Βαθιές αλλαγές σε χαρτοφυλάκια και πρόσωπα περιλαμβάνει η νέα Κομισιόν που ανακοίνωσε η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά και την εμπλοκή της τελευταίας στιγμής που οδήγησε στην απόσυρση και αντικατάσταση του Γάλλου επιτρόπου και αφού παίχτηκαν πολλά στα παρασκήνια…
Με έξι αντιπροέδρους, οι πέντε εκ των οποίων εκτελεστικοί και μια η ύπατη εκπρόσωπο, η σύνθεση της νέας Κομισιόν, αλλά οι τίτλοι που επελέγησαν καταδεικνύουν ότι θα υπάρχουν επικαλύψεις.
Στη νέα Κομισιόν υπάρχουν δύο επίπεδα, καθώς η Ούροσυλα φον ντερ Λάιεν απεμπόλησε τη δεύτερη βαθμίδα μη-εκτελεστικών αντιπροέδρων.
Η Ελλάδα ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο Μεταφορών και Τουρισμού, με τον Απόστολο Τζιτζικώστα να είναι ο νέος Επίτροπος της χώρας μας.
«O Απόστολος Τζιτζικώστας θα είναι υπεύθυνος για τις βιώσιμες μεταφορές και τον τουρισμό. Θα είναι επίσης υπεύθυνος για την κινητικότητα των αγαθών και των ατόμων. Υπάρχουν επίσης βασικοί τομείς για την ανταγωνιστικότητα αλλά και για μεταβάσεις για τη σύνδεση των ανθρώπων και την προώθηση των τοπικών οικονομιών», σημείωσε η πρόεδρος της Επιτροπής.
Οι έξι αντιπρόεδροι της νέας Επιτροπής
Οπως ανακοίνωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η νέα Επιτροπή θα έχει έξι εκτελεστικούς αντιπροέδρους: τέσσερις γυναίκες και δύο άνδρες.
Η Τερέζα Ριμπέιρα (Ισπανία) θα είναι εκτελεστική αντιπρόεδρος μιας καθαρής, δίκαιης και ανταγωνιστικής μετάβασης. Θα είναι επίσης υπεύθυνη για την πολιτική ανταγωνισμού. Θα καθοδηγήσει τις εργασίες για να διασφαλίσει ότι η Ευρώπη θα τηρήσει τους στόχους της που ορίζονται στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.
Η Χένα Βιρκούνεν (Φινλανδία) θα είναι η εκτελεστική αντιπρόεδρος για την Τεχνολογία, την Ασφάλεια και τη Δημοκρατία. Θα είναι επίσης υπεύθυνη για το χαρτοφυλάκιο ψηφιακών και αιχμής τεχνολογιών. «Θα ζητήσω από τη Χένα να εξετάσει τις εσωτερικές και εξωτερικές πτυχές της ασφάλειας. Αλλά και να ενισχύσουμε τα θεμέλια της δημοκρατίας μας, όπως το κράτος δικαίου, και να την προστατέψουμε όπου κι αν δέχεται επίθεση», είπε η πρόεδρος της Επιτροπής.
Ο Στεφάν Σεζουρνέ (Γαλλία) θα είναι ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος για την Ευημερία και τη Βιομηχανική Στρατηγική. Θα είναι επίσης υπεύθυνος για τη βιομηχανία, τις ΜΜΕ και το χαρτοφυλάκιο της Ενιαίας Αγοράς. «Θα καθοδηγήσει το έργο για τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την ανάπτυξη των εταιρειών μας -από τις επενδύσεις και την καινοτομία μέχρι την οικονομική σταθερότητα και το εμπόριο και την οικονομική ασφάλεια», ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Η Κάγια Κάλας (Εσθονία) θα είναι η ύπατη εκπρόσωπος και αντιπρόεδρός της ΕΕ. «Βρισκόμαστε σε μια εποχή γεωστρατηγικών αντιπαλοτήτων και αστάθειας. Η εξωτερική μας πολιτική και η πολιτική ασφαλείας πρέπει να σχεδιαστεί έχοντας κατά νου αυτήν την πραγματικότητα και πρέπει να είναι περισσότερο ευθυγραμμισμένη με τα δικά μας συμφέροντα», δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής και πρόσθεσε: «Ξέρω ότι μπορώ να βασιστώ σε αυτήν» για να διασφαλίσουμε ότι θα παραμείνουμε Γεωπολιτική Επιτροπή.
Η Ροχάνα Μινζάτου (Ρουμανία) είναι η εκτελεστική αντιπρόεδρος για τους Ανθρώπους, τις Δεξιότητες και την Ετοιμότητα. Θα έχει την ευθύνη για τις δεξιότητες, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό, τις ποιοτικές θέσεις εργασίας και τα κοινωνικά δικαιώματα. Η Ρ. Μινζάτου θα ηγηθεί κυρίως της Ένωσης Δεξιοτήτων και του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων. Θα επικεντρωθεί σε εκείνους τους τομείς που είναι κρίσιμοι για την ένωση της κοινωνίας.
Ο Ραφαέλε Φίτο (Ιταλία) θα είναι ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις. Θα είναι υπεύθυνος για το χαρτοφυλάκιο που ασχολείται με την πολιτική συνοχής, την περιφερειακή ανάπτυξη και τις πόλεις. «Θα αξιοποιήσουμε την εκτεταμένη εμπειρία του για να βοηθήσουμε στον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση των πολιτικών μας για τη συνοχή, τις επενδύσεις και την ανάπτυξη», ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής.
Οι επίτροποι
-
- Μάρος Σέφκοβιτς για το εμπόριο
- Βάλντις Ντομπρόβσκις για την οικονομία, την παραγωγικότητα και για την εφαρμοστικότητα
- Ντουμπράφσκα Σουίτσα για τη Μεσόγειο
- Όλιβερ Βαρχέλι για θέματα υγείας
- Βούπκε Χοέστρα για θέματα περιβάλλοντος
- Άντριους Κουμπίλιους για θέματα άμυνας και διαστήματος
- Μάρτα Κος για θέματα διεύρυνσης
- Κώστας Καδής για θέματα αλιείας
- Απόστολος Τζιτζικώστας για θέματα Μεταφορών και Τουρισμού
- Χάτζα Λαμπίπ για θέματα διαχείρισης κρίσεων
- Μαρία Αλμπουκέρκι για θέματα οικονομικής πολιτικής
- Πιοτρ Σεραφίμ για θέματα προϋπολογισμού
- Νταν Γιόργκενσεν για θέματα ενέργειας και οικιστικής πολιτικής
- Εκατερίνα Ζαχαρίεβα για θέματα startups και καινοτομίας
- Μάικλ Μαγκράθ για θέματα δικαιοσύνης
- Κρίστοφ Χάνσεν για θέματα γεωργίας
- Γκλέν Μικάλεφ για θέματα νεολαίας και αθλητισμού
- Γιόζεφ Σίκελα για θέματα Διεθνών Συνεργασιών: