Το “Trump Trade” θα συνεχίσει να προσελκύει μεγάλο μέρος της προσοχής στη Wall Street και αυτή την εβδομάδα, καθώς οι αγορές επιχειρούν να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα.
Όπως είχε εξ αρχής επισημάνει το Crisis Monitor ο Ντόναλντ Τραμπ και οι Ρεπουμπλικάνοι δεν κέρδισαν απλώς τις εκλογές, αλλά σάρωσαν, αποκτώντας ταυτόχρονα τον έλεγχο της Γερουσίας και πιθανότατα διατηρώντας τον έλεγχο της Βουλής. Πρόκειται για σκηνικό απόλυτης επικράτησης και όχι συνηθισμένης συγκέντρωσης εξουσίας στο αμερικανικό πολιτικό σύστημα, που δίνει χώρο και χρόνο στον Τραμπ να επιβάλλει τις πολιτικές του χωρίς ουσιαστικό αντίλογο.
Οι αγορές, αναγνώρισαν το τοπίο πολιτικής σταθερότητας που δημιουργείται και διαδέχεται ένα αρκετά ρευστό πολιτικό σκηνικό που είχε δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια της διακυβέρνησης Μπάιντεν, πανηγυρίζοντας για την αποκατάσταση της προβλεψιμότητας. Αν και ο Τραμπ επαίρεται ότι είναι απρόβλεπτος, στην πραγματικότητα κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ο ίδιος έχει ξεκάθαρη στόχευση, η οποία με βάσει το playbook της πρώτης θητείας πλέον γίνεται ευκολότερα κατανοητή. Τα ενδεχόμενα εμπορικού πολέμου με την Κίνα, σκλήρυνσης της στάσης απέναντι στην Ευρώπη και “τζαρτζαρίσματος” Τραμπ – Μακρόν, οι αγορές θα τα αποτιμήσουν εν καιρώ.
Διεθνώς, οι αγορές έχουν αρκετά δεδομένα να αποτιμήσουν, ξεκινώντας από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ και φτάνοντας στον πραγματικό μεγάλο όγκο μάκρο από την Κίνα. Πηγή αβεβαιότητας παραμένει η Γερμανία, η οποία έχει εισέλθει σε πολιτική δίνη μετά την κατάρρρευση της τρικομματικής κυβέρνησης συνασπισμού. Τώρα ο Όλαφ Σολτς αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για προσφυγή σε ψήφο εμπιστοσύνης πριν τα Χριστούγεννα, που θα σηματοδοτήσει -πιθανότατα- πρόωρες εκλογές τον Φεβρουάριο. Οι αγορές καλούνται επίσης να αποτιμήσουν την προοπτική αλλαγής της στάσης των ΗΠΑ σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή και τον κοινωνικό και πολιτικό αντίκτυπο των φυσικών καταστροφών στην Ισπανία.
Το μικροκλίμα στην Ελλάδα
Το μικροκλίμα σε κάθε αγορά περιλαμβάνει αποτελέσματα, εσωτερικά μάκρο και πολιτικές εξελίξεις. Στην Ελλάδα, μπορεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίζει ισχυρή εσωτερική αντιπολίτευση, το πολιτικό σκηνικό όμως παραμένει κατακερματισμένο, με την αποσύνθεση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να οδηγεί σε αναδιάταξη πολιτικών ισορροπιών, οι οποίες θα έχουν αντίκτυπο και σε επιχειρηματικό επίπεδο. Οι εξελίξεις αυτές δεν αποτυπώνονται πάντα άμεσα στο ταμπλό του χρηματιστηρίου, επηρεάζουν όμως τη δυναμική.
Την εβδομάδα που πέρασε απαλλάχθηκε με βούλευμα για την υπόθεση του νακρόπλοιου Noor 1 ο εφοπλιστής, εκδότης και ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης. Ο επιχειρηματίας σκοπεύει σε IPO εντός του πρώτου τριμήνου του 2025 για τον εταιρία του που δραστηριοποιείται στα media την Alter Ego, η οποία εκτός από το MEGA και το πάλαι ποτέ συγκρότημα Λαμπράκη που ελέγχει, έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να επανεκδώσει και την ιστορική εφημερίδα “Ελευθεροτυπία”, με στόχο να αποκτήσει παρέμβαση και στην ανασύνταξη και πιθανόν αναμόρφωση της Αριστεράς.
Η τεχνική εικόνα
Σύμφωνα με την ανάλυση του Μάνου Χατζηδάκη της BETA ΑΧΕ, τεχνικά ο Γενικός Δείκτης έδειξε κάποια ενθαρρυντικά σημάδια ανάκαμψης που μπορεί να αποτελέσουν την αρχή μιας ανοδική κίνησης με καλύτερες προϋποθέσεις από τις προηγούμενες απόπειρες. Το σημείο αναφοράς και κριτήριο για την μακροπρόθεσμη ανοδική τάση ανακτήθηκε στην συνεδρίαση της Τρίτης και της Τετάρτης καθώς ο Γενικός Δείκτης με ένα εμφατικό ανοδικό χάσμα τιμών (1399-1406) διέσπασε τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών. Η συνέχεια δεν ήταν μεν ανάλογη σε δυναμική ωστόσο διαφύλαξε τα κεκτημένα βάζοντας στην ανοδική εικόνα και τον MACD.
Η ζώνη των 1.420 μονάδων αποτελεί ένα σημαντικό πεδίο προσφοράς και θα χρειαστεί την συνδρομή περισσότερης συναλλακτικής δραστηριότητας για μια πειστική υπέρβαση που θα ενεργοποιήσει πλέον ισχυρά σήματα αγορών από τους μεσοπρόθεσμούς κινητούς μέσους των 30 και 50 ημερών. Η κίνηση αντιστροφής που βρίσκεται σε εξέλιξη από τα χαμηλά των 1381 μονάδων έρχεται από συσσώρευση με ήπιες μεταβολές και αποτελεί ένα υποσχόμενο ανοδικό σχηματισμό για τους αγοραστές.
Ο Γενικός Δείκτης έχει ένα μικρό όριο ανοχής ως τις 1399 μονάδες, επίπεδο στο οποίο κλείνει το ανοδικό χάσμα και κινείται η χρονοσειρά των 200 ημερών. Ως πιο πιθανό σενάριο τάσης για την ερχόμενη εβδομάδα θα αναμέναμε την πλάγια ανοδική κίνηση και την επαναπροσέγγιση των 1.420 μονάδων.
Η ατζέντα του Χ.Α
Σε επίπεδο αποτελέσμάτων, μετά τις ανακοινώσεις των συστημικών τραπεζών, σήμερα Δευτέρα ανακοίνωσε και η Optima Bank.
Την Τρίτη ακολουθεί η Τράπεζα Κύπρου.
Την Τετάρτη έχουν προγραμματίσει να ανακοινώσουν οι Lamda Development και ΔΕΗ.
Την Πέμπτη ανακοινώνουν AustrianCard Lavipharm, Helleniq Energy, Aegean Air, OTE, και Πετρόπουλος.
Κατά τα λοιπά, την Δευτέρα οι μετοχές της Παπουτσάνης θα διαπραγματεύονται χωρίς το προμέρισμα χρήσης 0,03 ευρώ ανά μετοχή. Την Τρίτη 12 Νοεμβρίου θα διεξαχθεί το συνέδριο της ΕΧΑΕ για την μικρή κεφαλαιοποίηση με την συμμετοχή 20 εισηγμένων εταιριών.
Στις 13 Νοεμβρίου ξεκινάει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών από την πρώτη φάση της ΑΜΚ της Τράπεζας Αττικής. Σε άλλες σημαντικές προγραμματισμένες ανακοινώσεις την Πέμπτη η ΔΕΗ θα επικοινωνήσει στην επενδυτική κοινότητα το επικαιροποιημένο επιχειρηματικό πλάνο για την περίοδο 2025-2027.
Τέλος, την προσεχή Παρασκευή κλείνουν οι σειρές παραγώγων για το μήνα Νοέμβριο.
Οι προοπτικές της Wall Street
Αποτέλεσμα της νέας πραγματικότητας που δημιουργείται ήταν οι αγορές να γράψουν νέα ρεκόρ, με τον τον S&P 500 να σημειώνει στην καλύτερη εβδομάδα του εδώ και πάνω από έναν χρόνο και να υπερβαίνει το φράγμα των 6.000 μονάδων για πρώτη φορά στην ιστορία. Ο Dow Jones πέτυχε έγραψε επίσης ιστορία όταν έσπασε το όριο των 44.000 μονάδων.
Το Σεπτέμβριο ο ονομαστικός πληθωρισμός στις ΗΠΑ έδειξε εκ νέου επιβράδυνση για έκτο συνεχόμενο μήνα, επιβραδύνοντας στο 2,4% από 2,5% προηγουμένως, σηματοδοτώντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2021. Ο ετήσιος ρυθμός του πυρήνα του πληθωρισμού, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τους ευμετάβλητους τομείς των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε στο 3,3% τον Σεπτέμβριο, από το χαμηλό τριών ετών του 3,2%. Ο λόγος για τον οποίο η ανακοίνωση θεωρείται κομβική έχει να κάνει κυρίως με τις προθέσεις της FED η οποία επανειλημμένα έχει δηλώσει την προσήλωση της στα πραγματικά δεδομένα.
Η αγορά επιτοκίων τιμολογεί με 92% πιθανότητα νέα μείωση των επιτοκίων του δολαρίου κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας τον Δεκέμβριο με ότι αυτό συνεπάγεται για μια ενδεχόμενη απόκλιση από τις εκτιμήσεις και αλλαγή του ρυθμού αποκλιμάκωσης των επιτοκίων.
Η ατζέντα της Wall Street
Μπορεί η καταμέτρηση να μην έχει ολοκληρωθεί σε όλες τις πολιτείες και να παραμένουν αβεβαιότητες για κάποιες παραμέτρους, όπως θέσεις γερουσιαστών και βουλευτών, η γενική εικόνα είναι αρκετά σαφής, επιτρέποντας στις αγορές να επικεντρώσουν, σταδιακά στην επόμενη ημέρα και στα στοιχεία που ανακοινώνονται τόσο σε μάκρο όσο και σε μίκρο επίπεδο.
Οι επενδυτές θα λάβουν τα στοιχεία του δείκτη τιμών καταναλωτή για τον Οκτώβριο την Τετάρτη, ακολουθούμενα από την έκθεση για τις λιανικές πωλήσεις για τον ίδιο μήνα την Παρασκευή.
Όσον αφορά τα τριμηνιαία αποτελέσματα, υπάρχουν αρκετά γνωστά ονόματα που προγραμματίζεται να ανακοινώσουν τα αποτελέσματά τους, όπως οι Walt Disney (DIS), Cisco (CSCO), Home Depot (HD), Applied Materials (AMAT), Shopify (SHOP) και Spotify (SPOT).
Αποτελέσματα, Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου: Live Nation Entertainment (LYV), Aramark (ARMK), Zeta Global Holdings (ZETA), Talos Energy (TALO) και Angi (ANGI). Δείτε το πλήρες ημερολόγιο κερδών.
Αποτελέσματα, Τρίτη, 12 Νοεμβρίου: Home Depot (HD), AstraZeneca (AZN), Shopify (SHOP), Spotify (SPOT), Occidental Petroleum (OXY) και Tyson Foods (TSN). Δείτε το πλήρες ημερολόγιο κερδών.
Αποτελέσματα, Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου: Cisco Systems (CSCO), Nu Holdings (NU), Alcon (ALC), CyberArk Software (CYBR) και Tower Semiconductor (TSEM). Δείτε το πλήρες ημερολόγιο κερδών.
Αποτελέσματα, Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου: Walt Disney (DIS), Applied Materials (AMAT), JD.com (JD), Talen Energy (TLN) και Advance Auto Parts (AAP). Δείτε το πλήρες ημερολόγιο κερδών.
Αποτελέσματα, Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου: Alibaba Group Holding (BABA), Copart (CPRT), Williams-Sonoma (WSM) και Spectrum Brands Holdings (SPB). Δείτε το πλήρες ημερολόγιο κερδών.
Η ατζέντα στην Ευρώπη
Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται να επεκταθεί με ρυθμό 0,2% στο Γ’ τρίμηνο, επιβραδύνοντας από το 0,5% του Β’ τριμήνου. Το ΑΕΠ του Σεπτεμβρίου προβλέπεται να αυξηθεί κατά 0,2%, με τη βιομηχανική παραγωγή να αυξάνεται για δεύτερο μήνα. Το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να φτάσει στο 4,1% και η αύξηση των μισθών αναμένεται να επιταχυνθεί. Θα δημοσιευτούν επίσης στοιχεία για το εξωτερικό εμπόριο του Ηνωμένου Βασιλείου.
Γενικότερα, στην Ευρώπη, η προσοχή θα στραφεί στις ανακοινώσεις από τη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ μετά τις πρόσφατες μειώσεις επιτοκίων. Τα βασικά δεδομένα περιλαμβάνουν το τελικό ΑΕΠ του Γ’ τριμήνου και τη βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης. Αναμένεται βελτίωση στον δείκτη ZEW της Γερμανίας, ενώ θα δημοσιευθούν τα τελικά στοιχεία πληθωρισμού για τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία.
Άλλες σημαντικές δημοσιεύσεις περιλαμβάνουν τις τιμές χονδρικής της Γερμανίας, το εμπορικό ισοζύγιο της Ιταλίας, την ανεργία της Γαλλίας και το ΑΕΠ του Γ’ τριμήνου για τις Κάτω Χώρες και την Πολωνία. Η Τουρκία θα ανακοινώσει τη βιομηχανική παραγωγή και την ανεργία, ενώ η Ρωσία θα δημοσιεύσει το ΑΕΠ και τα δεδομένα πληθωρισμού.
Το ημερολόγιο στην Ασία
Η Κίνα θα δημοσιεύσει μεγάλο όγκο οικονομικών στοιχείων για τον Οκτώβριο, παρέχοντας πληροφορίες για την αρχική επίδραση της νομισματικής ενίσχυσης, ενώ οι επενδυτές θα συνεχίσουν να εξετάζουν την επίδραση της ανταλλαγής χρέους αξίας CNY 10 τρισεκατομμυρίων με τις τοπικές κυβερνήσεις από το Πεκίνο. Τα δεδομένα θα περιλαμβάνουν τη βιομηχανική παραγωγή, τις λιανικές πωλήσεις, τα νέα δάνεια σε γουάν και άλλα πιστωτικά μεγέθη, τις τιμές κατοικιών, το ποσοστό ανεργίας, τους δείκτες πληθωρισμού καταναλωτή και παραγωγού και τις πωλήσεις αυτοκινήτων.
Στην Ιαπωνία, η προσοχή θα στραφεί στις εκτιμήσεις για το ΑΕΠ του Γ’ τριμήνου, με τις προβλέψεις να δείχνουν χαμηλότερη ανάπτυξη της οικονομίας. Άλλες σημαντικές δημοσιεύσεις περιλαμβάνουν τον ισολογισμό τρεχουσών συναλλαγών και τη Σύνοψη Οικονομικών Απόψεων της BoJ.
Επίσης, μια πολυάσχολη εβδομάδα οικονομικών δεδομένων στην Ινδία θα επικεντρωθεί στον δείκτη πληθωρισμού του Οκτωβρίου, ο οποίος αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω και να δοκιμάσει το ανώτατο όριο ανοχής της RBI. Η Ινδία θα ενημερώσει επίσης τα στοιχεία βιομηχανικής παραγωγής και το εμπορικό της ισοζύγιο. Άλλες δημοσιεύσεις περιλαμβάνουν την ανεργία της Νότιας Κορέας και το νέο εμπορικό ισοζύγιο της Ινδονησίας.
Στην Αυστραλία, όλα τα βλέμματα θα στραφούν στα αποτελέσματα από τις κορυφαίες έρευνες καταναλωτών της Westpac και τις επιχειρηματικές έρευνες της NAB. Επιπλέον, οι επενδυτές αναμένουν ενημερώσεις για την αγορά εργασίας της Αυστραλίας για τον Οκτώβριο.