Ζήτημα αποτελεσματικότητας των μέτρων -και ειδικότερα του πράσινου τέλους- για για τον τουρισμό θέτουν οι ξενοδόχοι, με τον πρόεδρο Γιάννη Παράσχη να καταγγέλλει τη λογική και την προοπτική τους.
Την αποτελεσματικότητα του πράσινου τέλους που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αμφισβητούν ευθέως θεσμικοί παράγοντες του Τουρισμού, με πρώτο τον ΣΕΤΕ, ο οποίος δια στόματος του προέδρου του και CEO στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών Γιάννη Παράσχη. Αντίθεση με τα προωθούμενα από την κυβέρνηση μέτρα είναι, μεταξύ άλλων, η Ενωση Ξενοδόχων Αττικής και Αργοσαρωνικού και η Ενωση Ξενοδόχων Σαντορίνης.
Οι θεσμικοί φορείς αμφισβητούν ανοιχτά το νέα φοροεισπρακτικά μέτρα για τον τουρισμό, προειδοποιώντας για τις συνέπειες που θα έχουν στην ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και ως προς τον καταναλωτή.
Το crisismonitor.gr πρώτο, μετά τις εξαγγελίες των μέτρων στη ΔΕΘ, είχε επιχειρήσει την κριτική και ρεαλιστική προσέγγιση των εξαγγελιών του Κυριάκου Μητσοτάκη, αμφισβητώντας την ανταποδοτικότητα της αύξησης του ποσοστού του φόρου που η κυβέρνηση έχει βαφτίσει πράσινο ανταποδοτικό τέλος. Όταν μάλιστα στην Ελλάδα δεν έχει γίνει αξιόλογο επί της ουσίας έργο ενίσχυσης των υποδομών για να υπάρξει πράσινη ανάπτυξη που να επαληθεύει τους στόχους και τις εξαγγελίες, παρά μόνο για διαφημιστικούς επικοινωνιακούς σκοπούς. Τέτοια έργα είναι η διαχείριση της αποκομιδής απορριμμάτων, της ανακύκλωσης που για να αποδώσει θα πρέπει να γίνεται στην πηγή, αλλά και της μείωση των δαπανηρών εκπομπών ενέργειας συμπεριλαμβανομένου και της ενέργειας που παράγεται από την αυξημένη χρήση των data centres, αμέτρητων ενίοτε άχρηστων ψηφιακών πλατφόρμων που ενισχύουν την γραφειοκρατία και επιδεινώνουν το κλίμα. Δεν έχει πραγματοποιηθεί επίσης κάποιο αξιόλογο έργο ενίσχυσης των υποδομών από τους Δήμους και την Κυβέρνηση, όπως έγινε το τελευταίο διάστημα στην Ευρώπη που να προστατεύει την χώρα από επερχόμενες καταστροφές που θα έρθουν λόγω της κλιματικής αλλαγής. Συνεπώς το τέλος αυτό φέρεται να πηγαίνει στις τσέπες του δημοσίου χωρίς να έχει ανταποδοτικότητα.
Δεν συνάδει με την στρατηγική επιμήκυνσης του τουρισμού
Ο ΣΕΤΕ τονίζει ότι τα μέτρα αυτά είναι προβληματικά και επισημαίνει ότι τέτοιες παρόμοιες παρεμβάσεις στο παρελθόν αποδείχτηκαν αναποτελεσματικές, υπονομεύοντας τόσο την ανταγωνιστικότητα όσο και τη βιωσιμότητα του τουριστικού προϊόντος της Ελλάδας. Ο ΣΕΤΕ προσθέτει ότι το μέτρο αυξάνει έως και 400% το φόρο χωρίς να αποδεικνύεται ότι τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν θα έχουν ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Συμπληρώνει δε, ότι τέτοια μέτρα δεν συνάδουν με την στρατηγική του τουρισμού και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
ΣΕΤΕ: Ο φόρος δεν εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα
Στο ίδιο μήκος κύματος ο ΣΕΤΕ ασκεί έντονη κριτική σχετικά με τους νέους φόρους που επιβάλλονται στον κλάδο κρουαζιέρας, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε αύξηση των λιμενικών τελών θα πρέπει να ευθυγραμμίζεται με τις επενδυτικές ανάγκες των λιμανιών και να ωφελήσει τις τοπικές κοινωνίες. Καθορίζει την θέση του, υπογραμμίζοντας οι αυξήσεις των τελών χωρίς τις απαραίτητες λειτουργικές βελτιώσεις σε υπερφορτωμένα λιμάνια και νησιά δεν θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα αυτών των προορισμών.
ΣΕΤΕ: Οι δημοτικές εισφορές προορίζονται προς όφελος της κοινωνίας, όχι κάτι άλλο
Ο ΣΕΤΕ υπογραμμίζει επίσης ανησυχίες για πιθανή αύξηση της δημοτικής εισφοράς (γνωστή στα ελληνικά ως «τέλος διαμονής παρεπιδημούντων»), την οποία πληρώνουν τα ξενοδοχεία στους τοπικούς δήμους, από 0,50 σε 0,75 τοις εκατό, που προτείνει το υπουργείο Εσωτερικών. Τονίζει ότι τα μέτρα αυτά έχουν σημασία ότι τα έσοδα τους διατίθενται προς όφελος της κοινωνίας.
ΕΞΑΑ: Ζητά διευκρινίσεις από την κυβέρνηση για την ομιχλώδης πράσινη ανάπτυξη
Με τον ΣΕΤΕ συντάσσεται και η Ενωση Ξενοδόχων Αττικής και Αργοσαρωνικού, ΕΞΑΑ λέγοντας συγκεκριμένα: «Όχι στα Τέλη … χωρίς ανταποδοτικότητα απευθύνοντας τις εξής ερωτήσεις προς την κυβέρνηση.
- Ποιο είναι το πραγματικό μέγεθος των επενδύσεων που δρομολογούνται -και στις δύο περιπτώσεις τελών- από την συντεταγμένη Πολιτεία, δηλαδή από τα κρατικά και δημοτικά ταμεία σε επίπεδο λ.χ. Αθήνας και Αττικής;
- Ποιο μερίδιο εσόδων από τέλη του είδους στον Τουρισμό ‘επιστρέφει’ στους τουριστικούς προορισμούς για τα αναγκαία έργα και βελτιώσεις υποδομών, έστω ‘λόγω κλιματικής αλλαγής’;
Παραθέτοντας ένα παράδειγμα αναφέρει η ΕΞΑΑ: «ένας επισκέπτης, τον οποίο κατά τα άλλα προσπαθούμε να προσελκύσουμε για να παρατείνει τις ημέρες διαμονής του στην Αθήνα, εάν πρόκειται να διαμείνει λ.χ. πέντε (5) ημέρες σε ξενοδοχείο 4* των Αθηνών, καλείται να πληρώσει τουλάχιστον 50 ευρώ επιπλέον, περί ‘κλιματικής αλλαγής’- αορίστως».
Ενωση Ξενοδόχων Σαντορίνης – η επιβολή του τέλος δεν συμβάλει στην στήριξη της κοινωνίας
Είναι μέτρα, που όχι μόνο δε συμβάλλουν στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και της τουριστικής ανταγωνιστικότητας, αλλά και που εάν δεν τροποποιηθούν άμεσα, ενδέχεται να οδηγήσουν σε μία από τις χειρότερες τουριστικές περιόδους των τελευταίων ετών, τονίζει η Ενωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης. Η επιβολή τους πλήττει την επιχειρηματικότητα και βάζει τη Σαντορίνη σε μειονεκτική θέση σε σχέση με άλλους παγκόσμιους τουριστικούς προορισμούς, όπως αντίστοιχους στην Ισπανία, Τουρκία και Ιταλία, οι οποίοι ενισχύουν διαρκώς τις τουριστικές τους υποδομές προσφέροντας ευνοϊκότερο επιχειρηματικό περιβάλλον, καταλήγει.