Τον Μισέλ Μπαρνιέ, τον έως τώρα επίτροπο της Γαλλίας στην Κομισιόν επέλεξε ο Εμάνουελ Μακρόν ως επόμενο πρωθυπουργό, πετώντας του την καυτή πατάτα για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας με πρώτη πρόκληση την σύνταξη και ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2025.
Σχεδόν τρις μήνες μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που οδήγησαν σε κατάρρευση το κυβερνών κόμμα του Εμάνουελ Μακρόν, ο Γάλλος πρόεδρος κατέληξε στον Μισέλ Μπαρνιέ ως επόμενο πρωθυπουργό της Γαλλίας. Στόχος του Μακρόν είναι να χρησιμοποιήσει το προφίλ του Μπαρνιέ και το ειδικό βάρος που διαθέτει στην εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, καθώς και τη γνώση των μηχανισμών στην ΕΕ για να μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση να βρει περιθώρια ελιγμών.
Ο Μπαρνιέ είναι πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος, ενώ έχει διατελέσει και υπουργός Εξωτερικών με το κεντροδεξιό κόμμα Les Républicains. Αργότερα υπηρέτησε ως επικεφαλής των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με το Ηνωμένο Βασίλειο και πιστώνεται με τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο του τελευταίου από την ΕΕ.
Η ανακοίνωση έρχεται σχεδόν τρεις μήνες μετά τις έκτακτες βουλευτικές εκλογές που έφεραν τη Γαλλία σε πολιτικό αδιέξοδο, καθώς κανένα κόμμα δεν εξασφάλισε απόλυτη πλειοψηφία. Η αριστερή συμμαχία Νέα Λαϊκή Ένωση προκάλεσε έκπληξη κερδίζοντας τις περισσότερες έδρες, με τον συνασπισμό Ensemble του Μακρόν να έρχεται δεύτερος, μπροστά από την ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση.
Ο διορισμός του Μπαρνιέ έχει ήδη εξοργίσει πολιτικούς της Αριστεράς, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ο επικεφαλής της κυβέρνησης θα πρέπει να αντικατοπτρίζει την σαφή προτίμηση των Γάλλων ψηφοφόρων για τη Νέα Λαϊκή Ένωση.
Ο Μακρόν ζήτησε από τον απερχόμενο Πρωθυπουργό Γκαμπριέλ Αττάλ να παραμείνει στη θέση του για να εξασφαλίσει τη σταθερότητα, ιδίως καθώς η Γαλλία φιλοξένησε εκατομμύρια επισκέπτες για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2024 τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Το πολιτικό προφίλ του Μπαρνιέ
Ο Μπαρνιέ, ως «συμβατός με τον Μακρόν», είναι λιγότερο πιθανό να αντιμετωπίσει πρόταση μομφής. Παρά το ότι οι συντηρητικοί πρώην υπουργοί Ξαβιέ Μπερτράν και ο πρώην σοσιαλιστής πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζενέβ θεωρούνταν αρχικά τα φαβορί του Εμανουέλ Μακρόν, ο Μισέλ Μπαρνιέ φαίνεται πως είναι «συμβατός» με τον Μακρόν και δεν θα αποπεμφθεί άμεσα από το κοινοβούλιο, ανέφερε σύμβουλος του προέδρου στο πρακτορείο AFP, υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Ένας υπουργός της απερχόμενης κυβέρνησης πρόσθεσε επίσης, υπό καθεστώς ανωνυμίας, ότι ο Μπαρνιέ είναι «πολύ δημοφιλής στους δεξιούς βουλευτές χωρίς να προκαλεί ερεθισμό στην αριστερά».
Ένα βασικό ερώτημα τώρα είναι εάν η κυβέρνηση του Μπαρνιέ θα καταφέρει να υιοθετήσει μεταρρυθμίσεις σε ένα βαθιά διχασμένο κοινοβούλιο. Ο διακριτικός, συντηρητικός πολιτικός θα αντιμετωπίσει σύντομα μια δοκιμασία, καθώς ο χρόνος τελειώνει για την προετοιμασία του προϋπολογισμού του 2025 της Γαλλίας, που θα μπορούσε να πυροδοτήσει πρόταση μομφής αν άλλα κόμματα δεν είναι ικανοποιημένα.
Επιφυλακτική αλλά όχι αρνητική η Ακροδεξιά
Η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση, ένα από τα μεγαλύτερα κόμματα στο κοινοβούλιο μετά τις άκαρπες έκτακτες εκλογές στις αρχές Ιουλίου, δήλωσε ότι λαμβάνει υπόψη τον διορισμό του Μισέλ Μπαρνιέ. «Θα κρίνουμε την γενική πολιτική του ομιλία, τις δημοσιονομικές του αποφάσεις και τις ενέργειές του βάσει των στοιχείων (…) και επιφυλασσόμαστε για κάθε πολιτική δράση εάν δεν είναι ικανοποιητικά τα αποτελέσματα τις επόμενες εβδομάδες», ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΣ, Ζορντάν Μπαρντέλα, σε ανάρτηση στο X (πρώην Twitter).
Ο Μπαρνιέ έχει επιφορτιστεί με τον σχηματισμό «ενωτικής κυβέρνησης». Δήλωση από το γραφείο του Εμανουέλ Μακρόν που ανακοινώνει τον διορισμό του Μισέλ Μπαρνιέ ανέφερε ότι του έχει ανατεθεί «να σχηματίσει μια ενωτική κυβέρνηση για να υπηρετήσει τη χώρα και τον γαλλικό λαό».