Την τέταρτη κατά σειρά πτωτική συνεδρίαση συμπλήρωσε το ελληνικό χρηματιστήριο σήμερα, με την αγορά να φεύγει με συνοπτικές διαδικασίες από το πρόσφατο υψηλό των 1.470 μονάδων και να προσγειώνεται σήμερα κάτω από τις 1.430 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 2,89% το 4ήμερο.
- Ιδιαίτερα ευάλωτο ως αναδυόμενη αγορά το Χ.Α. στις γεωπολιτικές εξελίξεις
- Στα 198 εκατ. ευρώ εκτοξεύτηκε ο τζίρος, με τα 74,5 εκατ. στην Εθνική
- Θηριώδεις συναλλαγές στις τράπεζες με 135 εκατ. ευρώ
Ο ορισμός της τιμής του placement της σε χαμηλότερα επίπεδα από τις προσδοκίες της αγοράς, καθώς οριοθετήθηκε μεταξύ των 7,55 και 7,65 ευρώ, αλλά και η ραγδαία κλιμάκωση του γεωπολιτικού ρίσκου, λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή, ήταν οι κύριες αιτίες που οδήγησαν σήμερα τους επενδυτές σε «κλείδωμα» θέσεων και μείωση ρίσκων.
Ως αναδυόμενη, μικρή και περιφερειακή αγορά το Χ.Α. είναι πολύ ευάλωτο σε πάσης φύσεως γεωπολιτικές ή παρόμοιου τύπου αναταράξεις. Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα από το γεγονός ότι αντιθέτως με το Χ.Α. που κινήθηκε όλη την ημέρα αρνητικά, οι ευρωπαϊκές αγορές είχαν όλη την ημέρα μεικτή εικόνα με πολύ ήπιες διακυμάνσεις, όμως μετά το (αρχικά) πτωτικό άνοιγμα της Wall Street γύρισαν και αυτές σε απώλειες, αλλά απολύτως ελεγχόμενες. Οι δείκτες της Wall Street μετά το πτωτικό άνοιγμα πλέον έχουν ισορροπήσει, κινούμενες σταθεροποιητικά.
Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα είναι η πύλη της Ευρώπης και το πιο νευραλγικό τοπόσημο της Μεσογείου, που πρώτη αφουγκράζεται τις όποιες αναταράξεις, γεωπολιτικού τύπου. Εύλογα αυξάνονται οι ανησυχίες για αυξημένες μεταναστευτικές ροές, ενώ επηρεάζεται το κλίμα σε τουρισμό και αερομεταφορές (μεγάλη πτώση της μετοχής της Aegean που στοχεύει σε άνοιγμα στη Μέση Ανατολή και στις ώρες του Κόλπου), ενώ θα επηρεαστεί και η εφοδιαστική αλυσίδα που ήδη βρίσκεται σε μεγάλο αναβρασμό.
Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. κινήθηκε όλη την ημέρα σε πτωτική τροχιά, κλείνοντας στις 1.428,81 μονάδες με απώλειες 1,26%, ενώ έφτασε να υποχωρεί έως και 1,60% λίγο πριν το κλείσιμο. Ο FTSE 25 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με απώλειες 1,49% στις 3.457,52 μονάδες, ενώ έφτασε να χάνει 1,76%, με τον Mid Cap να καταγράφει πτώση 1,21%, έχοντας χαμηλό ημέρας στο -1,83%.
Τέλος, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 1,54% στις 1.219,46 μονάδες, έχοντας χαμηλό ημέρας στις 1.213,11 μονάδες (-2,06%). Αξίζει να σημειωθεί πως η σημερινή πτώση του Χ.Α. ήταν η μεγαλύτερη του τελευταίου διμήνου, ήτοι από τις 5 Αυγούστου.
Ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε στις τάξεις των επενδυτών είναι ότι η αξία συναλλαγών εκτοξεύτηκε στα 198 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων βεβαίως η μερίδα του λέοντος, ήτοι τα 135,2 εκατ. ευρώ έγιναν στις τράπεζες, με την Εθνική να είναι κυρίαρχη καθώς διακίνησε 74,5 εκατ. ευρώ, με τα 55 εκατ. ευρώ σε πακέτα. Η Eurobank έκανε συναλλαγές 28,7 εκατ. ευρώ, η Alpha Bank 16,9 εκατ. ευρώ και η Πειραιώς 15,7 εκατ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Εθνική έκλεισε αμετάβλητη στα 7,65 ευρώ έχοντας πολύ ήπια διακύμανση – για τα δεδομένα τέτοιας συνεδρίασης – καθώς ο περιορισμός του εύρους στην τιμή διάθεσης δεν άφησε περιθώρια για ισχυρές μεταβολές
Στον αντίποδα, πολύ μεγάλες ήταν οι απώλειες σε Aegean Airlines (-3,65%), Metlen, Ελλάκτωρ και Alpha Bank έχασαν άνω του 3%, άνω του 2% υποχώρησαν οι ElvalHalcor, Viohalco, Eurobank, ΟΤΕ, Cenergy Holdings και ΔΕΗ και άνω του 1% οι Jumbo, Πειραιώς, Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ, Autohellas, HelleniQ Energy, Τιτάν και Σαράντης.
Δηλαδή τα 19 από τα 25 «χαρτιά» του Large Cap έχασαν από 1% έως 3,65%, κάτι αρκετά σπάνιο για την αγορά, ενώ θετικά διασώθηκαν μόνο οι Coca Cola HBC (+1,38%), Αεροδρόμιο και Τέρνα Ενεργειακή. Στο χώρο του Mid Cap απώλειες άνω του 3% είχαν οι Lavipharm και AVAX, άνω του 2% έχασαν οι Intracom, Intralot, Quest, Fourlis, Trade Estates, Πλαστικά Θράκης, ΕΥΑΘ, Profile και Κρι Κρι, ενώ στο σύνολο της αγοράς οι μετοχές που υποχώρησαν ήταν τριπλάσιες όσων ενισχύθηκαν με το συσχετισμό στις 93 και 29 αντίστοιχα.