Πτωτικά και στις πέντε συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο κάτι καθόλου συνηθισμένο, με την αγορά να παραδίδεται στους πωλητές, χωρίς άμυνες και αναχώματα, χάνοντας μάλιστα την Παρασκευή και το όριο ψυχολογίας των 1.400 μονάδων.
- Σε χαμηλό 9μήνου οι τράπεζες, απώλειες 7,20% την εβδομάδα για τον κλαδικό δείκτη
- Σε χαμηλό δυόμισι μηνών ο Γενικός Δείκτης που έχασε (και) τις 1.400 μονάδες
- Ο στρεβλός τραπεζοκεντρικός χαρακτήρας του Χ.Α. κοστίζει στο προφίλ όλης της αγοράς
- Πλήρης αρνητική αυτονόμηση του Χ.Α. έναντι των διεθνών αγορών
Η αγορά, χωρίς ψυχολογία και δυνάμεις στήριξης, «καίει» και τις καλές ειδήσεις που δεν ήταν λίγες αυτή την εβδομάδα, καθώς και deals υπήρξαν, όπως η συμφωνία της Quest για την ACS, η επιτυχής ολοκλήρωση του ομολόγου της ΔΕΗ, τα πολύ καλά αποτελέσματα εταιρειών όπως Metlen και Σαράντης, η μεγάλη κινητικότητα στο χώρο της ενέργειας και οι επικείμενες ανακοινώσεις της Intrakat, η έγκριση της πώλησης της Τέρνα Ενεργειακή κ.α.
Τη Δευτέρα είχαμε τα τραγελαφικά γεγονότα με τη μετοχή της Attica Bank, που έκανε διακυμάνσεις που δεν έχουν ξαναγίνει στην ελληνική αγορά, ενώ στις αρχές της εβδομάδας έφτασαν δύο εκθέσεις ξένων οίκων, Morgan Stanley και Goldman Sachs να αλλοιώσουν εντελώς το όποιο καλό κλίμα είχε «χτιστεί» την προηγούμενη εβδομάδα, οδηγώντας όχι μόνο τις τράπεζες αλλά και σημαντικά blue chips της πραγματικής οικονομίας, κυρίως από την ενέργεια και τη βιομηχανία, σε μεγάλη πτώση.
Την ώρα που οι ευρωπαϊκοί δείκτες κινήθηκαν με μεικτά πρόσημα χωρίς ξεκάθαρο στίγμα, το ελληνικό χρηματιστήριο βυθίστηκε σε επίπεδο Γενικού Δείκτη κατά 3,69% αυτή την εβδομάδα, με τον FTSE 25 να χάνει 4,78%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος ήταν ο αδύναμος κρίκος, καθώς απώλεσε το 7,20% της αξίας του, σε μια από τις πιο αρνητικές εβδομάδες των τελευταίων ετών.
Η υπερβολική τραπεζική επιρροή
Το ελληνικό χρηματιστήριο πληρώνει – όπως πάγια γίνεται – τη μεγάλη και σε στρεβλό βαθμό – τραπεζική εξάρτηση, καθώς ο κλάδος οριοθετεί όγκους, τζίρους, κλίμα και momentum σε υπερβολικά μεγάλο βαθμό, καθιστώντας εντελώς μονόπλευρη και μονοσήμαντη την ευρύτερη χρηματιστηριακή αγορά.
Το Χ.Α. έτσι κι αλλιώς έχει «στηθεί» πάνω στην τεράστια εξάρτηση από το χρηματοπιστωτικό τομέα από την εποχή που υπήρχαν 15 τραπεζικές εισηγμένες, όμως παρόμοια μονοδιάστατα χαρακτηριστικά παρουσιάζει και σήμερα, που έχουν απομείνει μόνο τέσσερις συστημικές.
Αυτή είναι η φυσιογνωμία του ρηχού και μονοδιάστατου ελληνικού χρηματιστηρίου, που αντανακλά την επίσης μονοδιάστατη τραπεζοκεντρική και εστιασμένη στις υπηρεσίες ελληνική οικονομία, ελλείψει κλάδων – ηγετών και μεγάλης βιομηχανικής εκπροσώπησης, όπως γίνεται σε άλλες μεγάλες αγορές της Ευρώπης.
Ο στρεβλός τραπεζοκεντρικός χαρακτήρας του Χ.Α., όπου ο συγκεκριμένος κλάδος κάνει πάνω από το 60% των συναλλαγών, την ώρα που πληθώρα άλλων μετοχών καλών και ποιοτικών εταιρειών έχουν μηδαμινές συναλλαγές, ασφαλώς οδηγεί σε παθογένειες, που δεν συνάδουν με μια αγορά που φιλοδοξεί να προβιβαστεί στην τάξη των ώριμων αγορών.
Στις καλές περιόδους, όταν το momentum είναι ανοδικό, όπως έγινε πέρυσι που ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε ράλι +65% τραβώντας το Γενικό Δείκτη στο +39% η συνεισφορά των τραπεζών είναι ευεργετική, όμως στις άσχημες, η πτώση των τραπεζών κάνει δυσανάλογο… θόρυβο, και «σπέρνει» το ζιζάνιο της αμφιβολίας και της ανασφάλειας στην ευρύτερη αγορά.
Τα τραγελαφικά που έλαβαν χώρα στην Attica Bank
Την ίδια ώρα, σοβαρό πλήγμα στην αξιοπιστία της αγοράς επέφεραν όσα τραγελαφικά έλαβαν χώρα με τη μετοχή της Attica Bank τη Δευτέρα, βγάζοντας (ξανά) στην επιφάνεια τις σοβαρές αρρυθμίες των συστημάτων της ΕΧΑΕ, θέτοντας ερωτήματα για την επάρκεια και των στελεχών του ομίλου που έχουν την ευθύνη.
Σε μια προγραμματισμένη συναλλαγή και ενόψει της αύξησης κεφαλαίου, το Χ.Α και γενικώς ο όμιλος ΕΧΑΕ πιάστηκαν εκτός θέσης, υπονομεύοντας την αξιοπιστία της αγοράς σε μια συγκυρία που το Χ.Α βρίσκεται σε λίστα παρακολούθησης (watch list) για την πιθανή μετάβασή του, από το 2025 στην κατηγορία των ώριμων, ανεπτυγμένων χρηματιστηρίων.
Δεν είναι η πρώτη φορά που στο Χ.Α. διαπιστώνονται μεγάλα κενά στα συστήματα λειτουργίας και έλλειψη μηχανισμών παρακολούθησης και αντιμετώπισης έκτακτων ακραίων περιστατικών, ενώ υπάρχει απουσία πρωτοκόλλων προληπτικής παρέμβασης, παρά το τεχνολογικά αναβαθμισμένο σύστημα που χρησιμοποιεί η ΕΧΑΕ.
Τη Δευτέρα λοιπόν καταγράφηκαν πρωτοφανείς στα χρονικά διακυμάνσεις, τέτοιες που ουδέποτε έχουν ξαναγίνει στα 148 χρόνια της ιστορίας του χρηματιστηρίου.
Η μετοχή άνοιξε στα 0,70 ευρώ, κατόπιν με συνεχείς δημοπρασίες λόγω υψηλής μεταβλητότητας εκτοξεύτηκε έως τα 20 ευρώ καθώς με λιγότερα από 1.000 τεμάχια έφτασε να ενισχύεται κατά 3.716% (!!) που αντιστοιχούσε σε κεφαλαιοποίηση άνω των 32 δισ. ευρώ (!!), κάτι που οδήγησε τη διοίκηση του Χ.Α. σε προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης, σύμφωνα με το άρθρο 2.6.9.1 του κανονισμού για λόγους προστασίας της ομαλής λειτουργίας της αγοράς. Το reverse split (100 παλαιές μετοχές προς 1 νέα) φαίνεται πως μπέρδεψε τους επενδυτές, ενώ σε αναστολή τέθηκε και το δικαίωμα στην ΑΜΚ.
Κατόπιν η μετοχή επανήλθε στο ταμπλό στις 16:00 μ.μ. ενώ τελικώς έκλεισε στα 7,02 ευρώ με ιλιγγιώδη άνοδο +1.239,69%, που αντιστοιχεί σε κεφαλαιοποίηση 11,35 δισ. ευρώ, μπροστά απ’ όλες τις τράπεζες και πίσω μόνο από την Coca Cola HBC. Χθες Τρίτη, η μετοχή της Attica Bank έκλεισε με πτώση 4,56% στα 6,70 ευρώ με την κεφαλαιοποίησή της να διαμορφώνεται στα 10,84 δισ. ευρώ, πίσω μόνο από την Coca Cola HBC που αποτιμάται στα 12,39 δισ. ευρώ.
Μπορεί το πρόβλημα με την Attica Bank να είναι προσωρινό και πρωτίστως… λογιστικό, όμως σε μια αγορά που κυριαρχούν οι αριθμοί και οι αριθμοί οριοθετούν αξίες, περιουσίες, χαρτοφυλάκια και κωδικούς, δεν είναι δυνατόν να καταγράφονται τραγελαφικά φαινόμενα, «επιτρέποντας» στη συγκεκριμένη μετοχή να φτάνει να αποτιμάται άνω των 32 δισ. ευρώ, ήτοι τρεις φορές η Coca Cola HBC.
Ανασφάλεια από το πολιτικό και γεωπολιτικό ρίσκο
Ξέχωρα από τα ανωτέρω, η αγορά προβληματίζει όλους τους τελευταίους μήνες και κυρίως από τις ευρωεκλογές και μετά, καθώς «βολοδέρνει» σε ένα πολύ στενό εύρος διακύμανσης την ώρα που οι ξένες αγορές έχουν δώσει σημαντικότατες αποδόσεις. Αναλυτές κρίνουν πως τα εσωτερικά προβλήματα της κυβέρνησης, συνδυαστικά με το γεωπολιτικό ρίσκο (που επηρεάζει τις αναδυόμενες όπως το Χ.Α. αγορές), προκαλούν ανασφάλεια και ανησυχία για την επόμενη ημέρα και αυτός είναι ο λόγος των πολύ αμυντικών κινήσεων από τα μεγάλα «σπίτια».
Παρά τον κατακερματισμό της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει εκ των έσω… φαγωμάρα, καθώς η απουσία αντίπαλου δέους έχει τροφοφοδτήσει φυγόκεντρες τάσεις. Η κλιμακούμενη αντιπαράθεση των πρώην πρωθυπουργών Καραμανλή και Σαμαρά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και οι απειλές βουλευτών ότι ενδέχεται να μην ψηφίσουν την πρόταση για πρόεδρο της δημοκρατίας, είναι παράγοντες ανασφάλειας και ανησυχίας.
Οι δύο εκθέσεις που «χτύπησαν» τις τράπεζες
Οι Morgan Stanley και Goldman Sachs, με δύο εκθέσεις τους Δευτέρα και Τρίτη, μείωσαν τις τιμές – στόχους για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο, μολονότι διατηρούν τις θετικές εκτιμήσεις για τη μακροπρόθεσμη πορεία του. Η Morgan Stanley μείωσε την τιμή στόχο για την Αlpha Bank από τα 2,50 ευρώ στα 2,28, για την Εθνική Τράπεζα από τα 10,43, σε 10,25, για την Τράπεζα Πειραιώς από 5,51, στα 5,39 και για τη Eurobank από τα 2,66, στα 2,63 ευρώ.
Η Goldman Sachs μείωσε την τιμή – στόχο για την Alpha Bank στα 1,90 ευρώ, από 2 ευρώ πριν, με «ουδέτερη» σύσταση, ενώ για την Πειραιώς, η νέα τιμή – στόχος είναι στα 5,40 ευρώ, από 5,80 ευρώ πριν, με σύσταση «αγορά». Για την Εθνική Τράπεζα η νέα τιμή – στόχος είναι στα 10,60 ευρώ, από 11 ευρώ πριν, με σύσταση «αγορά». Για τη Eurobank, η νέα τιμή – στόχος είναι στα 2,50 ευρώ από 2,70 ευρώ πριν, με σύσταση «αγορά».
Στην ουσία, αυτό που είπε χθες η Goldman Sachs είναι πως οι τράπεζες θα έχουν πλήγμα από τη διαρκή μείωση των επιτοκίων, καθώς θα απολέσουν έσοδα από τόκους, ενώ μείωσε τα εκτιμώμενα κέρδη ανά μετοχή. Βεβαίως, οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν απαντήσει σε αυτό, σημειώνοντας πως θα καλύψουν τις απώλειες μέσω της πιστωτικής επέκτασης, δηλαδή του περαιτέρω ανοίγματος σε δάνεια.
Τα στατιστικά
Την Παρασκευή ο Γ.Δ. έκλεισε στις 1.390,25 μονάδες με απώλειες 0,88% και πλέον μένει να δούμε αν την επόμενη εβδομάδα, που έχει τέσσερις συνεδριάσεις λόγω της αργίας της Δευτέρας, θα βγει αντίδραση, όπως έγινε ξανά όταν ο κεντρικός δείκτης υποχώρησε κάτω από τις 1.400 μονάδες.
Ο FTSE 25 έκλεισε στις 3.351,54 μονάδες με πτώση 1,14%, ο Mid Cap διαφοροποιήθηκε με οριακή άνοδο 0,17% στις 2.290,61 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 1,30% στις 1.148,70 μονάδες, που μάλιστα είναι νέα χαμηλά 9μήνου. Πλέον, μειώθηκε περαιτέρω η απόδοση σε επίπεδο 10μήνου 2024, με το Γ.Δ. να κρατάει κέρδη 7,51%, ο FTSE 25 είναι στο +7,33%, ο Mid Cap μόλις στο +1,77%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης στο +8,20%.
Η αξία συναλλαγών την Παρασκευή διαμορφώθηκε στα 130,99 εκατ. ευρώ, με τα 121,5 εκατ. ευρώ στον FTSE 25, εκ των οποίων τα 70,4 εκατ. ευρώ στις τράπεζες, ενώ στον Mid Cap έγινε τζίρος 5,9 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο πενθημέρου, οι μέσες συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα 118,2 εκατ. ευρώ, ενώ στο 10μηνο ο μέσος τζίρος είναι στα 132,2 εκατ. ευρώ.