• Τελευταία
  • Trending
  • All

Σε χαμηλό ενός μήνα κύλησε ο Γενικός Δείκτης – Βλέπουν πολιτικό ρίσκο

10 Οκτωβρίου 2024

Τεχνητή Νοημοσύνη και Δίκαιο: Ρυθμίζοντας την Καινοτομία για την Καθημερινότητα

21 Μαΐου 2025

Κομισιόν και Λονδίνο εκβιάζουν το Ισραήλ με… δασμούς για τη Γάζα

20 Μαΐου 2025
Intralot

Intralot: Η ακτινογραφία του deal στην Αυστραλία

20 Μαΐου 2025

Η Ευρώπη συζητά δασμούς 2 ευρώ στα μικροδέματα… από Temu και Shein

20 Μαΐου 2025

Στάσσης: Η ΔΕΗ θα πιάσει τους στόχους. Έρχονται εξαγορές

20 Μαΐου 2025

Η Κίνα αυξάνει το εμπορικό πλεόνασμα με γειτονικές χώρες

20 Μαΐου 2025
Πάει για νέα υψηλά 102 μηνών με την Πειραιώς το Χρηματιστήριο

Το τρελό ράλι της Alpha οδηγεί το Χρηματιστήριο σε νέα υψηλά

20 Μαΐου 2025

Άντεξε στις πιέσεις η ΔΕΗ στο Q1 – Επιβεβαίωσε τους στόχους για 2 δισ. EBITDA ο Στάσσης

20 Μαΐου 2025

Ανοδική τροχιά για τον τουρισμό τον Μάρτιο

20 Μαΐου 2025

Agrino: Η νέα μονάδα στο Κλειδί Ημαθίας, οι 300 καλλιεργητές και το παραγωγικό μοντέλο

20 Μαΐου 2025

Η Ευρώπη Ασφαλιστική επεκτείνεται στη Ρουμανία

20 Μαΐου 2025

Η βιομηχανία σε κάμψη τον Μάρτιο, παρά το άλμα σε ενέργεια και εξόρυξη

20 Μαΐου 2025
Oplus_16908288

Η Φλώρινα στο Επίκεντρο της Βιώσιμης Μετάβασης και Καινοτομίας

20 Μαΐου 2025

Επιχειρήσεις: Αύξηση 2,4% του τζίρου με ώθηση από ενέργεια και ορυχεία

20 Μαΐου 2025

Lidl Ελλάς: Μείωση τιμών σε 60+ προϊόντα έως -22% και τις κρατάει χαμηλές

20 Μαΐου 2025

Οι Έλληνες CFOs επενδύουν σε ψηφιοποίηση και ανάπτυξη

20 Μαΐου 2025

Αυτοκίνητο: Υποχρεωτική η ασφαλιστική κάλυψη για φυσικές καταστροφές

20 Μαΐου 2025
Νίκος Νεζερίτης (Chief of Corporate and Investment Banking της Alpha Bank), Διομήδης Δορκοφίκης (Partner της Foresight Group), Εύη Ζαχαριά (Προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης Δανειακής Στήριξης του ΤΑΑ), Ελένη Δημητρακοπούλου (Managing Director των Επενδύσεων Ενεργειακής Μετάβασης της Mirova), Θεοφάνης Στάμου (Power and Utilities Director της Alpha Bank)

Apha Bank: Χρηματοδότηση 4 φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 267 MW

20 Μαΐου 2025

Φινλανδία: Τρεις τραυματίες σε επίθεση σε σχολείο

20 Μαΐου 2025
Cybersecurity, κυβερνοασφάλεια, ασφάλεια στο internet

Ασφάλεια δεδομένων: GenAI, κβαντική και κενά προστασίας

20 Μαΐου 2025

Η Οικονομία του Μέλλοντος: Ένα Νέο Παραγωγικό Μοντέλο με Ισχυρή Βιομηχανία

20 Μαΐου 2025

ΔΕΗ: Αναβάθμιση κατά 17 μον. από την S&P σε θέματα εταιρικής βιωσιμότητας

20 Μαΐου 2025
  • CM’s Asia Power Index by Lowy Institute
  • Live εικόνα του Covid 19 στην Ελλάδα και τον κόσμο
Τετάρτη, 21 Μαΐου, 2025
Crisismonitor.gr
  • Είσοδος
  • Crisis Zone
  • Sparks of Crisis
  • ΑΜΥΝΑ & ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
  • Πολιτική & Οικονομία
  • On the Radar
    • Analytics
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • Crisis Zone
  • Sparks of Crisis
  • ΑΜΥΝΑ & ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
  • Πολιτική & Οικονομία
  • On the Radar
    • Analytics
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Crisismonitor.gr
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Αρχική On the Radar

Σε χαμηλό ενός μήνα κύλησε ο Γενικός Δείκτης – Βλέπουν πολιτικό ρίσκο

Απόστολος ΣκουμπούρηςΑπόΑπόστολος Σκουμπούρης
10 Οκτωβρίου 2024
Στις On the Radar, The Wire, Αγορές
Χρόνος ανάγνωσης1 mins read
27 0
0
74
SHARES
Share on FacebookShare on TwitterShare on LinkedInEmail this article

Την ένατη πτωτική συνεδρίαση στις δέκα τελευταίες από 27 Σεπτεμβρίου συμπλήρωσε την Πέμπτη το ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο βρίσκεται ξεκάθαρα σε φάση εσωστρέφειας και αποψίλωσης αποτιμήσεων, έχοντας απώλεια στήριξης, ενώ απουσιάζουν τα φρέσκα κεφάλαια που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως ανάχωμα και να προβάλουν άμυνες.

  • Ένατη πτωτική συνεδρίαση στις δέκα τελευταίες για το Χρηματιστήριο
  • Αντίδραση με limit up (+29,11%) στην Attica Bank μετά το διαρκές λιώσιμο
  • Απώλειες άνω του 4% το 10ήμερο στο Γενικό Δείκτη – Στο -6,68% ο τραπεζικός
  • Ρευστοποιήσεις σε Cenergy, Jumbo, Lamda, ΟΤΕ, Metlen, Aegean, Intralot, Intracom

Το σημερινό κλείσιμο στις 1.411,61 μονάδες για το Γενικό Δείκτη είναι το χαμηλότερο από τις 12 Σεπτεμβρίου όταν είχε κλείσει στις 1.406,91 μονάδες, που σημαίνει ότι το Χ.Α. έπεσε σε χαμηλό μήνα, ενώ συνεχίζει να απέχει περίπου 100 μονάδες από τα υψηλά 13 ετών και τις 1.505 μονάδες που βρέθηκε στα τέλη Μαΐου αλλά έκτοτε δεν έχει ξαναπλησιάσει.

Σχετικάθέματα

Κομισιόν και Λονδίνο εκβιάζουν το Ισραήλ με… δασμούς για τη Γάζα

20 Μαΐου 2025

Η Ευρώπη συζητά δασμούς 2 ευρώ στα μικροδέματα… από Temu και Shein

20 Μαΐου 2025
Πάει για νέα υψηλά 102 μηνών με την Πειραιώς το Χρηματιστήριο

Το τρελό ράλι της Alpha οδηγεί το Χρηματιστήριο σε νέα υψηλά

20 Μαΐου 2025

Στην ουσία η αγορά μετά τις ευρωεκλογές στις αρχές Ιουνίου δείχνει να έχει χάσει την «πίστη» και το momentum που είχε το πρώτο πεντάμηνο. Κάποιοι βλέπουν ξεκάθαρο «πολιτικό» πρόβλημα στην αγορά, καθώς η εικόνα του Χρηματιστηρίου δεν συνάδει με τα ευρύτερα… συμφραζόμενα, όπως είναι η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας ύστερα από 13 χρόνια στο «γύψο», η εξυγίανση των τραπεζών, η υπεραξία που φέρνει ο πακτωλός των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και τα μεγέθη των εισηγμένων.

Η μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση είναι στην ουσία εκτός αγοράς και μόνιμα εκτός κλίματος, ενώ όσες είναι νεοεισηγμένες, αντί να λειτουργήσουν ως κράχτης επανέλκυσης επενδυτών στο Χ.Α., λειτουργούν αποτρεπτικά, καθώς ευρίσκονται αρκετά κάτω από τις τιμές εισαγωγής.

Εκ των έσω το πρόβλημα της κυβέρνησης

Κάποιοι αναλυτές βλέπουν πρόβλημα στην κυβέρνηση, το οποίο δεν εμφορείται από κάποια δυναμική αντιπολίτευση, αλλά από πόλεμο εκ των έσω, που δημιουργεί αποσυσπείρωση, φέρνει σενάρια περί νέου αντάρτικου, ενώ αποδυναμώνει εκ των πραγμάτων την ισχύ και την αποφασιστικότητα για το «τρέξιμο» δύσκολων μεταρρυθμίσεων

Βεβαίως η συγκυρία είναι δύσκολη για μια ρηχή και περιορισμένων δυνατοτήτων αγορά όπως είναι η ελληνική, δεδομένου ότι οι μεγάλες απαιτήσεις ρευστότητας φέρνουν αρρυθμίες και απώλεια στήριξης.

Το πρόβλημα της ρευστότητας

Προηγήθηκε το placement του 10% της Εθνικής το οποίο σήκωσε πολύ μεγάλη ρευστότητα από το σύστημα, ακολούθησε το πράσινο ομόλογο της Metlen που αρχικά ζήτησε 500 εκατ. ευρώ όμως σήκωσε 750 εκατ. ευρώ, σήμερα ολοκληρώθηκε η αύξηση κεφαλαίου κατά 200 εκατ. ευρώ της Cenergy Holdings η οποία υπερκαλύφθηκε κατά δύο φορές, ενώ η Τράπεζα Κύπου έκανε placement χθες για το 3% των μετοχών που κατείχε η AB CarVal Investors. Συνάμα, έπεται και η αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank.

Σήμερα όπως προαναφέρθηκε ο Γ.Δ. έκλεισε στις 1.411,61 μονάδες με απώλειες 0,54% που ήταν και το χαμηλό ημέρας, ενώ στο χαμηλό ημέρας έκλεισε και ο FTSE 25 που ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 3.419,89 μονάδες με πτώση 0,62%. Ο Mid Cap έκλεισε με πτώση 0,67% στις 1.276,78 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε πτώση 0,18% στις 1.200,57 μονάδες, ενώ έφτασε έως το χαμηλό των 1.197,11 μονάδες.

Οι κρίσιμες 1.200 μονάδες του τραπεζικού δείκτη

Είναι η δεύτερη κατά σειρά συνεδρίαση που ο τραπεζικός δείκτης μολονότι ενδοσυνεδριακά έχασε τις 1.200 μονάδες, εντούτοις στο κλείσιμο κατάφερε να κρατήσει αυτό το όριο, οπότε μένει να δούμε αν αυτό θα λειτουργήσει ως «πάτος» και ως ανάχωμα για να βγει αντίδραση. Πάντως, οι απώλειες στις εννέα πτωτικές συνεδριάσεις στις δέκα τελευταίες για το Γ.Δ. ανέρχονται στο -4,05%, ο FTSE 25 χάνει 4,73%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 6,68% και βρίσκεται στην κορυφή της πτώσης.

Η αξία συναλλαγών σήμερα κρατήθηκε σε μέτρια επίπεδα διαμορφούμενη στα 108,76 εκατ. ευρώ, με τα 99 εκατ. στον Large Cap εκ των οποίων τα 58 εκατ. στις τράπεζες, με την Εθνική να διακινεί 28,2 εκατ. ευρώ, την Πειραιώς 11,8 εκατ. και την Alpha Bank 10,7 εκατ. ευρώ.

Στον Large Cap μόνο οι Eurobank, Αεροδρόμιο, Coca Cola HBC και Autohellas, έκλεισαν με ήπια άνοδο, ενώ πιέσεις δέχτηκαν οι Cenergy Holdings, Jumbo, Lamda Development, ΟΤΕ, Metlen, Aegean Airlines, ΔΕΗ κ.α.

Στον Mid Cap καμιά μετοχή δεν έκλεισε με άνοδο, ενώ πιέστηκαν περισσότερο οι Τεχνική Ολυμπιακή, Intralot, Intracom Holdings, Quest, Πλαστικά Θράκης, Profile και Intrakat. Στην ευρύτερη αγορά, μετά το μνημειώδες λιώσιμο, η μετοχή της Attica Bank έβγαλε αντίδραση με limit up (+29,10%), ενώ στο σύνολο, μόνο 35 μετοχές είχαν άνοδο ένανιτ 82 που υποχώρησαν.

Σε χαμηλό ενός μήνα κύλησε ο Γενικός Δείκτης - Βλέπουν πολιτικό ρίσκο

 

Σχετικά

Tags: Γενικός Δείκτηςγεωοικονομίαπολιτικό ρίσκοΧρηματιστήριο
Share30Tweet19Share5Send
Απόστολος Σκουμπούρης

Απόστολος Σκουμπούρης

ΣχετικάΆρθρα

Crisis Zone

Κομισιόν και Λονδίνο εκβιάζουν το Ισραήλ με… δασμούς για τη Γάζα

20 Μαΐου 2025
The Wire

Η Ευρώπη συζητά δασμούς 2 ευρώ στα μικροδέματα… από Temu και Shein

20 Μαΐου 2025
Πάει για νέα υψηλά 102 μηνών με την Πειραιώς το Χρηματιστήριο
On the Radar

Το τρελό ράλι της Alpha οδηγεί το Χρηματιστήριο σε νέα υψηλά

20 Μαΐου 2025
Επόμενο άρθρο

Καλπάζει ο πληθωρισμός - Αποτυγχάνει η κυβέρνηση

Συμφωνία Φατάχ - Χαμάς για συγκυβέρνηση - Ο ρόλος της Κίνας

MostPopular

  • Μετά την εκτέλεση του “θαμνάκια”… βγαίνει ο Βλαστός από τη φυλακή

    917 shares
    Share 367 Tweet 229
  • Κατ’ αρχήν έγκριση για το ReArmEU – Θα αντλήσει 150 δισ. από τις αγορές

    60 shares
    Share 24 Tweet 15
  • Greek Mafia: Ενέδρα θανάτου στον “Μάγειρα”… που αθωώθηκε για τη δολοφονία Καραϊβάζ

    244 shares
    Share 98 Tweet 61
  • Ενεργειακό χρέος και… curtailment οδηγούν σε αλυσιδωτές κρίσεις και… εξαγορές

    223 shares
    Share 89 Tweet 56
  • Εθνική Τράπεζα: Μέρισμα 405 εκατ. και bonus 25 εκατ. σε στελέχη

    183 shares
    Share 73 Tweet 46

Find Us on Facebook

Διαφήμιση
Crisis Monitor logo

Αποκωδικοποιούμε τις Ειδήσεις | Συλλέγουμε Πληροφορίες | Παράγουμε Πληροφόρηση

Το Crisis Monitor είναι το μοναδικό ελληνικό portal Στρατηγικής Πληροφόρησης και Εκτίμησης Κινδύνου. Σκοπός είναι παρέχουμε το φακό ανάλυσης των γεγονότων και τα εργαλεία για τη λήψη αποφάσεων

Information
  • Ποιοί είμαστε
  • Διαφήμιση
  • Όροι χρήσης και Πολιτική απορρήτου
  • Επικοινωνία
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση Απορρήτου
Road Map
  • The Wire
  • Crisis Zone
  • Πολιτική & Οικονομία
  • Αναδυόμενες Κρίσεις
  • Αμυνα & Διπλωματία
  • On the Radar
  • Spotlight

© 2018 Crisis Monitor- All rights Reserved-Designed by Crisis Labs, a Crises Zone Unit

Καλωσήλθατε ξανα!

Εισέλθετε στον λογαριασμό σας

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Ανακτήστε τον κωδικό σας

Συμπληρώστε τις πληροφορίες για να ανακτήσετε τον κωδικό σας

Είσοδος

Add New Playlist

Διαχείριση Συγκατάθεσης Cookies

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν λόγω τεχνολογίες θα επιτρέψει σε εμάς και στους συνεργάτες μας να επεξεργαστούμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, όπως συμπεριφορά περιήγησης ή μοναδικά αναγνωριστικά σε αυτόν τον ιστότοπο και να προβάλλουμε (μη) εξατομικευμένες διαφημίσεις. Η μη συγκατάθεση ή η ανάκληση της συγκατάθεσης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ορισμένες λειτουργίες και δυνατότητες.

Κάντε κλικ παρακάτω για να δώσετε τη συγκατάθεση ως προς τα ανωτέρω ή για να κάνετε επιμέρους επιλογές. Οι επιλογές σας θα εφαρμοστούν μόνο σε αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις σας οποιαδήποτε στιγμή, συμπεριλαμβανομένης της ανάκλησης της συγκατάθεσής σας, χρησιμοποιώντας τις εναλλαγές στην Πολιτική Cookies ή κάνοντας κλικ στο κουμπί διαχείρισης συγκατάθεσης στο κάτω μέρος της οθόνης.

Λειτουργικά Πάντα ενεργό
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απολύτως απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της δυνατότητας χρήσης συγκεκριμένης υπηρεσίας που ζητείται ρητά από τον συνδρομητή ή τον χρήστη ή με αποκλειστικό σκοπό τη μετάδοση επικοινωνίας μέσω δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Προτιμήσεις
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της αποθήκευσης προτιμήσεων που δεν ζητούνται από τον συνδρομητή ή τον χρήστη.
Στατιστικά
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς. Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ανώνυμους στατιστικούς σκοπούς. Χωρίς κλήτευση, η εθελοντική συμμόρφωση εκ μέρους του Παρόχου Υπηρεσιών Διαδικτύου ή πρόσθετες καταγραφές από τρίτο μέρος, οι πληροφορίες που αποθηκεύονται ή ανακτώνται για το σκοπό αυτό από μόνες τους δεν μπορούν συνήθως να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώρισή σας.
Εμπορικής Προώθησης
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση απαιτείται για τη δημιουργία προφίλ χρηστών για την αποστολή διαφημίσεων ή για την καταγραφή του χρήστη σε έναν ιστότοπο ή σε διάφορους ιστότοπους για παρόμοιους σκοπούς εμπορικής προώθησης.
Στατιστικά

Εμπορικής Προώθησης

Λειτουργίες
Πάντα ενεργό

Πάντα ενεργό
Διαχείριση επιλογών Διαχείριση υπηρεσιών Manage {vendor_count} vendors Διαβάστε περισσότερα για αυτούς τους σκοπούς
Διαχείριση επιλογών
{title} {title} {title}
Διαχείριση Συγκατάθεσης Cookies
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιστοποιούμε τον ιστότοπό μας και τις υπηρεσίες μας.
Λειτουργικά Πάντα ενεργό
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απολύτως απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της δυνατότητας χρήσης συγκεκριμένης υπηρεσίας που ζητείται ρητά από τον συνδρομητή ή τον χρήστη ή με αποκλειστικό σκοπό τη μετάδοση επικοινωνίας μέσω δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Προτιμήσεις
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της αποθήκευσης προτιμήσεων που δεν ζητούνται από τον συνδρομητή ή τον χρήστη.
Στατιστικά
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς. Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ανώνυμους στατιστικούς σκοπούς. Χωρίς κλήτευση, η εθελοντική συμμόρφωση εκ μέρους του Παρόχου Υπηρεσιών Διαδικτύου ή πρόσθετες καταγραφές από τρίτο μέρος, οι πληροφορίες που αποθηκεύονται ή ανακτώνται για το σκοπό αυτό από μόνες τους δεν μπορούν συνήθως να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώρισή σας.
Εμπορικής Προώθησης
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση απαιτείται για τη δημιουργία προφίλ χρηστών για την αποστολή διαφημίσεων ή για την καταγραφή του χρήστη σε έναν ιστότοπο ή σε διάφορους ιστότοπους για παρόμοιους σκοπούς εμπορικής προώθησης.
Στατιστικά

Εμπορικής Προώθησης

Λειτουργίες
Πάντα ενεργό

Πάντα ενεργό
Διαχείριση επιλογών Διαχείριση υπηρεσιών Manage {vendor_count} vendors Διαβάστε περισσότερα για αυτούς τους σκοπούς
Διαχείριση επιλογών
{title} {title} {title}
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • The Wire
  • Crisis Zone
    • Ελληνική κρίση
    • Trump-effect
    • Τρομοκρατία
  • Πολιτική & Οικονομία
  • Αναδυόμενες Κρίσεις
    • Ελληνοτουρκικά
    • Κυπριακό
    • Κρίση ΗΠΑ-Ρωσίας
  • Αμυνα & Διπλωματία
  • On the Radar
    • Αγορές
    • Τράπεζες
    • Επιχειρήσεις
  • Spotlight
  • Βαλκάνια

Copyright © 2016-2021 Crisis Monitor | A Crises Zone Unit

 

Φόρτωση σχόλιων...
 

    Για να συνεχίσετε να διαβάζετε δωρεάν το περιεχόμενο στο Crisismonitor.gr απενεργοποιήστε το πρόσθετό που εμποδίζει την προβολή διαφημίσεων.
    Please disable the ad blocker in order to continue viewing free content on Crisismonitor.gr