Μπορεί ο Σωκράτης Φάμελλος να είναι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν είναι όμως ακόμη σαφές αν θα μπορέσει να ελέγξει το κόμμα και να διαμορφώσει ενιαία στρατηγική ή αν θα βρεθεί να κάνει τον διαμεσολαβητή σε νέο υποδόριο μπρα-ντε-φερ για τον έλεγχο της ατζέντας μεταξύ των 87+ και του Παύλου Πολάκη.
Το στοίχημα της αναδόμησης και ανάκαμψης του ΣΥΡΙΖΑ καλείται να σηκώσει ο Σωκράτης Φάμελλος, που εξελέγη πρόεδρος του κόμματος μέσα από μια χαμηλών τόνων, περιορισμένης συμμετοχής και ήπια διαδικασία.
Ο Σωκράτης Φάμελλος είναι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Οι εσωκομματικοί αντίπαλοί το αναγνώρισαν και μάλιστα ο Παύλος Πολάκης ζήτησε να μην υπάρξει δεύτερος γύρος, σε μια κίνηση ενότητας. Ακολούθησε οικογενειακή φωτογραφία με όλους τους θεσμικούς παίχτες να παρατάσσονται γύρω από τον πρόεδρο σηματοδοτώντας την αλλαγή σελίδας. Είναι όμως αρκετά αυτά για να ανακάμψει ο ΣΥΡΙΖΑ; Η αλήθεια είναι πως όχι, δεν είναι.
Μπορεί οι προεδρικοί υποψήφιοι και ιδιαίτερα ο Παύλος Πολάκης να έδειξαν ενωτικό πνεύμα, αναγνωρίζοντας πρώιμα, χωρίς δεύτερο γύρο, την επικράτηση του Σωκράτη Φάμελλου ως προέδρου του κόμματος, αυτό όμως έρχεται με νέες εξαρτήσεις. Ήδη, από την οικογενειακή φωτογραφία έξω από την Κουμουνδούρου φάνηκε η νέα διάρθρωση του ηγετικού μηχανισμού του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Σωκράτης Φάμελλος θα είναι αυτοδικαίως ο νέος πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όμως δίπλα του, κολλητά, ήταν ο απερχόμενος πρόεδρος της Κ.Ο, Νίκος Παππάς, ο οποίος στις πρόσφατες εξελίξεις πέρασε από όλα τα στρατόπεδα: Υποψήφιος πρόεδρος, υπαρχηγός του Κασσελάκη, δέχθηκε την προεδρία της Κ.Ο, αμφισβητώντας τον Σωκράτη Φάμελλο και εν τέλει αυτός που τράβηξε το χαλί και κατέστησε τον Κασσεελάκη έκπτωτο πρόεδρο.
Λίγο πιο πίσω ο Παύλος Πολάκης, που θέλει έναν ΣΥΡΙΖΑ πιο δυναμική, συγκρουσιακό, σκανδαλοθηρικό και λαϊκό στα όρια -αν όχι μετά απ αυτά- του λαϊκιστικού. Δίπλα από τον Νίκο Παππά, ο Ευρωβουλευτής Νίκος Φαραντούτης ο οποίος σε μια κίνηση στρατηγικής, αν και γνώριζε ότι δεν είχε ελπίδα, κέρδισε τηλεοπτικό χρόνο, αναγνωρισιμότητα και προσπάθησε να ενταχθεί στην ηγετική ομάδα. Από τη φωτογραφία έλλειπε ο Απόστολος Γκλέτσος, ο οποίος με μικρή κινητοποίηση, κατέγραψε τις δυνάμεις του, έστειλε τα μηνύματά του και… αποσύρθηκε στην περιοχή του.
Από τη φωτογραφία απουσίαζαν η Όλγα Γεροβασίλη και ο Αλέξης Τσίπρας, γεγονός που επιδέχεται πολλών ερμηνειών.
Από την Κουμουνδούρου, πάντως, κρατάνε ως σημαντική επιτυχία και παρακαταθήκη τα 11.000 νέα μέλη που προσήλθαν χτες στην εσωκομματική διαδικασία. Παρότι δεν είναι εύκολο να χαρτογραφηθεί ακόμα η προέλευσή τους και τα κομματικά τους χαρακτηριστικά, στελέχη χτες σχολίαζαν πως αυτό το στατιστικό στοιχείο δείχνει τάση «επαναπατρισμού» ανθρώπων που βρίσκονταν στο παρελθόν στις γραμμές του κόμματος.
Ανασύνθεση και επόμενη μέρα
Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται ότι θα έχει περιθώριο να συνθέσει, αλλά θα πρέπει να ισορροπήσει ανάμεσα στους παλαιούς παράγοντες, τους νέους και την ατζέντα που ο καθένας προωθεί, ενώ παράλληλα έχει έναν στόχο: Να ξανακάνει το κόμμα αξιωματική αντιπολίτευση.
Τα περιθώρια προσεγγίσεων με τη Νέα Αριστερά είναι πρακτικά ανύπαρκτα, καθώς το νεοσύστατο κόμμα, παρά την αποτυχία του στις Ευρωεκλογές, προχώρησε με μεγάλη καθυστέρηση στο ιδρυτικό του συνέδριο.
Ο Σωκράτης Φάμελλος θα πρέπει να ανακόψει τη δυναμική αποσυσπείρωσης, δημιουργώντας νέο όραμα, περιβάλλον σταθερότητας στα εσωκομματικά και επιδεικνύοντας αντανακλαστικά στην κοινωνία. Με την περιφερειακή παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ αποδεκατισμένη, Νομαρχιακές και Τοπικές οργανώσεις σε αποσύνθεση, μειωμένη χρηματοδότηση και απώλεια κονδυλίων, μετά την έκπτωση από τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το έργο της ανάταξης θα είναι κατά τι δυσκολότερο…
Ηδη από την Παρασκευή, η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης χάθηκε, 12 χρόνια μετά τις εκλογές του 2012. Πλέον, μένει να φανεί αν θα υπάρξουν και άλλες ανεξαρτητοποιήσεις.
Η αιμορραγία όμως δεν έχει σταματήσει: Ο Γιάννης Σαρακιώτης βρέθηκε χτες στον Γοργοπόταμο στο πλευρό του Στέφανου Κασσελάκη, ενώ τα βλέμματα στρέφονται επίσης στη Νίνα Κασιμάτη, στον Γιώργο Γαβρήλο, αλλά και στον Ευάγγελο Αποστολάκη ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα ζητούσε παρέμβαση Τσίπρα για να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις του. Σημειώνεται πως χτες η Ελενα Ακρίτα είχε δηλώσει πως εάν εκλεγόταν πρόεδρος ο Παύλος Πολάκης θα αποχωρούσε από τον ΣΥΡΙΖΑ παραδίδοντας την έδρα. Οι εξελίξεις, όπως φαίνεται, φρενάρουν αυτή την προοπτική.
Εσωκομματικές ισορροπίες
Ο Σωκράτης Φάμελλος έθεσε χτες ως αιχμή την ενότητα και την ανάγκη επανεκκίνησης, αποφεύγοντας να σκιαγρφήσει τη στρατηγική του. Ο Παύλος Πολάκης όμως έστειλε το δικό του μήνυμα, ενωτικός μεν, αλλά με σαφή όρια και επιχειρώντας να επιβάλλει την ατζέντα του, δήλωσε ότι ως «στρατιώτης» του κόμματος θα υποστηρίξει την εφαρμογή των έξι πυλώνων με τους οποίους πορεύτηκε στον προεκλογικό του αγώνα.
Ο ίδιος, θέτει ως παρακαταθήκη τη στάση του μετά την έκπτωση Κασσελάκη και την κίνηση μεγαθυμίας να αποδεχθεί νίκη Φάμελλου, αν και δεν είχε πιάσει το 50%.
Ακόμα δεν έχει εκφραστεί το διευρυμένο μπλοκ των 87, στο οποίο δεν είναι σαφές αν σκοπεύει να ενταχθεί και ο Νίκος Παππάς. Είναι όμως σαφές ότι η “φρουρά Τσίπρα” έχει διαφορετικές προσεγγίσεις σε θέματα στρατηγικής, επικοινωνίας και στόχευσης από τον Παύλο Πολάκη.
Αυτό που καταγράφηκε όμως στις εκλογές, είναι ότι ο Παύλος Πολάκης είναι ο εκφραστής του 50% της ενεργής βάσης του κόμματος. Κι αυτό δεν είναι δεδομένο που μπορεί κανείς να παραβλέψει. Αν μη τι άλλο, ο Παύλος Πολάκης βγήκε σαφώς πιο ενισχυμένος από την διαδικασία των εκλογών και πλέον ο λόγος του υπολογίζεται με αυξημένο ειδικό βάρος.
Παρέμβαση Τσίπρα
Ο πρώην πρωθυπουργός συμμετείχε χτες στην εκλογική διαδικασία ασκώντας το εκλογικό του δικαίωμα στην Κυψέλη. Δεν έκανε δηλώσεις, παρά μόνο ξεκαθάρισε πως σήμερα (σ.σ. χτες) ο λόγος ανήκει στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.
Ηδη στις δημόσιες παρεμβάσεις του μέσω του Ινστιτούτου και όχι μόνο, ο κ. Τσίπρας έχει αναφερθεί στην ανάγκη διαλόγου μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων, ενώ την Παρασκευή σε μήνυμά του που αναγνώσθηκε στη διάρκεια παρουσίασης βιβλίου, ξεκαθάριζε πως ποτέ δεν ήταν αναχωρητής και σημείωνε πως «η λατρεία της εικόνας δυστυχώς έχει διεισδύσει στο στρατόπεδο της προόδου», μια φράση που εξελήφθη ως αιχμή προς τον Στ. Κασσελάκη. Ο πρώην πρωθυπουργός, στην ίδια παρέμβαση, έστειλε επίσης το μήνυμα ότι «οι προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να μετρούν προσεκτικά κάθε τους βήμα».