Καθώς ο κόσμος οδεύει στον εξηλεκτρισμό η ανάγκη αποθήκευσης ενέργειας αυξάνεται και καθίσταται μείζον ζήτημα, με τις απαντήσεις όμως να έχουν μια κοινή συνισταμένη: Το κοβάλτιο.
Πολλές σύγχρονες τεχνολογίες βασίζονται στο κοβάλτιο. Το μέταλλο αυτό έχει τη δυνατότητα να αυξάνει τη διάρκεια ζωής και την ενεργειακή πυκνότητα των μπαταριών, γεγονός που το καθιστά σημαντικό υλικό, ιδιαίτερα για ορισμένες μπαταρίες λιθίου-ιόντων, που βρίσκονται σε συσκευές όπως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, οι φορητοί υπολογιστές και τα smartphones.
Ως αποτέλεσμα, η ζήτηση για κοβάλτιο έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και η παραγωγή διυλιστηρίων έχει ενισχυθεί, με την Κίνα να αποτελεί μία από τις κύριες χώρες παραγωγής. Τα τρία τέταρτα της παγκόσμιας παραγωγής κοβαλτίου εξορύσσονται στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, όπου έχουν καταγραφεί περιπτώσεις βίαιων εξώσεων, παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και περιβαλλοντικής καταστροφής.
Σύμφωνα με δεδομένα από την ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Κοβαλτίου, εκτιμάται ότι πλέον πάνω από τα δύο τρίτα του κοβαλτίου που εξορύσσεται στη Γη (71 τοις εκατό το 2023) χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικών μπαταριών. Πιο συγκεκριμένα, το 45% της παγκόσμιας ζήτησης για κοβάλτιο αφορά την παραγωγή μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα, ενώ το 26% φορητές μπαταρίες.
Σύμφωνα με προβλέψεις, η ζήτηση για κοβάλτιο μπορεί να τετραπλασιαστεί έως το 2030, κυρίως λόγω της αυξανόμενης χρήσης ηλεκτρικών οχημάτων. Αυτήν την περίοδο διεξάγεται έρευνα για μπαταρίες που δεν βασίζονται στο κοβάλτιο.
You will find more infographics at Statista