Νέα παρέμβαση επιχειρεί στις εν εξελίξει διεργασίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο Βαγγέλης Μυτιληναίος, ο οποίος με ανάρτησή του στο Linkedin επισημαίνοντας τα προβλήματα από τις εμπορικές πρακτικές της Κίνας και την έλλειψη μέτρων απομείωσης του κινδύνου από την ΕΕ.
Στην παρέμβασή του μέσω του linkedin ο επικεφαλής της Metlen κοινοποίησε άρθρο του Reuters που αναδεικνύει το ράλι στις τιμές των πρώτων υλών για τη μεταλλουργία, εξαιτίας των κινεζικών πρακτικών. Ο Βαγγέλης Μυτιληναίος επ αφορμής του άρθρου αναδεικνύει το Critical Raw Materials Act της ΕΕ και την αδυναμία της Κομισιόν να λάβει μέτρα για την ενίσχυση της της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.
Ειδικότερα, το άρθρο του Reuters αναφέρεται στην πορεία του πορεία της τιμής του αντιμονίου, η οποία βρίσκεται έχει διπλασιαστεί τους τελευταίους 12 μήνες, σκαρφαλώνοντας σε ιστορικό υψηλό και με δυναμική να συνεχίσει ανοδικά, Η άνοδος αυτή αποδίδεται στο έλλειμμα προσφοράς που ήδη τον Μάιο υπερέβαινε τους 10 χιλ. μετρικούς τόνους και επιδεινώνεται από την απόφαση της Κίνας να περιορίσει τις εξαγωγές του μετάλλου.
Η παρέμβαση του Έλληνα επιχειρηματία εστιάζει στην ανάγκη ανάληψης άμεσης δράσης από τη νέα Κομισιόν. Ο ίδιος είχε στο παρελθόν επικρίνει σε υψηλούς τόνους την απερχόμενη Κομισιόν και την πρόεδρό της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και από τη θέση του ως πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Παραγωγών μη-Σιδηρούχων Μετάλλων (Eurometaux).
Η νέα παρέμβασή του δεν αποτελεί κορύφωση, αλλά διεύρυνση της πίεσης προς την ΕΕ για την λήψη μέτρων αντιστάθμισης κινδύνου και την παροχή στη βιομηχανία εργαλείων για την απομείωσή του. Οι Ευρωπαίοι βιομήχανοι πιέζουν για IRA-like μέτρα, ήτοι για πρωτοβουλίες που κινούνται στην κατεύθυνση των πολιτικών του Τζο Μπάιντεν. Μέχρι στιγμής, πάντως, η Κομισιόν έχει αντισταθεί στην προώθηση τέτοιων πρωτοβουλιών.
Συνήθως, το σημείο αντιπαράθεσης είναι η πράσινη μετάβαση και ο τρόπος υλοποίησής της.
Το σχόλιο του Βαγγέλη Μυτιληναίου (μεταφρασμένο)
Η Κίνα συνεχίζει να περιορίζει τις εξαγωγές μετάλλων και σπάνιων γαιών. Για να αντιμετωπίσει αυτόν τον σημαντικό κίνδυνο, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει σε ισχύ, από τον Μάιο του 2024, τον Νόμο για τις Κρίσιμες Πρώτες Ύλες, με στόχο να εξασφαλίσει την πρόσβαση της Ευρώπης σε αυτές τις ύλες και τη βιώσιμη προμήθειά τους, ξεκινώντας από την εγχώρια εξόρυξη και παραγωγή, αλλά περιλαμβάνοντας επίσης διαφοροποιημένες εισαγωγές.
Ο κατάλογος περιλαμβάνει 34 κρίσιμες πρώτες ύλες, μεταξύ των οποίων το Αντιμόνιο, το Γερμάνιο, η Βωξίτης, το Γάλλιο και πολλές άλλες.
Δυστυχώς, μέχρι στιγμής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει παραλείψει να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για τη στήριξη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας ώστε να αναλάβει τον ρόλο του προμηθευτή κρίσιμων πρώτων υλών, αποτυγχάνοντας να παρουσιάσει ισχυρά εργαλεία μείωσης κινδύνου ή κίνητρα παρόμοια με το IRA.
Με τη νέα Επιτροπή προ των πυλών και χωρίς χρόνο για περαιτέρω καθυστερήσεις, αναμένουμε άμεση και ουσιαστική δράση.