Σύμφωνα με το International Energy Agency Critical Minerals Policy Tracker, τα τελευταία δύο χρόνια έχουν θεσπιστεί πολλές νέες πολιτικές παγκοσμίως που σχετίζονται με τα κρίσιμα ορυκτά και την ανακύκλωσή τους.
Οι ανεπτυγμένες χώρες στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Ασία έχουν εισαγάγει πολιτικές που καλύπτουν ποικίλα ζητήματα, από τον ορισμό των ορυκτών καθαρής ενέργειας, την ανάπτυξη στρατηγικού σχεδίου και τη ρύθμιση του εμπορίου και της αποθήκευσης έως και τις επενδύσεις. Πολιτικές έχουν υιοθετηθεί επίσης ευρέως στη Νότια Αμερική. Ενώ οι περισσότερες χώρες ξεκινούν με ορισμούς και ένα στρατηγικό σχέδιο, οι πλουσιότερες χώρες συνήθως επεκτείνονται και στις επενδύσεις (αν και η Βολιβία και το Μεξικό διαθέτουν και αυτές αντίστοιχες πολιτικές).
Η Ινδία και η Κίνα έχουν καταρτίσει στρατηγικό σχέδιο για τα κρίσιμα ορυκτά. Η Ινδία έχει επίσης ορίσει ποια είναι τα κρίσιμα ορυκτά, ενώ η Κίνα διαθέτει πολιτική για δημόσιες επενδύσεις.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) επισημαίνει ότι η εναρμόνιση των διασυνοριακών ορισμών μπορεί να διευκολύνει την οργανωμένη εμπορία ανακυκλώσιμων κρίσιμων ορυκτών. Ταυτόχρονα, οι διεθνείς μηχανισμοί συντονισμού μπορούν να βελτιώσουν τόσο την ανταλλαγή όσο και την προστασία των εθνικών συμφερόντων στα κρίσιμα ορυκτά. Η αποθήκευση, εν τω μεταξύ, συμβάλλει στην προστασία της ενεργειακής ανεξαρτησίας μιας χώρας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υιοθετήσει πολιτικές σε τέσσερις διαφορετικούς υποτομείς, αριθμός που μόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταφέρει να ισοφαρίσει.
You will find more infographics at Statista