Καταιγιστικές αναμένονται οι εξελίξεις στα ανοιχτά μέτωπα το προσεχές διάστημα και μέχρι την ανάληψη της εξουσίας στις ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς Πούτιν και Νετανιάχου φαίνεται ότι έχουν αποφασίσει το τελευταίο στάδιο των κινήσεών τους, ώστε να βρεθούν σε καίρια θέση και να μπορέσουν να επιβάλλουν τους όρους τους την επόμενη ημέρα.
Ορατές έχουν αρχίσει να γίνονται οι επιπτώσεις της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στη γεωπολιτική σκακιέρα, πριν αυτός αναλάβει την εξουσία, καθώς τόσο ο Βλάντιμιρ Πούτιν όσο και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου διατηρούν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας μαζί του και φαίνεται ότι σχεδίαζαν εξ αρχής τις κινήσεις τους με γνώμονα την επανεκλογή του.
Σύμφωνα με το NATO η Ρωσία έχει συγκεντρώσει δύναμη 50,000 στρατιωτών, συμπεριλαμνβανομένων των βορειοκορεατών για να εισβάλλει και να επανακτήσει το Κουρσκ που έχουν καταλάβει ουκρανικές δυνάμεις. Στόχος της Μόσχας είναι να ανακτήσει τον έλεγχο της ρωσικής περιοχής πριν την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ. Μάλιστα, ο Ντόναλντ Τραμπ διέρρευσε την Κυριακή ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, προκαλώντας την αντίδραση του Λευκού Οίκου.
Στο άλλο ανοιχτό μέτωπο, στη Μέση Ανατολή, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου διαμήνυσε ότι οι θέσεις του ευθυγραμμίζονται με αυτές του Ντόναλντ Τραμπ, υποστηρίζοντας ότι έχουν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας.
Οι εξελίξεις στο μέτωπο Ρωσίας Ουκρανίας
Η επίθεση Ρωσίας-Βόρειας Κορέας είναι προ των πυλών, την ώρα που ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται να επανέλθει στην εξουσία, με δηλωμένο στόχο να τερματίσει γρήγορα τον πόλεμο. Ο Τραμπ δεν είπε πώς ακριβώς θα διευθετήσει τη σύγκρουση, αλλά ο μέλλων αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς έκανε λόγο για σχέδιο που θα επιτρέψει στη Ρωσία να διατηρήσει τα εδάφη που έχει καταλάβει στην Ουκρανία.
Ο ρωσικός στρατός συγκέντρωσε δύναμη 50.000 στρατιωτών, συμπεριλαμβανομένων βορειοκορεατικών στρατευμάτων, καθώς προετοιμάζεται να ξεκινήσει αντεπίθεση με στόχο την ανάκτηση εδαφών που κατέλαβε η Ουκρανία στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας, σύμφωνα με Αμερικανούς και Ουκρανούς αξιωματούχους, μεταδίδουν οι New York Times.
Νέα αξιολόγηση από πλευράς ΗΠΑ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία έχει συγκεντρώσει τη δύναμη χωρίς να χρειάζεται να αποσύρει στρατιώτες από την ανατολική Ουκρανία – την κύρια προτεραιότητά της στο πεδίο μάχης – διατηρώντας την ικανότητα να πιέζει σε πολλά μέτωπα ταυτόχρονα.
Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν ανακτήσει μέρος των εδαφών που κατέλαβε η Ουκρανία στο Κουρσκ φέτος. Έχουν επιτεθεί εναντίον ουκρανικών θέσεων με πυραύλους και πυροβολικό, αλλά δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει τη μεγάλη αντεπίθεση, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.
Ουκρανοί αξιωματούχοι αναμένουν την αντεπίθεση, με τη συμμετοχή και Βορειοκορεατών, τις επόμενες ημέρες.
Προς το παρόν, οι Βορειοκορεάτες εκπαιδεύονται με ρωσικές δυνάμεις στο δυτικό τμήμα του Κουρσκ.
Μπρα-ντε-φερ για την Ουκρανία στην Ουάσιγκτον
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα συζητήσει τις κορυφαίες προτεραιότητες της αμερικανικής εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ όταν συναντηθούν οι δυο τους την Τετάρτη στο Λευκό Οίκο, δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν.
Σε συνέντευξή του στην εκπομπή του CBS «Face the Nation» (Ενώπιον του Έθνους), ο Σάλιβαν δήλωσε ότι το κορυφαίο μήνυμα του Μπάιντεν θα είναι η δέσμευσή του να εξασφαλίσει μια ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας, ενώ θα μιλήσει επίσης με τον Τραμπ για το τι συμβαίνει στην Ευρώπη, στην Ασία και στη Μέση Ανατολή.
Ο Σάλιβαν δήλωσε ακόμα πως ο πρόεδρος Μπάιντεν θα πει στο Κογκρέσο και στη νέα κυβέρνηση του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι η Ουάσινγκτον δεν θα πρέπει να απομακρυνθεί από την Ουκρανία, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερη αστάθεια στην Ευρώπη.
«Ο πρόεδρος Μπάιντεν θα υποστηρίξει ότι χρειαζόμαστε να συνεχισθούν οι πόροι για την Ουκρανία και πέραν του τέλους της θητείας του», δήλωσε στο CBS.
Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ υποστήριξε ακόμα πως σήμερα η Χαμάς είναι αυτή που εμποδίζει μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και όχι το Ισραήλ.
Ο Σάλιβαν πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ θα κρίνουν την πρόοδο που έχει κάνει το Ισραήλ σχετικά με μια επιστολή που έγραψαν τον περασμένο μήνα ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν και ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν αναφορικά με την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.
Σε ανοιχτή γραμμή με τον Νετανιάχου
Παράλληλα ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει στραμμένη την προσοχή του και στη Μέση Ανατολή και για τον λόγο αυτό είναι σε διαρκή επικοινωνία με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, που παραδέχτηκε την Κυριακή για πρώτη φορά δημοσίως ότι έδωσε το πράσινο φως για την επίθεση με τους βομβητές που πραγματοποιήθηκε το Σεπτέμβριο εναντίον της λιβανικής Χεζμπολάχ, δήλωσε ότι τις τελευταίες ημέρες έχει μιλήσει τρεις φορές με τον Τραμπ.
«Συμφωνούμε απολύτως με κάθε πτυχή της ιρανικής απειλής και του κινδύνου που αυτή συνιστά. Βλέπουμε επίσης τις μεγάλες ευκαιρίες ενώπιον του Ισραήλ στον τομέα της ειρήνης και επέκτασής της και σε άλλους τομείς».