Ορατό είναι πλέον το ενδεχόμενο εισβολής του Ισραήλ στον Λίβανο, εξέλιξη, που παρά την απονεύρωση της Χεζμπολάχ, θα μπορούσε να έχει τρομακτικές επιπτώσεις στην περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια, θέτοντας τους ηγέτες σε όλο τον κόσμο σε κατάσταση συναγερμού.
Έτοιμο να ξεκινήσει χερσαία επέμβαση στον Λίβανο φαίνεται το Ισραήλ, καθώς αφού έχει καταστείλει δραστικά τις δυνατότητες και τη συνοχή της Χεζμπολάζ, παράλληλα διεξάγει ήδγ επιχειρήσεις στο έδαφος του Λιβάνου με τις ειδικές δυνάμεις.
Το σκηνικό όμως θα μπορούσε να αναφλεγεί αστραπιαία στο ενδεχόμενο χερσαίας εισβολής, καθώς μπορεί οι αραβικές χώρες να σιωπούν και το Ιράν να περιορίζεται σε αποσπασματικές και μέσω τρίτων δράσεις, μια νέα έξαρση της βίας με εισβολή κατά αναγνωρισμένου από τον ΟΗΕ κράτους, είναι πιθανό να επιδεινώσει άρδην την κατάσταση.
Η πιθανότητα μιας πλήρους ή περιορισμένης εισβολής του Ισραήλ στον Λίβανο έχει καταστεί κρίσιμο ζήτημα εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, της ομάδας μαχητών που υποστηρίζεται από το Ιράν και δρα στον νότιο Λίβανο.
Τις τελευταίες εβδομάδες, ειδικές δυνάμεις του Ισραήλ έχουν πραγματοποιήσει σύντομες εισβολές στο έδαφος του Λιβάνου, γεγονός που σύμφωνα με Ισραηλινούς και Αμερικανούς αξιωματούχους συνάδει με προετοιμασία για ευρύτερες αλλά στοχευμένες επιχειρήσεις κατά των στρατιωτικών υποδομών της Χεζμπολάχ.
Ιστορικό και Πρόσφατες Εισβολές:
Από την ίδρυσή της τη δεκαετία του 1980, η Χεζμπολάχ αποτελεί σημαντική απειλή για τα βόρεια σύνορα του Ισραήλ. Η ομάδα έχει συμμετάσχει σε πολλές συγκρούσεις με το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου του 2006, ο οποίος άφησε τον νότιο Λίβανο και το βόρειο Ισραήλ σε ερείπια. Τα τελευταία χρόνια, η Χεζμπολάχ έχει ενισχύσει το οπλοστάσιό της, απειλώντας το Ισραήλ με χιλιάδες ρουκέτες και πυραύλους. Σε απάντηση, το Ισραήλ έχει διεξάγει πολυάριθμες μυστικές αποστολές, συμπεριλαμβανομένων επιχειρήσεων συλλογής πληροφοριών, για να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη στρατιωτική δύναμη της ομάδας.
Τον Σεπτέμβριο του 2024, αυτές οι επιχειρήσεις εντάθηκαν, με μονάδες κομάντο του Ισραήλ να πραγματοποιούν εισβολές στον Λίβανο για να χαρτογραφήσουν τα τούνελ και τις στρατιωτικές θέσεις της Χεζμπολάχ. Ο στόχος αυτών των αποστολών, όπως επιβεβαίωσαν πολλοί Ισραηλινοί και Δυτικοί αξιωματούχοι, είναι η προετοιμασία για μια ευρύτερη επιχείρηση, αν καταστεί αναγκαίο, είτε μέσω αεροπορικών επιδρομών είτε μέσω χερσαίων επιχειρήσεων. Παρά αυτές τις προετοιμασίες, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν τονίσει ότι ο στόχος τους είναι να αποφύγουν μια πλήρη εισβολή και να περιορίσουν τις επιχειρήσεις σε συγκεκριμένους στόχους της Χεζμπολάχ. Αμερικανοί αξιωματούχοι, με τη σειρά τους, εργάζονται ενεργά για να αποτρέψουν το Ισραήλ από τη διεξαγωγή μιας μεγάλης κλίμακας χερσαίας εισβολής, προωθώντας αντίθετα στοχευμένες επιχειρήσεις.
Η Αμερικανική επιρροή και οι διπλωματικές προσπάθειες
Οι διπλωματικές διαπραγματεύσεις που ηγούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση της στρατιωτικής στρατηγικής του Ισραήλ. Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τις περιφερειακές επιπτώσεις μιας μεγάλης κλίμακας εισβολής στον Λίβανο, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει μια ευρύτερη σύγκρουση με το Ιράν και τις συμμαχικές του πολιτοφυλακές. Σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, μια πλήρης εισβολή θα ήταν γεμάτη κινδύνους, ιδίως λόγω των οχυρωμένων θέσεων της Χεζμπολάχ στο δύσβατο έδαφος του νότιου Λιβάνου και του εκτεταμένου δικτύου τούνελ της.
Παρά τις αυξημένες εντάσεις, Αμερικανοί αξιωματούχοι παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι οι διπλωματικές τους προσπάθειες έχουν πείσει το Ισραήλ να περιορίσει τις επιχειρήσεις του. Η ηγεσία του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων του Υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ και του Πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει δείξει ότι κατανοεί τη θέση των ΗΠΑ και οι πρόσφατες ενέργειες υποδεικνύουν έμφαση σε μικρότερες, στοχευμένες εισβολές.
Στρατιωτικές προετοιμασίες του Ισραήλ
Παράλληλα, ωστόσο, οι στρατιωτικές προετοιμασίες του Ισραήλ συνεχίζονται. Στα τέλη Σεπτεμβρίου, το Ισραήλ κήρυξε αρκετές περιοχές στο βόρειο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των πόλεων Μετούλα, Μισγκάβ Αμ και Κφαρ Γκιλάντι, ως κλειστές στρατιωτικές ζώνες. Επιστρατευμένοι στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί σε μεγάλους αριθμούς σε αυτές τις περιοχές, με στρατιωτικές συνοδείες να μεταφέρουν στρατεύματα και υλικοτεχνική υποστήριξη προς τον βορρά. Αυτή η συγκέντρωση δυνάμεων δείχνει ότι το Ισραήλ διατηρεί ετοιμότητα για πιθανή κλιμάκωση, ακόμη και όταν οι διπλωματικές προσπάθειες στοχεύουν στην αποφυγή πλήρους κλίμακας εισβολής.
Οι πρόσφατες δηλώσεις του Γιοάβ Γκάλαντ προς τους τοπικούς αξιωματούχους κατά μήκος των συνόρων του Ισραήλ με τον Λίβανο υπογραμμίζουν περαιτέρω την πιθανότητα διεύρυνσης των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Ο Γκάλαντ υπαινίχθηκε την έναρξη του «επόμενου σταδίου» της σύγκρουσης, το οποίο θα μπορούσε να περιλαμβάνει χερσαίες δυνάμεις, εάν συνεχιστούν οι επιθέσεις της Χεζμπολάχ κατά του Ισραήλ. Ο Γκάλαντ έχει επίσης τονίσει τη σημασία αυτού του σταδίου για την αποκατάσταση της ασφάλειας στις βόρειες πόλεις του Ισραήλ, πολλές από τις οποίες έχουν εκκενωθεί λόγω των συνεχών επιθέσεων της Χεζμπολάχ.
Βασικές εξελίξεις στον Λίβανο:
Από την πλευρά του Λιβάνου, η Χεζμπολάχ παραμένει η κυρίαρχη δύναμη στον νότιο Λίβανο και οι πρόσφατες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έχουν στόχο τόσο τη Χεζμπολάχ όσο και τους επιχειρησιακούς του Χαμάς εντός της χώρας. Σημαντική ήταν η δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς στον Λίβανο, Φατάχ Σαρίφ, στα τέλη Σεπτεμβρίου 2024. Η Χεζμπολάχ έχει υποσχεθεί να συνεχίσει την αντίστασή της κατά του Ισραήλ, αλλά η ομάδα έχει αποδυναμωθεί σημαντικά μετά τη δολοφονία του ηγέτη της, Χασάν Νασράλα, σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή νωρίτερα τον μήνα.
Η κυβέρνηση του Λιβάνου, υπό τον πρωθυπουργό Νατζίμπ Μικάτι, έχει καλέσει για άμεση κατάπαυση του πυρός και εξέφρασε την προθυμία της να αναπτύξει τις δυνάμεις του λιβανικού στρατού στο νότο για την επιβολή των όρων της απόφασης του ΟΗΕ του 2006 που τερμάτισε τον τελευταίο πόλεμο με το Ισραήλ. Ωστόσο, η επιρροή της Χεζμπολάχ στις περιοχές αυτές δυσκολεύει την κυβέρνηση του Λιβάνου να αναλάβει ουσιαστική δράση κατά της οργάνωσης.
Timeline
- Σεπτέμβριος 2024: Οι μονάδες κομάντο του Ισραήλ αυξάνουν τις εισβολές στον νότιο Λίβανο για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τη Χεζμπολάχ.
- Τέλη Σεπτεμβρίου 2024: Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στοχεύουν τη Χεζμπολάχ και τον Χαμάς στον Λίβανο, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα.
- 29 Σεπτεμβρίου 2024: Ο Ισραηλινός Υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, υπονοεί την πιθανότητα χερσαίων επιχειρήσεων.
- 30 Σεπτεμβρίου 2024: Αμερικανοί αξιωματούχοι εκφράζουν την πεποίθηση ότι το Ισραήλ θα περιορίσει τις επιχειρήσεις του σε μικρότερες, στοχευμένες εισβολές.
- Οκτώβριος 2024 (πρόβλεψη): Αναμένονται συνεχιζόμενες επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών και περιορισμένες εισβολές καθώς το Ισραήλ προετοιμάζεται για πιθανή περαιτέρω κλιμάκωση.
Συμπέρασμα
Αν και το Ισραήλ έχει δείξει ετοιμότητα για μια ευρύτερη στρατιωτική εκστρατεία στον Λίβανο, συμπεριλαμβανομένης της κινητοποίησης στρατευμάτων και της κήρυξης στρατιωτικών ζωνών, η πιθανότητα μιας πλήρους εισβολής παραμένει μετριασμένη τόσο από τη διπλωματική πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και από τους κινδύνους που ενέχει μια τέτοια επιχείρηση. Οι στοχευμένες εισβολές με στόχο την εξουδετέρωση των στρατιωτικών υποδομών της Χεζμπολάχ φαίνεται να είναι η πιο πιθανή πορεία δράσης στο άμεσο μέλλον. Ωστόσο, δεδομένης της ρευστότητας της κατάστασης, οποιαδήποτε περαιτέρω πρόκληση από τη Χεζμπολάχ ή τους συμμάχους της θα μπορούσε να οδηγήσει σε ευρύτερη κλιμάκωση, με σημαντικές επιπτώσεις για τη σταθερότητα της περιοχής.