Την εκπαραθύρωση του Στέφανου Κασσελάκη αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία, κίνηση που αναμένεται να πυροδοτήσει ραγδαίες εξελίξεις στο στρατόπεδο του έκπτωτου προέδρου, ο οποίος ωστόσο αναμένεται να προσπαθήσει να ανατρέψει την απόφαση στο Συνέδριο.
«Όχι» στην υποψηφιότητα Κασσελάκη είπε η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καθώς το κλίμα που είχε διαμορφωθεί για εκείνον, ήταν εξαιρετικά βαρύ ιδίως μετά την κατάθεση εξωδίκου εις βάρος των συλλογικών οργάνων του κόμματος.
Με 132 υπέρ, 13 κατά και 5 αποχές εγκρίθηκε η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που μπλοκάρει την κατάθεση υποψηφιότητας από τον Στέφανο Κασσελάκη. Στην πρώτη του αντίδραση ο έκπτωτος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε προς το επερχόμενο Συνέδριο στο οποίο θα προσπαθήσει να πετύχει ανατροπή της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής.
Ο Στέφανος Κασσελάκης μετά το τέλος της Κεντρικής επιτροπής ανήρτησε αφίσα, της οποίας το μήνυμα αναφέρει ότι «Η φωνή μας είναι το συνέδριο».
Το χρονικό της προαναγγελθείσας απόφασης
Η μεθόδευση, που είχε διαφανεί από καιρό, είχε ως στόχο να οδηγήσει στην έξοδο τον Στέφανο Κασσελάκη με θεσμικό τρόπο, ενδυναμώνοντας τον ρόλο της εσωκομματικής δημοκρατίας και την ισχύ των οργάνων του κόμματος. Στη βάση της απόφασης αυτής, βασίζονται οι υπόλοιπες τάσεις ώστε να πετύχουν επανασυσπείρωση της αριστερής βάσης που θα μπορούσε να αλλάξει τις ισορροπίες στο συνέδριο και τις εκλογές στη συνέχεια. Στη βάση της αποφασιστικότητας αυτής θα επιδιωχθεί και η επαναπροσέγγισης με πολλούς από τους αποχωρήσαντες είτε αυτόνομα, είτε ακόμη και συλλογικά.
Πριν την Κεντρική Επιτροπή το τελευταίο μήνυμα είχε στείλει ο Νίκος Παππάς ο οποίος κάλεσε τον Πέτρο Παππά, μείζονα υποστηρικτή του Στέφανου Κασσελάλη, ζητώντας του να ανασκευάσει τις δηλώσεις του για το θέμα του στρατεύσιμου οπλίτη που παρέστη με στολή σε διαδήλωση κατά του Ισραήλ, ή να αντιμετωπίσει την διαγραφή του από το πειθαρχικό.
Αυτού του γεγονότος είχαν προηγηθεί οι συγκρούσεις για τον έλεγχο των μηχανισμών του ΣΥΡΙΖΑ, του Ταμείου, των media και των προσβάσεων. Ακολούθησε η ανατροπή του Στέφανου Κασσελάκη με απόφαση Κεντρικής Επιτροπής, η οποία δεν έχει επικυρωθεί όμως από το Συνέδριο. Ακολούθως ο έκπτωτος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να προκαλέσει οικονομικό έμφραγμα αίροντας την εξουσιοδότηση στον γενικό διευθυντή του κόμματος. Ακολούθησαν άλλες δημόσιες αντιπαραθέσεις, ενώ η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν το εξώδικο στην Πολιτική Γραμματεία.
Η εκπαραθύρωση Κασσελάκη
Η τροπολογία που ήλθε προς ψήφιση, περιέγραφε όλες εκείνες τις αρνητικές συμπεριφορές υποψηφίων προέδρων που πλήττουν το κόμμα -και ήταν σύμφωνη με αυτήν το σύνολο σχεδόν, των μελών της Κ.Ε. Εκεί που διαπιστώθηκε διαφωνία, ήταν στο εάν πρέπει να υπάρχει ονομαστική ψηφοφορία στον Στ. Κασσελάκη ή όχι.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από την πλευρά Πολάκη – από τους 150 παρόντες/ παρούσες, τελικώς 5 ήταν της συγκεκριμένης ομάδας, που απείχαν. Από τους υπόλοιπους 145, 13 τάχθηκαν κατά της ονομαστικής αναφοράς στον Στέφανο Κασσελάκη, και οι υπόλοιποι υπέρ.
Στις δηλώσεις που έγιναν αμέσως μετά, ο Σωκράτης Φάμελλος επέμεινε πως δεν υπήρξε ποτέ προσπάθεια αποκλεισμού, αντιθέτως είχε προταθεί στον Στέφανο Κασσελάκη να γίνει προσφυγή στη βάση, χωρίς πρόταση μομφής. Από εκεί και πέρα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να απολογείται για τις λανθασμένες επιλογές κάποιων, φωτογραφίζοντας έτσι, τον τ. πρόεδρο. Και στο διά ταύτα, δεν μπορεί να γίνονται αποδεκτές συμπεριφορές που αμφισβητούν τις αποφάσεις των οργάνων αλλά και το ίδιο το κόμμα. Έφερε, μάλιστα, το παράδειγμα των κατηγοριών για διαπλοκή. Η σημερινή απόφαση της Κ.Ε. είναι μια απόφαση που εξασφαλίζει την επόμενη μέρα, επεσήμανε κλείνοντας.
Από τη μεριά του ο Χρήστος Σπίρτζης δήλωσε ότι ύστερα από περιπέτεια έντεκα μηνών, ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ επανέρχεται στην πολιτική ζωή του τόπου, επαναφέρει τη συντροφικότητα, και την πορεία προς τα εμπρός και στο εσωτερικό του και στη χώρα. Κατά την άποψη του πρ. υπουργού ήλθε η ώρα για ένα βαρύ πολιτικό Συνέδριο, με θέμα συζήτησης, τα εθνικά θέματα, την ανάπτυξη, την οικονομία, το κοινωνικό κράτος και «όλα όσα έχει χτυπήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη». Ζήτησε, όμως, να πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ εκείνες τις πρωτοβουλίες συνεργασίας με τον υπόλοιπο προοδευτικό κόσμο, με στόχο να δημιουργηθεί ένας πλειοψηφικός κυβερνητικός πόλος. Η σημερινή απόφαση της Κ.Ε. έσωσε την αξιοπρέπεια της Αριστεράς και του προοδευτικού κόσμου, ανέφερε ακόμη.
Τέλος, ο Χρ. Σπίρτζης εκτίμησε πως δεν μπορεί το Συνέδριο να ανατρέψει τη σημερινή απόφαση, γιατί η δυνατότητα υποβολής υποψηφιοτήτων λήγει στις 24 Οκτωβρίου. Η απόφαση αποτελεί δικαίωση όσων δεν ανέχτηκαν συμπεριφορές, πρακτικές, και θέσεις που είναι έξω από τις αρχές και τις αξίες του προοδευτικού κόσμου και της Αριστεράς.