Η συμμετοχή του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, στο Άτυπο Συμβούλιο ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έλαβε χώρα πέντε χρόνια μετά την προηγούμενη παρουσία του, αναγνωρίζεται από την Αθήνα και τις Βρυξέλλες ως ένα μικρό αλλά σημαντικό βήμα σύγκλισης μεταξύ της Ευρώπης και της Τουρκίας. Παρά ταύτα, η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών παραμένει μεγάλη, και η πορεία προς την εξομάλυνση των σχέσεων παραμένει δύσβατη.
Η Άγκυρα συνεχίζει να τονίζει τον κεντρικό ρόλο της στην γεωπολιτική σκακιέρα της ανατολικής Μεσογείου, επιδιώκοντας να αποκομίσει τα μέγιστα δυνατά οφέλη από κάθε διαπραγμάτευση. Παράλληλα, έχει ανοίξει νέα κανάλια επικοινωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά τα εξοπλιστικά ζητήματα, καθώς και με την Αίγυπτο, με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι να αναμένεται να επισκεφθεί την Τουρκία στο άμεσο μέλλον.
Σε αυτό το πλαίσιο, η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έχει μειωθεί, αν και η Τουρκία δεν παραλείπει να επαναφέρει τις γνωστές απειλές της, όπως οι ισχυρισμοί περί «Γαλάζιας Πατρίδας» και η απαίτηση αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών. Αυτές οι εξελίξεις λαμβάνουν χώρα λίγες εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Κατά τη συνάντηση αυτή, αναμένεται να συζητηθούν το χρονοδιάγραμμα και τα επόμενα βήματα του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών.
Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησης του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, με τον Χακάν Φιντάν στις Βρυξέλλες, συζητήθηκαν διάφορα θέματα, με την ελληνική πλευρά να τονίζει ότι υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα σεβαστεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών-μελών της ΕΕ, καθώς και την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας της Ένωσης.
Ο κ. Γεραπετρίτης, επίσης, επεσήμανε την ανάγκη ύπαρξης καλού κλίματος, αποφυγής εντάσεων και σεβασμού του διεθνούς δικαίου. Σχετικά με το Κυπριακό, υπογράμμισε τη σημασία της επανεκκίνησης του διαλόγου στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, επισημαίνοντας την ευκαιρία που προσφέρει η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Ωστόσο, παραμένει ασαφές αν συζητήθηκαν τα εμπόδια που η Τουρκία φέρεται να έχει θέσει πρόσφατα σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, όπως η παρεμπόδιση των ερευνών για την πόντιση του καλωδίου ανατολικά των χωρικών υδάτων της Κάσου και της Καρπάθου, εντός της ελληνικής ΑΟΖ, σύμφωνα με τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.
Η Αθήνα δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν προτίθεται να θέσει ζητήματα κυριαρχίας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ούτε να υποχωρήσει από τις «κόκκινες» γραμμές της. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, τόνισε πως ο διάλογος είναι αναγκαίος για την αποτροπή των εντάσεων, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα υπάρξει συμφωνία, υπογραμμίζοντας πως κάθε φορά αξιολογούνται τα δεδομένα.
Οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας παραμένουν λεπτές, και οι χειρισμοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για την αποφυγή δυσάρεστων εξελίξεων