Σύμπτωση ή… όχι, η αλήθεια είναι ότι στην πρώτη συνεδρίαση μετά τις τοποθετήσεις και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στο χρηματιστήριο καταγράφηκε εξαιρετικά χαμηλή επίδοση στις συναλλαγές, με την αγορά να «στεγνώνει» κυριολεκτικά.
Μένει να δούμε βεβαίως και τις επόμενες συνεδριάσεις ώστε να υπάρξει καλύτερη και πιο ακριβής εικόνα, όμως τα 58,48 εκατ. ευρώ που διακινήθηκαν στο Χ.Α. σήμερα είναι η δεύτερη μικρότερη επίδοση του τρέχοντος έτους, πίσω από τα 53,4 εκατ. ευρώ που διακινήθηκαν τη Δευτέρα 19 Αυγούστου.
Τότε όμως, ήταν η πρώτη συνεδρίαση αμέσως μετά την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου, οπότε η αγορά εύλογα ευρίσκονταν στην «καρδιά» της εορταστικής ραστώνης, ενώ η σημερινή συνεδρίαση έλαβε χώρα στην 9η Σεπτεμβρίου, όπου ήδη καταγράφονται εξελίξεις, οι επενδυτές έχουν γυρίσει και οι χρηματιστές είναι ξανά στα πόστα τους.
Τα πρώτα συμπεράσματα λοιπόν είναι πως οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ κάθε άλλο παρά ενέπνευσαν την αγορά και τους επενδυτές, σε μια συγκυρία μάλιστα που υπάρχουν επιχειρηματικές εξελίξεις, υπάρχουν deals, ανακοινώνονται καλά αποτελέσματα ενώ οι εισηγμένες θα μοιράσουν μερίσματα που ενδέχεται να φτάσουν, μετά από 15 χρόνια, τα 4 δισ. ευρώ.
Ως γνωστόν, η αγορά έχει τους δικούς της κώδικες ανάγνωσης των εξελίξεων, διαβάζει με το δικό της τρόπο τις όποιες εξαγγελίες και δεσμεύσεις της κυβέρνησης, στέκεται με σκεπτικισμό σε οποιεσδήποτε παροχές που συνεχίζουν να «εθίζουν» την κοινωνία στο μοντέλο του κράτους – πατερούλη.
Σε κάθε περίπτωση, η αγορά από τις ευρωκλογές και εντεύθεν, ήτοι από τις 9 Ιουνίου έως σήμερα, παρουσιάζει στασιμότητα, μείωση συναλλαγών και περιορισμό του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Η αγορά αυτούς τους τρεις μήνες μετά τις ευρωεκλογές, δεν έχει καταφέρει να υπερβεί – επί μακρόν – το όριο των 1.450 μονάδων, παρ’ ότι τον Ιούλιο έκανε κίνηση έως τις 1.482,43 μονάδες (κλείσιμο Δευτέρας 22 Ιουλίου).
Σήμερα μάλιστα υστέρησε το Χ.Α. έναντι των ευρωπαϊκών αγορών, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι την περασμένη, πρώτη χρηματιστηριακή εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, η ελληνική αγορά είχε πολύ καλύτερη εικόνα έναντι των ξένων. Θυμίζουμε ότι το Χ.Α. έκλεισε με άνοδο 0,83% την περασμένη εβδομάδα, όταν δείκτες όπως ο Nasdaq είχε πτώση 5,77%, ο S&P 500 είχε χάσει 4,25%, ενώ ευρωπαϊκοί δείκτες όπως DAX και CAC 40 είχαν απώλειες άνω του -3,50%.
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε όλη την ημέρα σε αρνητικό έδαφος κλείνοντας στο χαμηλό ημέρας και στις 1.434,17 μονάδες με απώλειες 0,62%. Ο FTSE 25 έκλεισε επίσης στο χαμηλό ημέρας με πτώση 0,65%, o Mid Cap έχασε 0,89%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε πτώση 0,70% στις 1.245,37 μονάδες.
Από τα 58,48 εκατ. ευρώ του τζίρου, τα 51,9 εκατ. ευρώ έγιναν στον FTSE 25 εκ των οποίων τα 26,1 εκατ. στις τράπεζες, ενώ στον Mid Cap έγιναν συναλλαγές αξίας 3,57 εκατ. ευρώ.
Στο χώρο του Large Cap θετικά ξεχώρισε (+2,04%) η Τιτάν με φόντο την προετοιμασία για εισαγωγή της θυγατρικής Titan America στη Wall Street που θα δώσει υπεραξίες και στη μητρική, ενώ θετικά έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, Cenergy και οριακά οι ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή.
Στον αντίποδα, πτώση 2,50% είχε η Jumbo, ενώ άνω του 1% υποχώρησαν οι Motor Oil, Lamda, ElvalHalcor, Alpha Bank και Metlen. Στον Mid Cap ξεχώρισε η Intracom Holdings με άνοδο 1,61%, ενώ πιέστηκαν οι ΑΔΜΗΕ (-2,72%), Optima Bank, Profile, EXAE, Lavipharm, Intralot και Quest Συμμετοχών. Στο σύνολο της αγοράς 44 μετοχές είχαν άνοδο έναντι 71 που υποχώρησαν.