτήρα ενισχύει την τεχνογνωσία της Εθνικής και τις δίνει τα εχέγγυα για είσοδο με αξιώσεις στην αγορά της Μέσης Ανατολής.
«Είναι μια καλή ευκαιρία καθώς υπάρχει κάποια αδυναμία στις ευρωπαϊκές τράπεζες και συζητούμε με διάφορα funds που επενδύουν στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και όχι μόνο», τόνισε ο κ. Μυλωνάς. Μόνο για φέτος η Εθνική Τράπεζα έχει συνάψει ομολογιακά δάνεια ύψους 1 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, η Εθνική κινείται για την αύξηση της απόδοσης στα περιουσιακά της στοιχεία, καθώς έχει ήδη αναπτύξει πλατφόρμες για πώληση και ενοικίαση ακινήτων, στοχεύοντας να δημιουργήσει ένα σταθερό δευτερογενές έσοδο και περιορίσει το βάρος των ανενεργών στοιχείων ενεργητικού.
Η Εθνική, όπως και οι άλλες τράπεζες, εντείνουν την πίεση, στη διαφοροποίηση των καταθέσεων, προάγοντας τα προϊόντα εγγυημένου κεφαλαίου, τα αμοιβαία και το wealth management. Με αυτό τον τρόπο οι τράπεζες αποκτούν μεγαλύτερη πρόσβαση στο κεφάλαιο, έχουν λιγότερους περιορισμούς στην αξιοποίηση και ευελιξία στην διαχείριση. Έτσι, αντί για παθητικό, όπως λογίζονται οι καταθέσεις, το asset management λογίζεται στο ενεργητικό και έχει διαφορετικές εποπτικές απαιτήσεις.
Σε επιχειρηματικό επίπεδο, η Εθνική έχει αναπτύξει και προωθεί λύσεις για την ενεργητική διαχείριση ρευστότητας από τις επιχειρήσεις, εστιάζοντας στα payments με στόχο να δώσει τη δυναμική εικόνα των ροών στους CFO’s, ώστε να βελτιωθεί η διακίνηση κεφαλαίων, να περιοριστεί το κόστος και να διευκολυνθεί η εντός συστήματος και inbank διαχείριση κεφαλαίου, περιορίζοντας κόστη και το αναλαμβανόμενο ρίσκο.
Ταυτόχρονα, στο corporate τρέχει και η πλατφόρμα για την σύναψη ενεργειακών συμβάσεων με παραγωγούς και καταναλωτές. Το προϊόν -που θεωρείται πολλά υποσχόμενο- προσφέρει προβλεψιμότητα, ασφάλεια και έλεγχο του ρίσκου. Παράλληλα, δίνει τη δυνατότητα δανειοδότησης για τους παραγωγούς, καθώς τους προσφέρει εγγυημένη τιμή 10ετίας, εντάσσοντάς τους έτσι σε σχήμα stractured finance.
Σε επίπεδο εξαγορών, ο CEO της Εθνικής Τράπεζας δεν έδειξε να ενδιαφέρεται για κάτι συγκεκριμένο, αν και η αγορά δείχνει να περιμένει κάποια εντυπωσιακή κίνηση… Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επανεξαγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής, αν το CVC αποφασίσει να πουλήσει, επιβεβαίωσε το πάγιο ενδιαφέρον, αλλά έθεσε αρκετά “if’, καθώς φαίνεται ότι οι ιδιοκτήτες έχουν απαξιώσει το asset. Όταν ρωτήθηκε πιο συγκεκριμένα απάντησε ότι «θα το δούμε όταν και όποτε υπάρξει τέτοια εξέλιξη».