Αμφιβόλου αποτελεσματικότητας κρίνονται, σε δεύτερη ανάλυση, οι ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για Τουρισμό και Ασφάλιση στη ΔΕΘ, καθώς οι εξαγγελίες ενέχουν εμφανείς αντιφάσεις και τίνουν να εξουδετερώσουν την αναπτυξιακή δυναμική.
Μπορεί οι εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ να ήταν -τουλάχιστον χονδρικά- αποτιμημένες για τον δημοσιονομικό τους αντίκτυπο, οι επιπτώσεις στην αναπτυξιακή δυναμική και τις προοπτικές έχουν μάλλον υποτιμηθεί.
Στον Τουρισμό, οι εξαγγελίες για τη ρύθμιση του Airbnb εστιάστηκαν στην ανακούφιση της Μεσαίας Τάξης, αποτυγχάνοντας όμως να προσφέρουν την αναγκαία σταθερότητα ώστε να οδηγήσουν σε αύξηση της προσφοράς ακινήτων προς ενοικίαση που με τη σειρά της θα πιέσει τα ενοίκια. Αντιστοίχως, στην ασφάλιση, καταγράφεται η έλλειψη σχεδιασμού για την οχύρωση της χώρας, του προϋπολογισμού και των επιχειρήσεων έναντι των κινδύνων που απορρέουν από τις φυσικές καταστροφές.
Συνδυαστικά, δημιουργείται η αίσθηση πολιτικού πανικού και ανακοινώσεων που έχουν συζητηθεί επαρκώς με την αγορά, υπονομεύοντας την αποδοτικότητά τους, ενώ δημιουργούνται κίνδυνοι από τις επιπτώσεις τους στην αναπτυξιακή δυναμική κλάδων, με κρίσιμη συνεισφορά στο ΑΕΠ. Το Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο εστίασαν στην διαφύλαξη της δημοσιονομικής σταθερότητας, επιβάλλοντας φόρους, χωρίς όμως να “τρέξουν” τις απαραίτητες ασκήσεις για να μετρήσουν την αντίδραση της αγοράς.
Φορο…τουρισμός χωρίς υποδομές
Ειδικότερα, τα μέτρα που ανακοίνωσε στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τον Τουρισμό, σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου συγκρούονται με την ανάπτυξη και το επιχειρείν. Η πρώτη αίσθηση που αφήνουν στους επαγγελματίες του κλάδου είναι αυτή της φοροεπιδρομής.
Πιο συγκεκριμένα, ο Έλληνας πρωθυπουργός εξήγγειλε αύξηση στο -κατά πολλούς αδικαιολόγητο- χαράτσι κλιματικής κρίσης για ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, βραχυχρόνιες μισθώσεις τονίζοντας ότι μέρος των εσόδων θα επιστρέφει στις τοπικές κοινωνίες για να οργανώσουν καλύτερα τις υποδομές τους απέναντι στο βάρος που δέχονται κάθε καλοκαίρι.
Ωστόσο, παραμένει αδιευκρίνιστο -και μάλλον δεν έχει σχεδιαστεί- η ανταποδοτικότητα, καθώς ακόμη δεν έχουν υπάρξει ούτε καν διαβουλεύσεις με τους Δήμους για την “οργάνωση των υποδομών”, έννοια η οποία παραμένει εντελώς… ασαφής. Μάλιστα, η αγορά επισημαίνει ότι ενώ το ανταποδοτικό τέλος αυτό, όπως και άλλα, θα χαθεί στον προϋπολογισμό και θα καταλήξει να καλύπτει τρύπες από παροχές, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι στο πρωτογενές πλεόνασμα, εν τέλει το κόστος θα πληρώσει ο τελικός καταναλωτής, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις τιμές, τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη.
Να διευκρινιστεί ότι το τέλος πάει ανά διανυκτέρευση και θα έχει ως εξής: Για ξενοδοχεία–2 αστέρων: 1,50 ευρώ από 0,50 ευρώ, 3 αστέρων: 3 ευρώ από 1,50 ευρώ, 4 αστέρων: 7 ευρώ από 3 ευρώ, 5 αστέρων: 10 ευρώ από 4 ευρώ.
Αν…ασφάλιστη χώρα
Το οικονομικό επιτελείο σε μια προσπάθεια να κινητροδοτοήσει τους ιδιοκτήτες κατοικιών και περιορίσει τον δυνητικό αντίκτυπο από τις φυσικές καταστροφές στον προϋπολογισμό και να θωρακίσει τη δυνατότητα επίτευξης των πρωτογενών πλεονασμάτων, αύξησε το ποσοστό έκπτωσης του ΕΝΦΙΑ στους ιδιοκτήτες που ασφαλίζουν κατοικίες μέχρι 500 χιλιάδες ευρώ από θεομηνίες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αγνόησε τις προτάσεις που είχε κάνει η ΕΑΕΕ, καθώς επέλεξε να διατηρήσει το 10% στην έκπτωση του ΕΝΦΙΑ για όλες τις υπόλοιπες κατοικίες.
Με τον τρόπο αυτό υποβαθμίζει τον ρόλο του κράτους στην προστασία των πολιτών καθώς δεν έγινε καμία σοβαρή αναφορά στην ενίσχυση των υποδομών που ευθύνονται εν πολλοίς για τις φυσικές καταστροφές. Πρόκειται για επιλογές που δεν αντλούν από την ευρωπαϊκή εμπειρία και τεχνογνωσία και ως εκ τούτου κρίνονται ως ευκαιριακές. Ταυτόχρονα, συρρικνώνει το κοινωνικό κράτος, μεταφέροντας το πρόβλημα στον πολίτη και ιδιαίτερα στους ιδιοκτήτες, οι οποίοι νιώθουν σε συμπληγάδες, καθώς φοβούνται ότι δεν θα αποζημιωθούν από το κράτος εάν δεν έχουν ασφαλίσει τις περιουσίες τους μέχρι τον Απρίλιο. Την ίδια στιγμή, οι ασφαλιστικές εταιρίες δεν έχουν διάθεση -,με τις υφιστάμενες συνθήκες- να αναλάβουν μαζικά το ρίσκο της ασφάλισης κατοικιών, χωρίς εθνικό σχέδιο επικινδυνότητας περιοχών και απαλλαγές που διασφαλίζονται από τη συμμετοχή του κράτους στην εξίσωση.
Ειδικότερα, οι εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ κατεβάζουν τον πήχυ της υποχρεωτικής ασφάλισης των επιχειρήσεων με κύκλο τις 500.000 με την απειλή στέρησης κρατικής αποζημίωσης ενώ υποχρεώνονται σε ασφάλιση επαγγελματικών οχημάτων έναντι φυσικών καταστροφών για τα νέα επαγγελματικά ασφαλιστήρια οχημάτων καθώς και τις ανανεώσεις. Πρόκειται για ρύθμιση που οδηγεί σε ανδιάρθρωση του πλαισίου υποχρεωτικότητας στην ασφάλιση οχημάτων, καθώς ισχύει ενιαίο πλαίσιο για ιδιωτικής χρήσης και η υποχρεωτικότητα δια του νόμου περιορίζεται στις αστικές ευθύνες για σωματικές και υλικές ζημιές.