Ζημιές 8 δισ. δολαρίων στο 9μηνο ανακοίνωσε η Boeing, απόρροια των πολλαπλών προβλημάτων στην παραγωγή και των δυστυχημάτων με τα 737 MAX 8.
Η Boeing ανέφερε καθαρές ζημιές σχεδόν 8 δισ. δολαρίων κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2024. Μόνο στο τρίτο τρίμηνο, η εταιρία κατέγραψε καθαρές ζημιές 6,2 δισ. δολαρίων, που σηματοδοτούν ένα από τα χειρότερα τρίμηνα για την Boeing στην ιστορία της.
Τα αποτελέσματα έρχονται εν μέσω διακοπής της παραγωγής αεροσκαφών σε εργοστάσια συναρμολόγησης στην περιοχή του Σιάτλ, γεγονός που επηρέασε ιδιαίτερα τον τομέα των εμπορικών αεροσκαφών. Στις τελευταίες εξελίξεις, οι μηχανικοί της Boeing απέρριψαν μια νέα προτεινόμενη συλλογική σύμβαση εργασίας, παρατείνοντας την απεργία που έχει ήδη διαρκέσει πάνω από πέντε εβδομάδες. Η προσφορά της Boeing περιλάμβανε αύξηση μισθών κατά 35% σε διάστημα τεσσάρων ετών και αυξημένες συνεισφορές στο 401(k), μεταξύ άλλων αλλαγών. Αυτή η πρόταση είναι κατώτερη από το αρχικό αίτημα του συνδικάτου των μηχανικών για αύξηση 40% και για επαναφορά του συνταξιοδοτικού προγράμματος.
Ο νέος CEO, Kelly Ortberg, ανακοίνωσε ότι η Boeing εξετάζει τις δραστηριότητές της και υπαινίχθηκε την πρόθεση της εταιρίας να περιορίσει τις λειτουργίες της. Νωρίτερα τον Οκτώβριο, ανακοίνωσε ότι η εταιρία θα προβεί σε απολύσεις του 10% του προσωπικού της, ή περίπου 17.000 εργαζομένων, τους προσεχείς μήνες.
Όπως δείχνει το γράφημα, το 2024 είναι η έκτη συνεχόμενη χρονιά κατά την οποία η Boeing καταγράφει ετήσιες καθαρές ζημιές. Η αρχική πτώση σημειώθηκε μετά από δύο μοιραίες συντριβές του μοντέλου 737 Max το 2018 και το 2019. Το συγκεκριμένο μοντέλο στη συνέχεια καθηλώθηκε παγκοσμίως, ενώ η παραγωγή του επιβραδύνθηκε καθώς η εταιρία επιδιόρθωνε τα διάφορα προβλήματα. Σε μια απότομη πτώση από τα καθαρά κέρδη των 10,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2018, η ετήσια οικονομική αναφορά της Boeing έδειξε ότι η εταιρία είχε ζημιές 636 εκατομμυρίων δολαρίων το 2019, που ήταν η πρώτη ετήσια ζημιά για την εταιρία σε περισσότερες από δύο δεκαετίες.
Η πανδημία του κορονοϊού οδήγησε σε πτώση της ταξιδιωτικής και αεροπορικής βιομηχανίας, με την Boeing να καταγράφει ζημιές ύψους 11,94 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020. Η εταιρία παρουσίασε αργή ανάκαμψη μέχρι το 2023, αλλά υπέστη εκ νέου πλήγμα μετά από μια σειρά ζητημάτων ασφαλείας, ξεκινώντας με την ανατίναξη μιας πόρτας κατά τη διάρκεια πτήσης τον Ιανουάριο, γεγονός που οδήγησε σε έρευνα και προσωρινή καθήλωση 171 αεροσκαφών. Παρά ταύτα, η εταιρία διατηρεί ακόμα μεγάλο αριθμό παραγγελιών αεροσκαφών (6.259 αεροσκάφη έως τον Μάρτιο του 2024).
You will find more infographics at Statista