Μια νέα επιχείρηση ρυμούλκησης του δεξαμενόπλοιου Sounion ξεκίνησε πρόσφατα στην Ερυθρά Θάλασσα, με την εμπλοκή του ελληνικού ναυαγοσωστικού πλοίου Aigaion Pelagos, συνοδευόμενο από φρεγάτες και υποστηρικτικά σκάφη.
Το κύριο μέλημα της επιχείρησης είναι η απομάκρυνση του πλοίου από την περιοχή όπου βρίσκεται αγκυροβολημένο, προκειμένου να αποτραπεί μια ενδεχόμενη περιβαλλοντική καταστροφή από διαρροή των 150.000 τόνων αργού πετρελαίου που μεταφέρει.
Η νέα αυτή προσπάθεια είναι κρίσιμη, καθώς το δεξαμενόπλοιο συνεχίζει να αντιμετωπίζει εστίες φωτιάς στο κατάστρωμα, γεγονός που περιπλέκει τις διαδικασίες διάσωσης. Η ευρωπαϊκή αποστολή ASPIDES, η οποία συντονίζει την επιχείρηση, επισημαίνει ότι η ρυμούλκηση είναι απαραίτητη για την αποτροπή της διαρροής πετρελαίου, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές καταστροφές της σύγχρονης ιστορίας.
Η επιχείρηση διάσωσης ενισχύεται από την εμπλοκή στρατιωτικών δυνάμεων και ειδικών ομάδων, ενώ οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα δύσκολες λόγω των συνεχιζόμενων πυρκαγιών και της επικείμενης απειλής από τους Χούθι, οι οποίοι εξακολουθούν να αποτελούν κίνδυνο για τα πλοία στην περιοχή.
Το Aigaion Pelagos, ελληνικό ναυαγοσωστικό πλοίο, συνοδευόμενο από τρεις φρεγάτες και υποστηρικτικά σκάφη, έχει επιφορτιστεί με τη δύσκολη αποστολή ρυμούλκησης του δεξαμενόπλοιου, ενώ πυρκαγιές εξακολουθούν να μαίνονται σε διάφορα σημεία του καταστρώματος.
Η όλη επιχείρηση λαμβάνει χώρα υπό ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, καθώς οι φωτιές, οι θερμοκρασίες που φτάνουν τους 400 βαθμούς Κελσίου και οι συνεχείς επιθέσεις των Χούθι στην περιοχή περιπλέκουν τις προσπάθειες. Η αποστολή συντονίζεται από την ευρωπαϊκή επιχείρηση ASPIDES, η οποία διασφαλίζει την προστασία της επιχείρησης με στρατιωτικά μέσα.
Αν το πετρέλαιο των 150.000 τόνων διαρρεύσει, η μόλυνση θα μπορούσε να είναι τετραπλάσια της καταστροφής του Exxon Valdez. Συνεργάζονται τόσο δημόσιοι όσο και ιδιωτικοί φορείς για να αποφευχθεί αυτή η καταστροφή, ενώ η επιχείρηση αυτή είναι η πιο πρόσφατη σε μια σειρά προσπαθειών που αποτυγχάνουν λόγω των υψηλών κινδύνων.