• Τελευταία
  • Trending
  • All

Στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2025 – Τα κυριότερα σημεία

20 Νοεμβρίου 2024

Σε κλίμα ενότητας η κοπή πίτας του H.S.A. στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιώς

16 Φεβρουαρίου 2026

Οκτώ νεκροί στην Κίνα από έκρηξη πυροτεχνημάτων

16 Φεβρουαρίου 2026

Εννέα Παλαιστίνιοι νεκροί στη Γάζα

16 Φεβρουαρίου 2026
Πάρτι σε τράπεζες και ΕΕΕ – Πτώση στην υπόλοιπη αγορά

“Ταύρος” η Citi για Πειραιώς: Υποτιμημένη στο ταμπλό – Τα σενάρια για τη μετοχή

16 Φεβρουαρίου 2026
Weather Update

Καιρός: Νεφώσεις, βροχές και σκόνη στα νοτιοανατολικά

16 Φεβρουαρίου 2026

Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να ζήσουν τον μύθο του AI… Χρειάζονται τρελές επενδύσεις σε δίκτυα

16 Φεβρουαρίου 2026

Η Moody’s γκρινιάζει για Άρειο Πάγο, αλλά δεν βλέπει άμεσες επιπτώσεις στις τράπεζες

16 Φεβρουαρίου 2026
Η οικονομική ατζέντα της εβδομάδας

Week ahead: Μέτρηση ανθεκτικότητας – Οι αγορές αλλάζουν θέση

16 Φεβρουαρίου 2026
έγκλημα, τόπος εγκλήματος, crime scene

Έγκλημα στις φυλακές Δομοκού – Ένας νεκρός από συμπλοκή στο γραφείο του Αρχιφύλακα

16 Φεβρουαρίου 2026

Λαγκάρντ: Έρχονται σοκ στις εφοδιαστικές αλυσίδες – Η ΕΚΤ θα δώσει χρήμα

16 Φεβρουαρίου 2026

Η διαφθορά είναι πρόβλημα, όχι το ίδιο όμως για όλους

15 Φεβρουαρίου 2026

Αναβιώνει το έθιμο του «Αράπη» στον Δορίσκο Έβρου

15 Φεβρουαρίου 2026

Ελβετία: Έντεκα τραυματίες σε έκρηξη κατά τη διάρκεια καρναβαλικών εορτασμών

15 Φεβρουαρίου 2026
Χαρακτηριστικά και υφή ανοχτού πολέμου έχει αποκτήσει η σύγκρουση που ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου από τη Λωρίδα της Γάζας

Εννέα νεκροί από βομβαρδισμούς στη Γάζα

15 Φεβρουαρίου 2026

Καιρός: Σαχαριανή σκόνη και θυελλώδεις άνεμοι

15 Φεβρουαρίου 2026

Δολοφονία ηλικιωμένου στην Αλεξανδρούπολη: Συνελήφθησαν δύο ανήλικοι και ένας ενήλικας

15 Φεβρουαρίου 2026

Προσωρινά κρατούμενος ο ιδιοκτήτης της «Βιολάντα»

14 Φεβρουαρίου 2026 - Ενημερώθηκε: 15 Φεβρουαρίου 2026

Έκτακτο Δελτίο ΕΜΥ: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες από το βράδυ

14 Φεβρουαρίου 2026

MSF αναστέλλει μη αναγκαίες υπηρεσίες στο νοσοκομείο Νάσερ στη Γάζα

14 Φεβρουαρίου 2026

Μια νεκρή σε επιδρομή drones της Ρωσίας στην Οδησσό

14 Φεβρουαρίου 2026
Weather news, Καιρός

Παροδικές νεφώσεις, καταιγίδες στα βορειοδυτικά και άνεμοι έως 8 μποφόρ

14 Φεβρουαρίου 2026

Bad Bunny ή Trump; Η δημοσκόπηση που άναψε φωτιά μετά το Super Bowl

14 Φεβρουαρίου 2026
  • CM’s Asia Power Index by Lowy Institute
  • Live εικόνα του Covid 19 στην Ελλάδα και τον κόσμο
Δευτέρα, 16 Φεβρουαρίου, 2026
Crisismonitor.gr
  • Είσοδος
  • Crisis Zone
  • Sparks of Crisis
  • ΑΜΥΝΑ & ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
  • Πολιτική & Οικονομία
  • On the Radar
    • Analytics
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • Crisis Zone
  • Sparks of Crisis
  • ΑΜΥΝΑ & ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
  • Πολιτική & Οικονομία
  • On the Radar
    • Analytics
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Crisismonitor.gr
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Αρχική The Wire

Στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2025 – Τα κυριότερα σημεία

Στη Βουλή κατέθεσε σήμερα τον Κρατικό Προϋπολογισμό για το 2025 ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης

NewsRoomΑπόNewsRoom
20 Νοεμβρίου 2024
Στις The Wire, Πολιτική & Οικονομία
Χρόνος ανάγνωσης1 min read
15 0
0
40
SHARES
Share on FacebookShare on TwitterShare on LinkedInEmail this article

Στη Βουλή κατέθεσε σήμερα τον Κρατικό Προϋπολογισμό για το 2025 ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Αθανάσιο Πετραλιά.

Για το θέμα ο κ. Χατζηδάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ο Προϋπολογισμός του 2025 αποτυπώνει ότι στην Ελλάδα συνδυάζονται αρμονικά η δημοσιονομική σύνεση με την ανάπτυξη.

Από τη μια πλευρά, στον Κρατικό Προϋπολογισμό καταγράφεται ότι η Ελλάδα το 2025 θα έχει το τέταρτο υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα συνολικό έλλειμμα που θα αγγίξει το μηδέν και τους ταχύτερους ρυθμούς μείωσης του δημόσιου χρέους στο σύνολο των 27 κρατών – μελών της ΕΕ.

Σχετικάθέματα

Η Moody’s γκρινιάζει για Άρειο Πάγο, αλλά δεν βλέπει άμεσες επιπτώσεις στις τράπεζες

16 Φεβρουαρίου 2026

Νέο ΠΔΠ: Η ΕΕ υπόσχεται «νέα έσοδα», αλλά ο λογαριασμός μένει στα κράτη λέει το ΕΕΣ

28 Ιανουαρίου 2026

ΓΠΚΒ: Νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ – Τι αλλάζει για την Ελλάδα

28 Ιανουαρίου 2026

Με χαμηλότερους φόρους έχουμε περισσότερα έσοδα. Αυτό οφείλεται στον συνδυασμό της ανάπτυξης  -καθώς στην πατρίδα μας έχουμε πολύ σημαντικότερη ανάπτυξη από τον μέσο όρο της ευρωζώνης – και στις πρωτοβουλίες περιορισμού της φοροδιαφυγής που έχουν πια χειροπιαστά αποτελέσματα.

Συνεχίζουμε παράλληλα τη φιλοεπενδυτική μας πολιτική. Οι επενδύσεις και οι εξαγωγές θα αυξηθούν το 2025. Το ίδιο ισχύει και για τις δημόσιες επενδύσεις, οι οποίες έχουν υπερδιπλασιαστεί το 2024 σε σχέση με το 2019 και θα αυξηθούν ακόμη πιο πολύ την επόμενη χρονιά. Η ανεργία θα πέσει στα προ κρίσης επίπεδα.

Υπογραμμίζω ακόμη ότι σε σχέση με το 2019 το 2025 οι δαπάνες για την Υγεία θα έχουν αυξηθεί κατά 74% ενώ οι δαπάνες για την Άμυνα κατά 73% υπογραμμίζοντας και τις σχετικές προτεραιότητες της Κυβέρνησης. Παράλληλα, οι δαπάνες για την προστασία του περιβάλλοντος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια αυξάνονται σημαντικά στον Προϋπολογισμό του 2025 διότι είναι θέμα απόλυτης προτεραιότητας για την Κυβέρνηση η προστασία του φυσικού μας πλούτου, καθώς και την προστασία από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Με λίγα λόγια, ο Προϋπολογισμός του 2025 είναι ένας Προϋπολογισμός, ο οποίος συνδυάζοντας τη δημοσιονομική σοβαρότητα με την οικονομική ανάπτυξη απαντά σε εθνικές και κοινωνικές προτεραιότητες, επουλώνει τις πληγές της κρίσης της περασμένης δεκαετίας και συντελεί στο να ανέβει η πατρίδα μας ακόμα ψηλότερα!».

Ο Υφυπουργός κ. Πετραλιάς έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Πριν από λίγη ώρα κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων ο Προϋπολογισμός του 2025. Θα ήθελα να αναφέρω ότι – καθώς είναι μεγάλη τιμή για εμένα, είναι ο 6ος Προϋπολογισμός που συμμετέχω στη συγγραφή – ο Προϋπολογισμός του 2025 δεν έχει καμία σχέση με του 2019 ή του 2020, καθώς βρίσκει μια χώρα ανεξάρτητη, χωρίς εποπτεία – χωρίς αυτό να σημαίνει χωρίς στόχους – μια χώρα που έχει λάβει την επενδυτική βαθμίδα, με υγιή δημόσια οικονομικά, πολύ μικρότερο χρέος και – αν θέλετε – μια χώρα πολύ μεγαλύτερη καθώς το ΑΕΠ το 2025 θα έχει αυξηθεί κατά 62 δισ. ή 34% σε σχέση με το 2019.

Ο ρυθμός ανάπτυξης όπως και στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού αναμένεται να ανέλθει σε 2,2% φέτος και 2,3% το 2025 και το πρωτογενές πλεόνασμα να διαμορφωθεί σε 2,5% φέτος και 2,4% του ΑΕΠ του χρόνου.

Ο Προϋπολογισμός του 2025 περιλαμβάνεται το σύνολο των παρεμβάσεων που έχουν ανακοινωθεί, συμπεριλαμβανομένων όσων παρουσιάστηκαν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και μετέπειτα. Τα νέα μόνιμα δημοσιονομικά μέτρα επιφέρουν επιπλέον δημοσιονομικό κόστος το 2025 σε σχέση με το 2024, περίπου 1,1 δισ. ευρώ και εστιάζουν στη στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος, στην ενίσχυση των επενδύσεων και της καινοτομίας, στην αντιμετώπιση του δημογραφικού και του στεγαστικού ζητήματος καθώς και στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής.

Η υπολογιζόμενη αύξηση του δείκτη πρωτογενών δαπανών το 2025 ανέρχεται σε 3,6% με στόχο που γνωρίζετε από το Μεσοπρόθεσμο να είναι 3,7%.

Σε αυτά τα πλαίσια το χρέος αναμένεται να μειωθεί από 163,9% το 2023, σε 154% το 2024 και περεταίρω σε 147,5% το 2025. Δηλαδή κατά 10 και 6,5 μονάδες αντίστοιχα το 2024 και 2025.

Τέλος, παρόλες τις εξωτερικές αναταράξεις από τις γεωπολιτικές εξελίξεις, η ελληνική οικονομία παρουσιάζεται δυνατή και ανθεκτική. Μέλημά μας είναι να κρατήσουμε τη χώρα σε αυτή τη σταθερή και θετική πορεία, η οποία είναι η μόνη βάση που μας δίνει τη δυνατότητα να βελτιώνουμε το πραγματικό εισόδημα των πολιτών».

Επισυνάπτονται η σχετική παρουσίαση, η εισηγητική έκθεση και τα κυριότερα σημεία του Προϋπολογισμού 2025

Σχετικά

Tags: Κωστής Χατζηδάκηςπροϋπολογισμόςυπουργείο Οικονομικών
Share16Tweet10Share3Send
NewsRoom

NewsRoom

ΣχετικάΆρθρα

On the Radar

Η Moody’s γκρινιάζει για Άρειο Πάγο, αλλά δεν βλέπει άμεσες επιπτώσεις στις τράπεζες

16 Φεβρουαρίου 2026
The Wire

Νέο ΠΔΠ: Η ΕΕ υπόσχεται «νέα έσοδα», αλλά ο λογαριασμός μένει στα κράτη λέει το ΕΕΣ

28 Ιανουαρίου 2026
The Wire

ΓΠΚΒ: Νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ – Τι αλλάζει για την Ελλάδα

28 Ιανουαρίου 2026
Επόμενο άρθρο
Αντιπαράθεση για την αμκ της Πειραιώς: Ο Χατζηνικολάου στη Βουλή και ο Τσίπρας στο ΤΧΣ

Γ. Χαντζηνικολάου (Πειραιώς): «Δίδυμες μεταρρυθμίσεις» για ενίσχυση των επενδύσεων

tbi bank: Καθαρά κέρδη ρεκόρ ύψους 38 εκατ. ευρώ στο 9μηνο

Μετάφραση

Διαφήμιση

Διαφήμιση

MostPopular

  • Μετά την εκτέλεση του “θαμνάκια”… βγαίνει ο Βλαστός από τη φυλακή

    3242 shares
    Share 1297 Tweet 811
  • Δύο κινήσεις Τραμπ ξαναβάζουν τη Βενεζουέλα στο παιχνίδι

    84 shares
    Share 34 Tweet 21
  • Λαγκάρντ: Έρχονται σοκ στις εφοδιαστικές αλυσίδες – Η ΕΚΤ θα δώσει χρήμα

    41 shares
    Share 16 Tweet 10
  • Η Moody’s γκρινιάζει για Άρειο Πάγο, αλλά δεν βλέπει άμεσες επιπτώσεις στις τράπεζες

    41 shares
    Share 16 Tweet 10
  • Δημοσκόπηση RealPolls: Η ΝΔ αντέχει αλλά το σκηνικό θα αλλάξει…

    111 shares
    Share 44 Tweet 28

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Πρόσφατα άρθρα

  • Σε κλίμα ενότητας η κοπή πίτας του H.S.A. στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιώς
  • Οκτώ νεκροί στην Κίνα από έκρηξη πυροτεχνημάτων
  • Εννέα Παλαιστίνιοι νεκροί στη Γάζα
  • “Ταύρος” η Citi για Πειραιώς: Υποτιμημένη στο ταμπλό – Τα σενάρια για τη μετοχή
  • Καιρός: Νεφώσεις, βροχές και σκόνη στα νοτιοανατολικά

Find Us on Facebook

Διαφήμιση
Crisis Monitor logo

Αποκωδικοποιούμε τις Ειδήσεις | Συλλέγουμε Πληροφορίες | Παράγουμε Πληροφόρηση

Το Crisis Monitor είναι το μοναδικό ελληνικό portal Στρατηγικής Πληροφόρησης και Εκτίμησης Κινδύνου. Σκοπός είναι παρέχουμε το φακό ανάλυσης των γεγονότων και τα εργαλεία για τη λήψη αποφάσεων

Information
  • Ποιοί είμαστε
  • Διαφήμιση
  • Όροι χρήσης και Πολιτική απορρήτου
  • Επικοινωνία
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση Απορρήτου
Road Map
  • The Wire
  • Crisis Zone
  • Πολιτική & Οικονομία
  • Αναδυόμενες Κρίσεις
  • Αμυνα & Διπλωματία
  • On the Radar
  • Spotlight

© 2018 Crisis Monitor- All rights Reserved-Designed by Crisis Labs, a Crises Zone Unit

Καλωσήλθατε ξανα!

Εισέλθετε στον λογαριασμό σας

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Ανακτήστε τον κωδικό σας

Συμπληρώστε τις πληροφορίες για να ανακτήσετε τον κωδικό σας

Είσοδος

Add New Playlist

Διαχείριση Συγκατάθεσης Cookies

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν λόγω τεχνολογίες θα επιτρέψει σε εμάς και στους συνεργάτες μας να επεξεργαστούμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, όπως συμπεριφορά περιήγησης ή μοναδικά αναγνωριστικά σε αυτόν τον ιστότοπο και να προβάλλουμε (μη) εξατομικευμένες διαφημίσεις. Η μη συγκατάθεση ή η ανάκληση της συγκατάθεσης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ορισμένες λειτουργίες και δυνατότητες.

Κάντε κλικ παρακάτω για να δώσετε τη συγκατάθεση ως προς τα ανωτέρω ή για να κάνετε επιμέρους επιλογές. Οι επιλογές σας θα εφαρμοστούν μόνο σε αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις σας οποιαδήποτε στιγμή, συμπεριλαμβανομένης της ανάκλησης της συγκατάθεσής σας, χρησιμοποιώντας τις εναλλαγές στην Πολιτική Cookies ή κάνοντας κλικ στο κουμπί διαχείρισης συγκατάθεσης στο κάτω μέρος της οθόνης.

Λειτουργικά Πάντα ενεργό
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απολύτως απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της δυνατότητας χρήσης συγκεκριμένης υπηρεσίας που ζητείται ρητά από τον συνδρομητή ή τον χρήστη ή με αποκλειστικό σκοπό τη μετάδοση επικοινωνίας μέσω δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Προτιμήσεις
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της αποθήκευσης προτιμήσεων που δεν ζητούνται από τον συνδρομητή ή τον χρήστη.
Στατιστικά
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς. Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ανώνυμους στατιστικούς σκοπούς. Χωρίς κλήτευση, η εθελοντική συμμόρφωση εκ μέρους του Παρόχου Υπηρεσιών Διαδικτύου ή πρόσθετες καταγραφές από τρίτο μέρος, οι πληροφορίες που αποθηκεύονται ή ανακτώνται για το σκοπό αυτό από μόνες τους δεν μπορούν συνήθως να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώρισή σας.
Εμπορικής Προώθησης
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση απαιτείται για τη δημιουργία προφίλ χρηστών για την αποστολή διαφημίσεων ή για την καταγραφή του χρήστη σε έναν ιστότοπο ή σε διάφορους ιστότοπους για παρόμοιους σκοπούς εμπορικής προώθησης.
Στατιστικά

Εμπορικής Προώθησης

Λειτουργίες
Πάντα ενεργό

Πάντα ενεργό
  • Διαχείριση επιλογών
  • Διαχείριση υπηρεσιών
  • Manage {vendor_count} vendors
  • Διαβάστε περισσότερα για αυτούς τους σκοπούς
Διαχείριση επιλογών
  • {title}
  • {title}
  • {title}
Διαχείριση Συγκατάθεσης Cookies
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιστοποιούμε τον ιστότοπό μας και τις υπηρεσίες μας.
Λειτουργικά Πάντα ενεργό
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απολύτως απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της δυνατότητας χρήσης συγκεκριμένης υπηρεσίας που ζητείται ρητά από τον συνδρομητή ή τον χρήστη ή με αποκλειστικό σκοπό τη μετάδοση επικοινωνίας μέσω δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Προτιμήσεις
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της αποθήκευσης προτιμήσεων που δεν ζητούνται από τον συνδρομητή ή τον χρήστη.
Στατιστικά
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς. Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ανώνυμους στατιστικούς σκοπούς. Χωρίς κλήτευση, η εθελοντική συμμόρφωση εκ μέρους του Παρόχου Υπηρεσιών Διαδικτύου ή πρόσθετες καταγραφές από τρίτο μέρος, οι πληροφορίες που αποθηκεύονται ή ανακτώνται για το σκοπό αυτό από μόνες τους δεν μπορούν συνήθως να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώρισή σας.
Εμπορικής Προώθησης
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση απαιτείται για τη δημιουργία προφίλ χρηστών για την αποστολή διαφημίσεων ή για την καταγραφή του χρήστη σε έναν ιστότοπο ή σε διάφορους ιστότοπους για παρόμοιους σκοπούς εμπορικής προώθησης.
Στατιστικά

Εμπορικής Προώθησης

Λειτουργίες
Πάντα ενεργό

Πάντα ενεργό
  • Διαχείριση επιλογών
  • Διαχείριση υπηρεσιών
  • Manage {vendor_count} vendors
  • Διαβάστε περισσότερα για αυτούς τους σκοπούς
Διαχείριση επιλογών
  • {title}
  • {title}
  • {title}
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • The Wire
  • Crisis Zone
    • Ελληνική κρίση
    • Trump-effect
    • Τρομοκρατία
  • Πολιτική & Οικονομία
  • Αναδυόμενες Κρίσεις
    • Ελληνοτουρκικά
    • Κυπριακό
    • Κρίση ΗΠΑ-Ρωσίας
  • Αμυνα & Διπλωματία
  • On the Radar
    • Αγορές
    • Τράπεζες
    • Επιχειρήσεις
  • Spotlight
  • Βαλκάνια

Copyright © 2016-2021 Crisis Monitor | A Crises Zone Unit

Για να συνεχίσετε να διαβάζετε δωρεάν το περιεχόμενο στο Crisismonitor.gr απενεργοποιήστε το πρόσθετό που εμποδίζει την προβολή διαφημίσεων.
Please disable the ad blocker in order to continue viewing free content on Crisismonitor.gr